Hur mår man bra

Blogg

Så gör du när du fastnat i hissen

31 jan 2018

Att fastna i hissen är en mardröm för många. Är man höjdrädd, har klaustrofobi eller en kombination av de båda kan det bli en riktigt jobbig upplevelse. Det som är viktigt att komma ihåg är att alltid ringa efter hjälp först, såvida du inte befinner dig i en nödsituation. Är tiden av högsta vikt kan det vara nödvändigt att försöka fly hissen på egen hand. Bor du i till exempel Stockholm eller Göteborg, med många höghus och hissar, kan den här informationen vara bra att lägga på minnet.

Behåll lugnet

Du behöver inte få panik bara för att du har fastnat i hissen. Försök att intala dig själv att du behöver fokusera för att lösa problemet på bästa möjliga sätt. Börjar du få panik blir det betydligt svårare att tänka klart än om du är lugn och sansad. Ta ett djupt andetag och slappna av ordentligt. Det är svårt att ha panik när kroppen är lugn.

Skaffa ljus

Om det blir mörkt i hissen när den har stannat bör du försöka få fram ljus. Nästan alla har mobilen på sig idag, och moderna telefoner har dessutom en hyfsat stark ficklampa inbyggd. Tänk på att hushålla med batteriet om det visar sig att mobilen är på väg att bli urladdad. Ofta finns ett strömsparläge, vilket bör aktiveras i sådana fall. Med ljuset kommer du att kunna se knappar och dessutom känna dig lite lugnare, särskilt om du tycker det är obehagligt med trånga utrymmen. Är du i en nybyggd, modern glashiss i till exempel Stockholm, har du säkerligen ljus som faller in. Dock kan det vara bra att ha lampa redo ändå om du behöver titta på detaljer.

Tryck på hjälpknappen

Prioritet bör alltid vara att trycka på hjälpknappen. Undantag är, som nämnt i inledningen, om det handlar om liv och död. Även då kan man trycka på den först innan man försöker ta sig ut på egen hand. När du trycker på hjälpknappen skickas en signal om att det är problem med hissen. Handlar det om hissar mitt i centrala Stockholm till exempel, bör hjälpen komma fort. Är hissen däremot i ett avlägset industriområde en bit utanför Stockholm eller någon annan stad, kan det ta lite längre tid innan hjälpen når fram. Om ingen svarar genom knappen kan du ta upp telefonen för att ringa efter hjälp, förutsatt att täckning finns.

Har knappen fastnat?

Ibland kan det vara så enkelt att knappen har fastnat. Testa att trycka på ”öppna”-knappen ett flertal gånger. Något annat att säkerställa är att du verkligen har tryckt på knappen som ska öppna dörrarna och inte den som ska stänga dem. Det låter kanske dumt, men det har förekommit att folk kallat på hjälp när de i själva verket bara tryckt på fel knapp i olika hissar.

Vill du veta mer om hissar, läs hisskontakt.se.

Smoking på inbjudningskortet?

10 jan 2018

Det finns några speciella tillfällen då även en man förväntas klä sig på ett lite mer exklusivt sätt: fester som inte sällan stavas bröllop och där brudparet redan i inbjudningskortet skriver att männen ska bära smoking.

Smoking är förmodligen det lyxigaste plagg en man kan bära; en man ser bättre ut, han kanske känner sig rik, han känner sig som en filmstjärna och inte sällan så förs tankarna till en viss engelsk agent vid namn James Bond. Någon gång i livet bör alla män få känna den känslan. 

“ Alla män bör någon gång få känna lyxen som kommer med att bära en smoking. Man känner sig uppklädd som en filmstjärna och man får ett helt nytt självförtroende “ 

Men, att köpa en smoking är sällan en god idé. Som sagt; den bärs vid speciella tillfällen och då dessa inträffar väldigt sällan så finns det en uppenbar risk att smokingen blir hängande långt in i garderoben. Tar vi en annan aspekt i åtanke och säger att du de facto köpt en smoking till ett bröllop - något som skedde då du var tjugo år gammal. Hur troligt är det att du kan bära samma smoking då du är 30 år? Få av oss håller samma matchvikt genom hela livet. 

Bättre att hyra en smoking i Stockholm

Det finns därför andra alternativ snarare än att lägga mellan 5-10.000 kronor på en ny smoking och vi skulle vilja slå ett slag för att hyra en smoking istället. Ska du på ett bröllop i Stockholm där klädseln ska vara smoking för männen så kan du hyra en sådan för ungefär 1500 kronor och dessutom få skor inkluderade i priset. Att hyra en smoking ger dig dessutom ofta en finare smoking – ekiperingen köper in smokings av högre kvalitet och av erkända märken som du skulle få betala dyrt för i butik. 

Få en måttanpassad smoking

Men, kommer det att passa – att hyra en smoking måste väl ske på chans? Nej, det fina är att dina mått är avgörande sett till att den smoking du ska hyra läggs upp efter din fysik. Man syr in, man lägger ut och man anpassar exempelvis ärmarna efter din längd. Du kommer alltså inte att hyra en smoking som inte passar då den anpassats efter hur du ser ut. 

Ett råd är dock att du sköter den smoking du hyrt. Det är inte din, det innebär att du kan bli skyldig att ersätta skador och fläckar som uppkommit. Se till att ta det lite lugnt och kanske ta med ett extra ombyte om festen börjar glida in på småtimmarna och alkoholhalten i sällskapet börjar stiga. Här kan du läsa mer om hyrsmoking.

Må bra med fina tänder

1 jan 2018

Visste du att flertalet som mår psykiskt dåligt även röker? Det är nog ingen som har tagit reda på sambandet, ändå är det så. Att inte må psykiskt bra kan vara tärande för psyket. Att röka cigaretter är att ta droger som påverkar det centrala nervsystemet. Hjärnan belönar den som röker direkt inom några sekunder. Så inte så konstigt om de som inte mår så bra mentalt också röker.

Cigaretter innehåller mer än 3000 gifter

Visste du att vanliga cigaretter innehåller så mycket som över 3000 gifter? Saker vi aldrig skulle komma i närheten om vi visste vilka de var. Det handlar om gifter som arsenik (brukar användas vid mord i deckare), bensen (används vid framställan av bensin), bly (en tungmetall), formaldehyd (brukar konservera lik) och kolmonoxid (i bilavgaser) och mycket annat illa för kroppen. De flesta är omedvetna om de gifter som stoppas i våra vanliga cigaretter. Däremot är nikotin ett centralstimulerande gift, vilket gör att vill det sig riktigt illa, kan du bli beroende redan efter en cigarett, och vådan av att sluta med otyget, vet alla som någonsin försökt sluta röka.

Aldrig börja röka bäst för dina tänder 

Som bekant är det bästa att aldrig börja röka. Detta eftersom det är så svårt att sluta. Dina tänder mår bäst utan tjära, nikotin, bensen och så vidare. Det som däremot är bra för dina tänder är fluor och Xylitol. Vem minns fluortanterna som besökte skolorna på 1970- och 1980-talet? Den vanan saknar vi idag, när barns tänder blir allt sämre bland barn. Barnens tandstatus har sett en stor försämring, främst bland barn som bor i utsatta områden. Tänderna har kommit att bli en klassfråga, trots att ingen vill prata om klass i vårt svenska samhälle.

Kunskap viktigast att behålla god munhygien

Förutom ekonomiska förutsättningar för att kunna gå till tandläkare efter skolan, är att veta hur man bör sköta sina tänder för att må bra. Därför ska vi här gå igenom vad som hjälper dina tänder:

1. Borsta tänder såväl morgon som kväll

2. Rengör tänderna med tandtråd såväl morgon som kväll

3. Skölj munnen med fluor mitt på dagen

4. Börja inte röka eller snusa

5. Röker eller snusar du – sluta så fort det bara går

6. Undvik söta saker

7. Drick endast vatten och vin, kaffe eller te men uteslut sockret och honungen

8. Drick inte läsk eftersom det fräter på dina tänder

9. Använd fluortabletter

10. Ska du tugga tuggummi, tugga endast tuggummi med xylitol

11. Bäst att behålla bra munhygien är regelbundna tandläkarbesök, behöver du en akuttändläkare i Stockholm klicka här.

Se piggare ut med hjälp av botox

13 dec 2017

Det behövs inte längre det traditionella ingreppet för att se yngre ut. Något som är tacksamt sett till de konsekvenser som kan komma av kirurgi och de risker man som patient tar. Numera så kan man dels göra ett ansiktslyft med hjälp av trådar där man “lyfter” och slätar ut huden i ansiktet med hjälp av trådar som tas upp av kroppen. En metod som fungerar väl och som hjälpt väldigt många personer som inte åldrats enligt den mall man hoppats på. 

För, det är just det som är själva knäckfrågan då det kommer till olika skönhetsingrepp. Alla har inte samma nonchalanta syn på åldrandet; man klarar inte av att se sig själv i spegeln och se hur pannan ser ut som en endurobana, man klarar inte av att se hur hårfästet kryper bakåt och man vill inte se hur kroppen tappar den naturliga muskulatur som den en gång haft. En fråga att ta på allvar och lyckligtvis så har skönhetsingrepp inte samma stigma och är inte lika tabubelagt som det en gång var; något som vi till mångt och mycket kan tacka den stora utvecklingen som skett inom branschen. En metod för att motverka rynkor och för att släta ut huden ska vi titta lite närmare på här - detta i form av botox.

Välj rätt klinik för botox i Stockholm 

Något som erbjuds på många kliniker är möjligheten att få Botox i Stockholm och det är en säker metod sett till de minimala risker man som patient tar. Det enda som egentligen kan hända är att det syns blånader där injektionen skett samt att det i sällsynta fall - under en kort period - kan hända att en patient frå hängande ögonlock som en följd av att ha injicerat botox. I övrigt finns det ingenting som tyder på att metoden skulle vara farlig. 

Dock: man ska inte ha alltför öppna spjäll om man överväger att besöka en klinik i Stockholm och ta hjälp av botox för att se yngre ut. Det slutliga resultatet avgörs nämligen till stor del av hur skicklig läkare/sköterska det handlar om; något som leder till att valet av klinik blir avgörande i frågan. 

Vårt råd är att man undersöker innan man beslutar sig för genomföra ingreppet. Kolla upp några kliniker och hör dig för hur de arbetar samt om de kan visa upp exempelvis referensbilder. En botoxinjektion ska ge effekt efter några dagar och den effekten ska sitta i under drygt ett år. Det är inte gratis och därför så ska du också få valuta för de pengar du lägger ut. 

Storstädning i Stockholm

5 dec 2017

Att städa är en del av vardagen, och många av oss gör vårt bästa för att hjälpligt hinna med att dammsuga, rensa avlopp och hålla snyggt. I Stockholm finns många stressade familjer som trots tappra försök sällan hinner med än det nödvändigaste. Att ha tid för en rejäl storstädning då och då är för många inte ens att tänka på, och skulle tiden dyka upp är det lätt att prioritera något annat. För låt oss medge: Att städa är inte det roligaste man kan hitta på en ledig, solig dag.

Många fördelar

Lyckligtvis är det lätt att få hjälp med storstädning i Stockholm och underlätta sin vardag så att man mår bättre. Att anlita en städfirma har många fördelar:

  • Bostaden blir grundligt städad av professionella yrkesutövare.
  • Storstädningen går snabbare än om man gör den själv.

Livslängden på material i lägenheten, till exempel golv, skåpluckor etc, blir längre. En rejäl storstädning av professionella städare behöver inte utföras mer än högst ett par gånger per år.

Det är inte särskilt dyrt, om man jämför med andra tjänster i hemmet. En grundlig storstädning av en normal trea kostar ungefär 2-3000:-, inklusive material. Dessutom finns ju RUT-avdraget, som medger ett avdrag på 50% av arbetskostnaden vid hushållsnära tjänster, som städning.

Skillnaden mellan en storstädning och en vanlig städning

En storstädning gå på djupet och täcker alla ytor i hemmet, även de som inte syns eller är svåråtkomliga. Sådant man missar eller hoppar över vid en vanlig städning. En storstädning tar betydligt längre tid än en vanlig städning, eftersom den innefattar att man flyttar runt möbler, tar ut böcker ur bokhyllan, flyttar runt stegar för at komma åt överallt, och så vidare. Oftast läggs det stora krutet på kök och badrum, eftersom där finns många ytor som slits och smutsas ner men samtidigt är svåråtkomliga.

Hur går en storstädning till?

Det är lite olika bland städfirmor i Stockholm vad som ingår i en storstädning. Oftast kan man välja till städmoment som inte ingår i den vanliga storstädningen mot en mindre summa. En normal storstädning ser ut så här:

  • Dammsugning och moppning av alla golv.
  • Dammtorkning i alla rum av möbler, tavlor, hemelektronik och andra ytor.
  • Mattpiskning.

Rengöring och avkalkning av badkar och toalett samt putsning av kranar, duschblandare etc. Torkning och rengöring av alla ytor i badrummet, även under badkar och i golvbrunn.

I köket torkas skåpluckor utvändigt. Spis, mikro och vitvaror rengörs noggrant och fläktfiler byts ut. Socklar, element, strömbrytare och andra detaljer rengörs.

Ibland ingår även fönsterputsning i storstädningen. När man letar efter en bra städfirma för en storstädning i Stockholm kan man lätt se på företagens hemsidor vad som ingår och vilka moment man kan välja till.

Vad måste man göra själv?

Egentligen krävs ingenting av dig som beställer en storstädning. Har du redan ett relativt välstädat hem går städningen såklart snabbare och kostnaden blir lite lägre, men det är inget krav på att du städar innan. Du kan släppa in städarna på morgonen, göra och tänka på annat en hel dag, och komma hem till ett skinande rent hem på kvällen.

Säkerhet

Man ska alltid se till att anlita en välrenommerad städfirma med goda omdömen. På jämförelsesajter på nätet hittar man lätt många betrodda firmor som gärna lämnar en gratis offert och dessutom kommer hem till dig och tittar på lägenheten för att kunna ge en mer exakt offert. Det kan kännas olustigt att ha främmande människor i sitt hem, men man kan alltid vara säker på att en seriös städfirma respekterar och värnar om sina kunders privatliv. Alla bra yrkesutövare vill ha nöjda kunder och uppdragsgivare.

Bli av med din generande hårväxt för gott

28 nov 2017

Det finns ett slags stigma över hårväxt i västvärlden - speciellt för kvinnor; men där även män i vissa fall är drabbade. Det hela handlar om hur normen ser ut. Vi ska, helt enkelt, inte ha hår på vissa kroppsdelar. Något som står i direkt kontrast mot att det de facto växer hår just på dessa kroppsdelar. Mer eller mindre - för vissa så kan det räcka med att raka/vaxa benen, armhålorna, överläppen, ryggen, bikinilinjen eller bröstet för att man ska våga ge sig ut under sommaren utan att vara alldeles påbylsad av tunga kläder.

För andra så räcker inte dessa lösningar. Alla ser vi olika ut och gällande hårväxten så är detta definitivt inget undantag. För personer med kraftig hårväxt så kan alltså sommaren vara en ren plåga. man skäms över att klä av sig, man tycker att alla tittar, man försöker skyla sig och så vidare - allt av den anledningen att vårt samhälle och vår kultur ser att man inte ska ha för mycket hår. Löjligt - men inte desto mindre sant.

Det som dock kommit att underlätta är attd et under senare år kommit en metod som visat sig vara ytterst välfungerande och där man med hjälp av laser tar bort håret. Något som ger ett permanent resultat och som innebär att personer med generande hårväxt alltså slipper skämmas. Och: hårborttagning med laser sparar pengar också. Visst - du betalar en summa initialt; men i och med att du slipper håret i framtiden så kommer du att kunna räkna denna kostnad som en investering. Tänk bara på hur mycket du lägger på rakhyvlar, på vax och på andra - mer eller mindre fungerande - lösningar och alternativ.

Boka in hårborttagning med laser i Stockholm

Är då hårborttagning med laser något för dig, kan du som kvinna i exempelvis Stockholm definitivt säga att du kommer att bli kvitt din generande hårväxt för alltid? Nej, tyvärr inte. Som sagt - alla är vi olika och gällande en hårborttagning med laser så gör man alltid en individuell bedömning av varje patient. Generellt så kan vi säga att de personer med ljusare pigment eller mörkt hår är bättre kandidater än de med motsatta förutsättningar. Även de med många tatueringar brukar bedömas som olämpliga för behandlingen.

Gällande själva processen så ska man även säga att det tar tid innan resultatet nås. Varje behandling tar förvisso mellan 20-40 minuter, men det krävs fler än en sådan. Besöker du en klinik i Stockholm och bedöms som en lämplig kandidat för hårborttagning med laser så får du räkna med att det krävs mellan 3-7 olika behandlingar - dessutom med en relativt lång vila mellan varje tillfälle. Räkna åtminstone med att vilan ska vara minst 4 veckor, ibland så kan den vara så lång som tio veckor. Rådet är alltså att man besöker kliniken redan under vinterhalvåret så att man kan möta sommaren utan den generande hårväxt som tidigare varit ett hinder för att fullt ut njuta av årstidens frukter.

Badrumsrenovering med spakänsla

11 nov 2017

När det blir höst i Stockholm, kvällarna blir mörkare och löven börjar falla börjar vi drömma om värme och ljus. Om man har ett badrum i behov av renovering kan man verkligen passa på att anpassa det för de riktigt gråa och regniga dagarna. Vi talar om att ge badrummet en riktig spakänsla.

Att gå på spa är populärt i vårt mulna land och i Stockholm finns många anläggningar för avkoppling, till exempel Yasuragi eller Centralbadet. Men man behöver inte slänga ut tusentals kronor för att få en stärkande upplevelse och lite ro i själen. Känslan går faktiskt att komma åt i ditt eget hem.

Viktiga val

När det är dags för badrumsrenovering har man förutom all de stora valen även möjlighet att tänka på detaljerna. Valen man gör påverkar både badrummets funktion och mysfaktor. Naturligtvis är badrummet en plats med ständig aktivitet, hela familjen är där morgnar och kvällar och sköter sina bestyr, men det kan också vara en plats för avkoppling. Att hitta de där oaserna i tillvaron när man kan vara sig själv en stund, ta sig något gott att dricka, tända några ljus och glida ner i ett varmt bad, är livsviktigt i vår stressade tid. Här kommer några tips på vad du kan tänka på vid en badrumsrenovering för att få den rätta spakänslan.

Golvvärme

Att stiga in i ett badrum med golvvärme ger en omedelbar känsla av välbehag. Ofta tänker man inte på hur kall man är om fötterna förrän man finner sig stående på ett golv med inbyggd värme. En badrumsrenovering är det perfekta tillfället att installera golvvärme eftersom golvet ofta måste brytas upp för att komma åt rör och ledningar. Installationen av värmeslingan måste göras av en behörig elektriker, så se till att firman som hjälper dig med renoveringen har behöriga elektriker i arbetslaget. I Stockholm har de flesta seriösa utförare elektriker knutna till sig.

Massagebadkar

Ett badkar är en fin spadetalj i sig själv, men med en massagefunktion, varma jetstrålar som masserar dina ömma punkter, blir lyckan total. Massagebadkar, eller bubbelbadkar, finns i många olika storlekar och med alltifrån enklaste möjliga modell med fyra fem massagestrålar till stora jacuzzis med plats för två, med inbyggt ljus och ljud. Välj det som passar ditt utrymme och din plånbok.

Belysning

Ljuset ska vara dimbart och kanske kombineras med några färgade lampor för extra mys. En fin detalj att komplettera med kan vara gammaldags lampetter på väggarna som man lätt hittar i en antikvitetsaffär, men se till att de installeras av en behörig elektriker på ett säkert sätt.

Växter

Gröna växter som trivs i badrum är ett måste för att skapa den riktiga spakänslan. Det är något visst med att koppla i ett rum där också växter trivs och håller sig fräscha. Bäst är naturligtvis om badrummet har ett fönster, men det finns växter som klarar sig bra öven utan fönster. Exempel på sådana växter är Dracena, Juvelblomma, olika typer av småpalmer och förstås klassikerna murgröna och ormbunke.

Ljudsystem

För att riktigt kunna njuta av spaupplevelsen är det bra med någon form av ljudsystem för att streama avkopplande musik eller ljudkuliss, vågor till exempel. Många hifitillverkare tillhandahåller fristående högtalare som kan styras med en app i telefonen. Hör dig för i närmaste hemelektronikaffär.

Mer inspiration

När du kontaktar en renoveringsfirma för din badrumsrenovering kommer de säkert att kunna bistå dig med ytterligare tips och idéer för att förverkliga ditt spa. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna, så se till att ge den näring genom att leta inspiration på hemsidor, i kataloger och i butiker i Stockholm. Lycka till!

Leksaker på nätet

10 nov 2017

De flesta föräldrar tycker väl om att göra sina barn glada, och när blir barn gladare än när de får en ny leksak, till jul eller på sin födelsedag? Barns förväntningar på dessa högtider är ofta astronomiska och föräldrar kan känna igen pirret från sin egen barndom när födelsedagen eller julafton nalkas.

Likriktat utbud

Det som är lite tråkigt är utbudet av leksaker är väldigt likriktat i Sverige. Det finns en eller möjligtvis ett par stora kedjor som i stort sett har monopol på marknaden och leksakerna kommer från ett fåtal stora tillverkare. Dockorna, legot, actiongubbarna, det mesta ser likadant ut vart man än kommer. I Stockholm finns ett fåtal butiker som specialiserat sig på lite originella leksaker, men de är som sagt i minoritet, och dessutom generellt väldigt dyra.

Det här gör att föräldrar ibland har svårt att få inspiration att ge sina barn nya, spännande leksaker som främjar fantasin och nyfikenheten. Barnen är oftast inte lika kräsna och blir oftast glada över det mesta i leksaksform, åtminstone för stunden. Men handen på hjärtat, är det några leksaker som det egentligen leks med mer än ett par månader?

En värld av möjligheter

Att det är svårt att få tag på originella och nyskapande leksaker och sällskapsspel i butiker betyder inte att det inte tillverkas. Den moderna föräldern hittar sitt barns leksaker på nätet. Visst finns stora kedjor och likriktning även hos näthandlare, men utbudet är så mycket rikare och det är väldigt lätt att hitta nätbutiker med spännande leksaker. Ofta är dessa sidor utländska men det betyder inte att det är krångligt att handla från dem. Ofta är det lika lätt som att handla från en svensk sajt. Sidan känner i regel av varifrån du loggar in och anpassar pris, moms och fraktkostnader till svenska förhållande.

Kortbetalning online

Att betala med kort online är något som många drar sig för, man tycker att det verkar osäkert och är rädda att få kontot länsat av någon kriminell nätaktör. Visst finns risken att bli lurad, men korttillverkare och banker har numera ett mycket bra skydd mot nätbedrägerier. Ofta krävs en inloggning till din bank med mobilt bank-id och banken håller koll på hur mycket som överförs. Om en större summa pengar dras från ditt konto, i Sverige eller utomlands, har banken varningssystem som aktiveras och du blir oftast uppringd av en representant från banken. Ett annat säkert betalsystem är paypal, som många näthandlare använder sig av.

Tänk på frakttiden

Att beställa leksaker från nätet är snabbt och enkelt, men frakten kan ibland ta lång tid. Ofta skickas varorna ganska snabbt efter att du beställt, men sedan ska paketet färdas med båt, långratadare och kanske järnväg. Framför allt frakten igenom Sverige brukar kunna ta väldigt lång tid. Med det vill vi säga att det gäller att vara ute i god tid, helst någon månad innan man vill ha paketet levererat. Börja därför leta julklappar redan i oktober, november.

Leta tillsammans

När du handlar leksaker på nätet ligger en värld av nya möjligheter till lek öppen för dig och ditt barn. Kolla gärna igenom utbudet med dina barn och se vad de fastnar för. Du ska se att önskelistorna snart blir mer varierade och att ni tillsammans hittar spännande och påhittiga leksaker som håller för långvarig lek.

Stor & Liten har ett stort utbud av leksaker på nätet.

Så får du hjälp vid benhinneinflammation

13 okt 2017

Träning sker i många fall för att man ska må bättre. Man tränar för att bli piggare, för att gå ner i vikt, för att skaffa sig mer muskler och för att man undviker sjukdomar och andra otrevligheter. Gör man träningen till en del av sin vardag så löper man mindre risk att bli sjuk eller på något annat sätt må sämre. Dessutom så gör träning under för det allmänna välbefinnandet också; ett pass frigör endorfiner som i sin tur gör oss piggare, gladare och lite lättare i sinnet.

Träning är - i nio fall av tio - enbart positivt. Vi måste dock även peka på det tionde fallet; det fall där träningen inte fungerar och där den istället ger problem. Att man drabbas av skador och annat som en följd av den träning man genomfört är problematiskt sett till att dessa åkommor ofta är svåra att komma till bukt med. Felet som många gör är att man tränar allt för ensidigt. man kanske gör det till en vana att springa en viss löprunda och så följer man denna slinga - i samma tempo - så ofta det bara är möjligt.

Denna typ av träning kan bli förödande i det långa loppet. Det finns vissa förslitningsskador som ofta drabbar personer i denna situation; unga som gamla. Två av de vanligaste innebär hälsporre och benhinneinflammation. Båda drabbar de områden som slits mest av löpning i allmänhet och enformig sådan i synnerhet; benen och fötterna. Att drabbas av hälsporre skiljer sig dock lite åt. Denna åkomma kan drabba fler än bara idrottande personer. som exempel kan vi här nämna att servitriser, receptionister och lärare kan drabbas - likaså personer arbetandes inom industrin där man ofta står stilla vid samma maskin. Hälsporre drabbar även ofta äldre - i synnerhet kvinnor - och jämför man med benhinneinflammation så finns där en skillnad.

Benhinneinflammation drabbar nämligen - nästan uteslutande - idrottare och motionärer som hänger sig åt upprepande, monotona rörelser. Och, där hälsporre går att kurera hyfsat på egen hand - genom stretching, genom att trycka en tennisboll och genom att sträcka foten fram- och tillbaka innan man kliver upp så är benhinneinflammation värre att bli av med. där krävs det professionell hjälp och det krävs - framförallt - vila. Känner du en smärta vid skenbenets nedre hälft - främst vid början av träningen - så är det ganska troligt att du har en benhinneinflammation och detta symtom bör du ta på allvar. Vårt råd är att du följer dessa uppmaningar:

  • Besök en kiropraktor. Först och främst så får du av en sådan svart på vitt att det handlar om en benhinneinflammation. Därefter så kan lämplig behandling sättas in. Detta i form av exempelvis djupgående massage, laserbehandling, värme (på djupet) eller genom små justeringar av eventuella störningar i muskler och i leder.
  • Inse vad som orsakat din benhinneinflammation. Det kanske inte var en så god idé att springa den där milen varje dag och utan uppehåll? Och - det kanske inte är så bra att fortsätta denna då skadan är läkt? Att ändra träning är en förutsättning för att slippa förslitningsskador. Tänk på hur jordbrukare agerar - använd lite växelbruk och du kommer att kunna skörda väldigt mycket godare frukter.
  • Vila. Till en början så kommer du att behöva vila. Vila som i aktiv sådan dock: du kan fortfarande motionera och träna - men du ska inte anstränga benet i fråga.
  • Skaffa hjälpmedel: Många benhinneinflammationer är att anse som onödiga då de uppkommit dels av enformig träning och dels av att man tränat med fel sorts skor. Skor som inte är anpassade efter löpsteg och efter sin kroppstyngd. Det går utmärkt att prova ut skor i sportbutiker och man kan köpa till exempelvis inlägg att lägga vid hälarna för att minska belastningen på foten. De gamla gymnastikskorna du använde i gymnasiet duger inte längre, så enkelt är det.

Läs mer här: behandla benhinneinflammation

Har du problem med sömnen?

7 okt 2017

Många upplever idag att de aldrig får en chans till riktig vila; man stressar till jobbet, man stressar på jobbet, man stressar från jobbet – därefter så ska man hämta barnen på dagis, man ska hinna handla, man ska laga mat och så vidare. Det finns, helt enkelt, lite för få andningshål i gemene mans vardag. Eller? Nja, lite bättre planering och de flesta av oss skulle nog få till stånd en lite mer rofylld dag. Det kanske är möjligt att kliva upp en halvtimme tidigare, det kanske går att veckohandla och kanske kan man se till att viga söndagen åt att göra storkok som underlättar vid matlagningen?

Man ska dock göra skillnad på att vila och på att sova. Vi tror nämligen att det senare är roten till att många inte känner sig utvilade och pigga. För; hur ser dina sovvanor egentligen ut? Du – liksom många andra – kanske går och lägger dig sent och då du väl gör detta så lägger du dig ned med mobilen i högsta hugg. Vi menar att detta beteende gör att du dels har svårt att somna och dels också sover sämre. Att ta bort all typ av teknologi ifrån sovrummet skulle i de flesta fall resultera i bättre sömn. Förvandla sovrummet till en frizon.

Många behöver egentligen bättre sängar

Problem nummer två till sömnproblem är enklare att spåra och här handlar det om vad vi sover i. Sängar. Väldigt många av har nämligen dåliga sängar, vi ligger i äldre sängar som har passerat bäst-före-datumet, vi kanske har för mjuka- eller för hårda sängar och vi kanske har en för liten säng. Samtliga dessa saker påverkar sömnen negativt och en anledning som vissa anger som skäl till varför deras säng ser ut som den gör är följande: Det är för dyrt – nya sängar kostar för mycket pengar.

Visst, det är inte billigt med en ny säng – men betänk då detta: Hur mycket tid spenderar du i sängen egentligen? Troligt är att du spenderar nästan en tredjedel av livet sovande och sett till detta så är sängar och kostnaden för sådana ingenting att tala om. Det handlar om en ren och skär investering. Dessutom – är det egentligen så himla dyrt? Bor du i en större stad som exempelvis Stockholm så finns det sängar för alla prisklasser och för alla kroppsformer. Detta också utan att tappa i kvalitet. Många av de billigare sängar som finns att hitta i Stockholm är nämligen inte en frukt av att de håller en sämre kvalitet – de säljs istället billigt av den enkla anledningen att företagen får in nya kollektioner och därför behöver sälja ut sitt lager.

Det finns alltså väldigt goda möjligheter att hitta en säng anpassad för just dig, dina behov och din kropp – utan att den behöver kosta extremt mycket pengar. Känner du dig trött, hängig och stressad? Se över ditt beteende i sovrummet, men se först och främst över vad för slags säng du sover i.

Mota bort höstdepressionen med rätt färg inne

29 sep 2017

Hösten har nu anlänt på riktigt. Dagarna blir kortare och kortare och det är många av oss som blir nedstämda på grund av mörkret. Allt känns grått och tråkigt, såväl omgivningen som inombords. Här behövs ny inspiration för att kunna mota bort höstdepressionen.

 

Visste du att färgerna i rummen som vi vistas i påverkar vår stämning och hur vi mår? Det är till exempel därför som väggarna på ett sjukhus målas i lugna gröna färger, badrum gärna hålls i vitt eller blått för att kännas fräscha och en mysig restaurang kanske har träväggar eller väggar i bruna toner för att kännas inbjudande och ombonade.

 

Om du är en av dem som har allt i vitt hemma kan det vara dags att fundera på att måla om för att du ska må bättre. Vitt kan nämligen ge en lite klinisk känsla och hur fint det än må vara på våren och sommaren när det är grönt ute och man gärna tar in färska blommor så kan det kännas tomt och kallt under vinterhalvåret.

 

Vitt är för övrigt en trend på utgång om man får tro vad inredningsmagasinen skriver just nu. Hur som helst så kan rätt färger få dig på bättre stämning och göra ditt hem mysigare.

Välj varma färgtoner

Det är inte för inte som man gärna tänder ljus eller en brasa på hösten och vintern. Även om de inte direkt bidrar med någon markant värme i rummet så väcker de något ursprungligt i oss. Tryggheten och värmen i eldens sken får oss att må bättre i mörkret. Av samma anledning bör du välja varma färgtoner när du målar om hemma hos dig.

 

Varmt gult, orange eller brunt förstärks tillsammans med varm belysning eller levande ljus. Du får direkt en myskänsla. Röda och orangea toner lyfter våra sinnen, får oss att känna värme och ökar energin. Exakt vad du behöver för att må bra på hösten och vintern.

 

Om du känner dig osäker på vilken färg som passar hos dig kan du kontakta ett måleri och be dem om rådgivning. Många färgbutiker har också färdiga kollektioner med färgnyanser som är trendiga just nu. Där hittar du säkert något som passar.

 

Känns det trots allt lite för drastiskt att måla om dina rum kan du istället köpa accessoarer som kuddar, ljusstakar, kanske ett par bilder, nya gardiner och mattor som ger en liknande känsla. Eller så målar du bara en fondvägg som du sedan kan låta växla med årstiderna. Ett par lager färg tar bara någon timme att stryka på.

Tatueringar - hur man gör dem och hur man tar bort dem

27 sep 2017

Att tatuera sig har blivit allt populärare bland allt fler, det som tidigare var förbehållet väderbitna sjömän, fängelsekunder och människor längre ner på samhällsskalan syns idag på var mans och kvinnas underarm eller nacke. För gamla tiders sjömän och kåkfarare följde tatueringarna ett strikt kodsystem, tatueringarna var en berättelse om vilka de var, vad de hade gjort i livet, vilka hamnar och fängelser de besökt och mycket annat. De angav status och en plats i hierarkin.

På samma sätt försöker människor idag ofta berätta något om sig själva med hjälp av sina tatueringar, det kan handla om namnet på ens barn, en stiliserad bild av någon artist man anser vara betydelsefull, eller något citat man stött på och funnit tänkvärt. Många andligt orienterade människor söker gärna upp österländska symboler som sägs symbolisera visdom och harmoni, något som ligger i tiden med begrepp som mindfulness och att vara i nuet.

Hur det går till

När tatueraren ska tatuera någon använder han en tatueringsmaskin med nålar av olika tjocklek för olika typer av linjer, konturer och ifyllnad. Nålarna tränger in drygt en mm i huden och det kan upplevas smärtsamt, men smärtan avtar i takt med att kroppen producerar endorfiner och adrenalin. När tatueringen är klar täcks den med plast som ska sitta kvar i fyra timmar. De följande dagarna gäller det sedan att smörja in tatueringen med en kräm så att den inte torkar ut. Man tvättar även tatueringen försiktigt en gång varje dag. Så småningom bildas en sårskorpa över tatueringen som det är viktigt att man inte pillar bort. Huden läker där under och med den din nya tatuering. Efter ett par veckor trillar den bort och du kan låta omvärlden beundra din nya tatuering.

Tatueringsborttagning

En tatuering sitter där den sitter och för vissa kanske det kommer en dag då man ångrar att man gjort den. Den kan upplevas som för stor, för ful, symbolisera något man inte längre står för och i värsta fall hindra en från att upplevas som seriös, till exempel vid jobbansökningar och andra officiella situationer. Då är det tur att det finns kliniker och mottagningar som erbjuder tatueringsborttagning. Tatueringar tas bort med laser, det finns speciella lasrar som är byggda just för tatueringsborttagning och som gör det på ett så skonsamt sätt som möjligt. För det kan göra ganska ont när lasern går in i huden och upplöser färgpigmenten. Att ta bort en tatuering kan också  vara ganska kostsamt då det ofta tar flera behandlingar. Ju nyare tatueringen är, desto fler behandlingar krävs, likadant om den är gjord med väldigt starka färger.

Det har länge gått ett rykte om en kräm som på ett mirakulöst sätt går in i huden och aktiverar kroppens immunsystem mot pigmenten, men de flesta läkare och forskare hyser starka tvivel på att det kommer att fungera. Tanken på en kräm som smärtfritt och billigt avlägsnar dina tatueringar är tyvärr en så länge bara en dröm. Istället är det laser som gäller och med dagens teknik och moderna kliniker går det att göra relativt skonsamt. Har du en tatuering som du verkligen ångrar och vill bli av med ska du absolut boka tid hos en klinik för tatueringsborttagning för konsultation.

Praktiska tips för en bättre ekonomi som pensionär

21 sep 2017

Som pensionär har man ibland lite för små marginaler för att sätta en verklig guldkant på vardagen. Är man förutseende och ser till att påbörja sitt pensionssparande i tid finns det dock ingen anledning till att man inte skulle kunna leva gott som pensionär. I den här texten samlar vi ett par praktiska tips för att få en god ekonomisk grund att stå på när man har lämnat arbetslivet.

Hitta bra rabatter och justera utgifterna

Som pensionär finns det mer pengar att spara än man tror. Många butiker har nämligen en betydande pensionärsrabatt. Ofta innebär den att du kan spara flera tiotals procent jämfört med någon som är yngre.

Ett annat sätt är att se över sitt återbetalningsskydd. Den som ska gå tidigare än vid 65 har all anledning att se över det här skyddet inom tjänstepensionen. Om barnen är stora, har flyttat och klarar sig själva kan det lämpa sig för vissa att plocka bort det här skyddet. Det kan innebära stora summor sparade pengar, uppemot 20 procent av tjänstepensionen. Avtalen varierar dock och siffran 20 % är ingenting att haka upp sig på – även om det helt klart finns potential att spara så mycket pengar. Lägg därmed till ett bra pensionssparande och du får en riktigt bra ekonomisk grund att stå på.

Ha en rejäl buffert

För den som har arbetat hela livet kan det bli en mindre chock att ställa om sig till livet som pensionär. Visserligen innebär det inte bara ekonomiska utmaningar att ställa om sig, utan det kan även kännas mentalt. Har man en rejäl buffert att stå på, och gör sina kalkyler med marginaler, har man råd att begå ett eller två misstag i sin ekonomi. Har man dessutom skött sitt pensionssparande väl har man större möjligheter att skapa sig en meningsfull fritid och ägna sig åt de hobbys man tycker om (även om de må vara lite dyra).

Att skapa sig en meningsfull fritid krävs det dock inga stora summor för. Om man inte har råd att till exempel spela golf, köpa lotter eller resa mycket finns föreningar och andra organisationer att engagera sig i. Även om man har längtat länge efter att bli pensionär är det lätt att bli deppig om inget meningsfullt görs med den nyvunna tiden.

Se över pensionssparandet när du närmar dig

När du närmar dig året du vill gå i pension bör du se till att spara med lägre risk. Något som är bra att förhålla sig till är tumregeln att aldrig ha mer än 25 procent av sitt sparande när det är dags för pensionering. Så nära pensionen har du inte mycket tid för att återhämta dig efter en förlust.

För mer tips och rådgivning, läs mer på iZave.

Fem sätt att se yngre ut

18 sep 2017

Många av oss vill gärna se lite yngre ut. Ofta uppstår den här önskan när man börjar tappa hår, eller om rynkor i ansiktet uppstår. Idag finns mängder av moderna procedurer och hjälpmedel som kan få dig att se yngre ut. Vissa är enklare och billigare, som att äta bättre, medan andra är lite mer komplicerade och kostar en del att utföra, som en hårtransplantation.

1.    Hårtransplantation

En hårtransplantation är ett ingrepp som utförs på både kvinnor och män, även om det kanske är lite vanligare att män gör det. Kort kan ingreppet beskrivas genom att man tar hårsäck från nacke och sidor och flyttar det till de kala partierna. Det här fungerar eftersom att håret i nacken och på huvudets sidor är genetiskt programmerade att producera hår hela livet.

Innan man gör en hårtransplantation bör man vara säker på att det är det man vill, eftersom det inte är en särskilt billig procedur. Hur mycket det kostar beror på hur många hårsäckar det är som behöver förflyttas. För den som har ett ganska stort kalt parti kan det bli många tiotals tusenlappar som läggs på behandlingen.

2.    Ät rätt

Visserligen något som inte får dig at se yngre ut på en gång men som, om det blir en vana, hjälper dig att bibehålla det unga i ditt utseende. Något som är bra att äta mycket av är zink, som bidrar till att bevara naglar, hud och hår. Bra källor för zink är till exempel fläsk- och nötkött. Vegetariska alternativ är cashewnötter, linfrön och sojabönor.

Något annat som är bra att få i sig mycket av är A-vitaminer. De är bra för slemhinnor, för synen och för huden. A-vitaminer hittar du mycket av ibland annat fet fisk, ägg och mjölk. En fördel är också att få i sig mycket e-vitaminer, som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress, som kroppen utsätts för när vi till exempel solar eller röker.

3.    Ta hand om huden

Ålderstecken visar sig i huden i hög grad. Är den slät och fin kommer du tveklöst att se yngre ut. Det finns mycket man kan göra för att skydda huden, där skydd mot UV-strålar kanske är det viktigaste. En stor del av hudens åldrande orsakas av solljus, så det är viktigt att använda solskyddsprodukter av olika slag.

Något annat man kan göra är att använda bra ögonkräm. Det är ofta runt ögonen som de första ålderstecknen märks, och eftersom huden är tunn behöver den en anpassad hudkräm. Satsa på en kräm med retinol, hyaluronsyra eller en kräm som är fylld med vitaminer.

Gör kontoret mer ergonomiskt

31 aug 2017

En arbetsplats bör vara utformad med de anställdas ergonomi i beaktning. Att investera i personalens hälsa ser de allra flesta företag som något självklart idag. Där man kan göra störst inverkan är genom att köpa in rätt kontorsmöbler. Förutom det kan man hålla interna utbildningar i ergonomi och hur man bör göra för att ta hand om kroppen på bästa sätt.

Skrivbord

På senare år har stora delar av marknadens utbud av kontorsmöbler blivit mer ergonomiska. Ett exempel på det är skrivborden, som idag finns i många olika slag. I större städer som Stockholm och Göteborg finns givetvis ett större utbud, men det går att handla ergonomiskt över nästan hela landet.

Många rekommenderar att man har ett skrivbord som är möjligt att både sitta och stå vid. Dessa har en motor där man med hjälp av en knapp kan höja eller sänka skrivbordet. Om ditt kontor har ett öppet landskap bör du tänka på att välja ett stå/sitt-skrivbord med tyst motor. En del i att skapa en trivsam arbetsplats är att hålla nere dessa typer av oljud så gott det går.

Stolar

Att ha ergonomiska skrivbord är en stor del i att skapa en ergonomisk arbetsplats. En annan betydande faktor är stolarna, som utgör en väsentlig del av de flesta företags kontorsmöbler. När det gäller kontorsstolar är det först och främst viktigt att se till att höjden på stolen går att justera. Detta för att personalen ska kunna få ett bra stöd för både lår och fötter. Stolen bör kunna ställas in så att fötterna når ner till golvet.

Stolen bör även ha funktionen att sitsen kan vinklas. Detta för att man ska kunna behålla svanken. Sitsen bör kunna vinklas så att dess bakre kant är något högre än framkanten. Om inte den här funktionen finns, kan man använda sig av en kudde (gärna av skumgummi) istället. Bor du i en större stad (Malmö, Göteborg, Stockholm t.ex.) bör det finnas ett utbud där du hittar de kontorsmöbler du söker. 

Behövs internutbildning?

Att utbilda personalen om ergonomi (och om de nya kontorsmöblerna om ni köpt några) lönar sig sannolikt på lång sikt. Om företaget är baserat i Stockholm finns det flera ergonomikonsulter i närheten som kan hjälpa er. Dessa går naturligtvis inte bara att hitta i Stockholm, även om flest säkerligen finns där.

Om de nya möblerna har många funktioner, vilket ibland är fallet, är det viktigt att tala om hur dessa fungerar. Det är även viktigt att berätta hur personalen kan använda dessa till största möjliga fördel. På så vis kommer du, på lång sikt, att få en personal som trivs bättre på sin arbetsplats med alla fördelar som följer med det.

← Äldre inlägg