Hur mår man bra

Så får du hjälp vid benhinneinflammation

Träning sker i många fall för att man ska må bättre. Man tränar för att bli piggare, för att gå ner i vikt, för att skaffa sig mer muskler och för att man undviker sjukdomar och andra otrevligheter. Gör man träningen till en del av sin vardag så löper man mindre risk att bli sjuk eller på något annat sätt må sämre. Dessutom så gör träning under för det allmänna välbefinnandet också; ett pass frigör endorfiner som i sin tur gör oss piggare, gladare och lite lättare i sinnet.

Träning är - i nio fall av tio - enbart positivt. Vi måste dock även peka på det tionde fallet; det fall där träningen inte fungerar och där den istället ger problem. Att man drabbas av skador och annat som en följd av den träning man genomfört är problematiskt sett till att dessa åkommor ofta är svåra att komma till bukt med. Felet som många gör är att man tränar allt för ensidigt. man kanske gör det till en vana att springa en viss löprunda och så följer man denna slinga - i samma tempo - så ofta det bara är möjligt.

Denna typ av träning kan bli förödande i det långa loppet. Det finns vissa förslitningsskador som ofta drabbar personer i denna situation; unga som gamla. Två av de vanligaste innebär hälsporre och benhinneinflammation. Båda drabbar de områden som slits mest av löpning i allmänhet och enformig sådan i synnerhet; benen och fötterna. Att drabbas av hälsporre skiljer sig dock lite åt. Denna åkomma kan drabba fler än bara idrottande personer. som exempel kan vi här nämna att servitriser, receptionister och lärare kan drabbas - likaså personer arbetandes inom industrin där man ofta står stilla vid samma maskin. Hälsporre drabbar även ofta äldre - i synnerhet kvinnor - och jämför man med benhinneinflammation så finns där en skillnad.

Benhinneinflammation drabbar nämligen - nästan uteslutande - idrottare och motionärer som hänger sig åt upprepande, monotona rörelser. Och, där hälsporre går att kurera hyfsat på egen hand - genom stretching, genom att trycka en tennisboll och genom att sträcka foten fram- och tillbaka innan man kliver upp så är benhinneinflammation värre att bli av med. där krävs det professionell hjälp och det krävs - framförallt - vila. Känner du en smärta vid skenbenets nedre hälft - främst vid början av träningen - så är det ganska troligt att du har en benhinneinflammation och detta symtom bör du ta på allvar. Vårt råd är att du följer dessa uppmaningar:

13 Oct 2017