Hur mår man bra

Lär dig att tänka positivt

Forskning har visat att positiva tankar inte bara är bra för stunden – de förlänger faktiskt livet. Genom att man lär sig kring att tänka positivt så kan man också förlänga sitt liv med upp till sju år. Forskningen kring detta har gjorts av Yale University så det handlar direkt inte om någon bluff och pseudovetenskap.

 

 

I dagens samhälle så är också positiva tankar nästan ett måste för att ”överleva”. Ser man exempelvis samtalstonen som finns på internet, ser man på all det den stress som finns och ser man på alla de krav vi ställer på oss själva – och andra – så måste man försöka att hitta tankar som driver en framåt och inte tänka tankar som får en att fastna. En viktig del i detta är att sluta jämföra sig själv med andra och här finns en stor utmaning genom alla de nya sociala medier som dykt upp. Fönstertittande har, så att säga blivit mer accepterat; du kan se vad dina vänner äter för middag, du kan följa en kändis under dennes träningspass och du kan se vad dina arbetskamrater har för sig under sin lediga helg. Roligt, naturligtvis – men även stressande.

 

”Varför tränar inte jag, varför lagar inte jag sådan god mat och varför är inte jag ute och festar som min kollega”?

 

Det har helt enkelt blivit lättare att gräva ner sig själv, känna sig misslyckad och må sämre som en följd av Instagram-, Facebook- och Twitters intåg i våra liv. Här gäller det att inse följande: ingens liv är perfekt och det som visas upp utåt är enbart ett smakprov från de postiva delarna. Få postar sina liv då de är som allra sämst, eller hur? Du duger precis som du är, det är den viktigaste insikten du bör lära dig.

 

Ett tips för att lära sig att tänka positivt är att bryta ner varje situation och ställa sig en fråga innan man reagerar. Är det värt att reagera över att kön i kassan verkar cementerad, är bilkön du sitter i verkligen något att hetsa upp sig över och hur mycket kan du egentligen göra då sin kollega är sen till ert viktiga möte? Just det. Du kan inte påverka det – och därför så ska du heller inte ödsla någon energi på det.

 

Varför tänker då just du negativt; varför kan inte du se livet från den ljusa sidan? Det är inte så konstigt egentligen. Våra hjärnor har nämligen den konstruktionen att lyckocentret är tio gånger mindre än vad – worst-case-scenario-centret – är och att vi således, nästan per automatik , tänker negativt, pessimistisk och ältar saker och ting. En glädjande detalj i detta är att det faktiskt går att träna bort. Vår hjärna är formbar och man kan lära sig att inta en mer positiv hållning och lära sig att tänka positivt – oavsett hur gammal man är.

Positiva tankar för ett bättre liv

Det vi tänkte göra här är att ge några tips kring hur du kan lära dig att tänka positiva tankar och förhoppningsvis genom dessa skaffa dig ett lättare, roligare och bättre liv.