Hur mår man bra

Alla mår bra av ordning och reda

Vi människor är vänner av ordning, så är det. Vi mår bäst av kosmos, inte kaos. Och har vi någon gång kaos, brukar vi oftast uppleva det som mer eller mindre traumatiskt. Vi mår helt enkelt dåligt av oordning. Nu är allt ju relativt beroende på vad man själv är av för slags personlighet. Vissa klarar av oordningen bättre än andra, medan andra mpr riktigt dåligt av det. Hur som helst mår i alla fall det flesta så mycket bättre av ordning och reda, pengar på fredag. Dit hör även trapphus och allmänna utrymmen, såsom innergårdar, parker, gator och torg.

Alla mår bättre av städade trapphus

Om man någon gång kommer in i ett riktigt smutsigt trapphus, med lera på trappstegen, handräcke med smuts på och väggar fulla med fläckar, upplever de flesta att det inte alls är roligt att komma till en sådan fastighet. Och tvärtom, kommer man till ett riktigt fint trapphus, som är städat och rengjort, känner man direkt en trivsel och att det är ett rent nöje att komma till ett sådant. Både de boende i fastigheten och gäster som kommer dit, trivs bättre av ett städat allmänt utrymme.

Ser man att någon har varit där och dammsugit, moppat och torkat rent, känner man oftast respekt för den städning och de flesta i alla fall brukar se till att inte dra in en massa smuts, vilket gör att de flesta ser till att det städade utrymmet som ett trapphus, ändå är, fortsätter vara så där städat. Och tvärtom; ser man ett smutsigt trapphus, drar man sig inte för att dra in ännu mer smuts.

Olika teorier varför vi gillar ordning och reda

Det finns flera oliak psykologiska teorier till varför vi gillar ordning och reda. Många menar att det beror på vår egen förmåga till att skapa ordning och reda på våra egna tankar. Den som har stor sådan förmåga, låter sig inte påverkas så mycket av den röra som finns utanför en själv. Och tvärtom; den som inte har någon egen förmåga att reda ut sina egna tankar och intryck, har så mycket större behov av att omgivningen i alla fall har en ordning. Alltså, den som saknar förmåga att reda ut sina egna tankar i huvudet mår dåligt av en stor oordning, medan den som har en stor förmåga att hålla reda på de egna tankarna, inte mår dåligt alls av en yttre oordning.

5 Apr 2019