Hur mår man bra

Så gör du när du fastnat i hissen

Att fastna i hissen är en mardröm för många. Är man höjdrädd, har klaustrofobi eller en kombination av de båda kan det bli en riktigt jobbig upplevelse. Det som är viktigt att komma ihåg är att alltid ringa efter hjälp först, såvida du inte befinner dig i en nödsituation. Är tiden av högsta vikt kan det vara nödvändigt att försöka fly hissen på egen hand. Bor du i till exempel Stockholm eller Göteborg, med många höghus och hissar, kan den här informationen vara bra att lägga på minnet.

Behåll lugnet

Du behöver inte få panik bara för att du har fastnat i hissen. Försök att intala dig själv att du behöver fokusera för att lösa problemet på bästa möjliga sätt. Börjar du få panik blir det betydligt svårare att tänka klart än om du är lugn och sansad. Ta ett djupt andetag och slappna av ordentligt. Det är svårt att ha panik när kroppen är lugn.

Skaffa ljus

Om det blir mörkt i hissen när den har stannat bör du försöka få fram ljus. Nästan alla har mobilen på sig idag, och moderna telefoner har dessutom en hyfsat stark ficklampa inbyggd. Tänk på att hushålla med batteriet om det visar sig att mobilen är på väg att bli urladdad. Ofta finns ett strömsparläge, vilket bör aktiveras i sådana fall. Med ljuset kommer du att kunna se knappar och dessutom känna dig lite lugnare, särskilt om du tycker det är obehagligt med trånga utrymmen. Är du i en nybyggd, modern glashiss i till exempel Stockholm, har du säkerligen ljus som faller in. Dock kan det vara bra att ha lampa redo ändå om du behöver titta på detaljer.

Tryck på hjälpknappen

Prioritet bör alltid vara att trycka på hjälpknappen. Undantag är, som nämnt i inledningen, om det handlar om liv och död. Även då kan man trycka på den först innan man försöker ta sig ut på egen hand. När du trycker på hjälpknappen skickas en signal om att det är problem med hissen. Handlar det om hissar mitt i centrala Stockholm till exempel, bör hjälpen komma fort. Är hissen däremot i ett avlägset industriområde en bit utanför Stockholm eller någon annan stad, kan det ta lite längre tid innan hjälpen når fram. Om ingen svarar genom knappen kan du ta upp telefonen för att ringa efter hjälp, förutsatt att täckning finns.

Har knappen fastnat?

Ibland kan det vara så enkelt att knappen har fastnat. Testa att trycka på ”öppna”-knappen ett flertal gånger. Något annat att säkerställa är att du verkligen har tryckt på knappen som ska öppna dörrarna och inte den som ska stänga dem. Det låter kanske dumt, men det har förekommit att folk kallat på hjälp när de i själva verket bara tryckt på fel knapp i olika hissar.

Vill du veta mer om hissar, läs hisskontakt.se.

31 Jan 2018