Hur mår man bra

Få en härlig bastu-upplevelse med bastutunna

Den runda, luftiga och yteffektiva designen hos en bastutunna bjuder på härliga bastuupplevelser. På senare år har det blivit populärt att skaffa sig en – oavsett om man låter sig få den byggd eller om man faktiskt bygger den själv. Vill man bygga den själv finns det ofta färdiga satser att köpa, vilket förenklar arbetet en hel del.

Ger god värmefördelning

En bastutunna är inte bara härlig och skön att sita i. Den speciella formen gör att värmen fördelas på ett mycket bra sätt, inte minst om man jämför med de mer klassiska rektangulära eller kvadratiska modellerna. I och med att det inte riktigt finns några hörn kan varmluften enklare sväva runt i utrymmet.

Då hela bastun blir jämnvarm kan man spara en del på värmen. I en fyrkantig bastu kan det bli väldigt varmt för dem som sitter högst upp, men ganska kallt för dem som sitter på de nedre bänkarna. Ökar man då på värmen för dem som sitter lägre, blir det istället för varmt för dem som sitter högst upp. Det här problemet finns inte i en bastutunna.

Hur mycket kostar en bastutunna egentligen?

Att skaffa en bastutunna kostar en del. Det finns givetvis sätt att dra ner på priset, så som att stå för en del av byggandet själv. En normalstor tunna brukar ofta gå på runt 50 000 kronor. Ska man dessutom ha dusch och altan sticker kostnaderna iväg ytterligare. Om du ska låta en entreprenör bygga tunnan åt dig för du rätt i att välja en välrenommerad firma. Ta alltid referenser och se till att välja en aktör som är seriös och som har goda köpvillkor.

Krävs bygglov för en bastutunna?

Normalt sett krävs inte bygglov för bastutunnor. De räknas som friggebodar, så om du söker upp information på nätet är det bra att känna till att det som gäller för friggebodar också gäller för bastutunnor i de flesta fall. Glöm dock inte att alltid prata med din kommun innan du påbörjar ett dylikt projekt. Om du söker information på nätet bör du också säkerställa att du tittar på just din kommuns hemsida, och inte någon annan kommuns. Detta eftersom reglerna kring bygglov kan skilja sig väsentligt åt beroende på vilken kommun det handlar om.

Något som är bra att känna till är att du inte kan ha flera bastutunnor – eller för den delen flera friggebodar – på en och samma tomt utan att ha bygglov för det. Vidare kan det finnas särskilda bestämmelser om det är detaljplanerat område det gäller. Det bästa är att kontakta kommunen om du planerar ett inköp av en bastutunna.

6 Aug 2017