Hur mår man bra

Gör ett matschema för bättre träning

Väldigt många har problem med att nå resultat med sin träning. Detta oavsett vilket typ av mål man har. Man kanske inte tappar de kilon man vill, man kanske inte går upp i vikt enligt den plan man satt upp, ,man kanske inte springer milen på den tid man hoppats på och så vidare. Kort och gott: man tränar och tränar – men man når aldrig riktigt fram till målet.

 

En gemensam nämnare i dessa misslyckanden är att man inte tillgodoser sig själv med rätt energi. Maten man äter är inte anpassad efter den träning man genomför och efter de mål man har. En person som vill gå ner i vikt och av den anledningen kanske tränar genom lättare jogging, snabbare promenader och genom lite styrketräning kanske inte tappar sina kilon beroende på att det som läggs på tallriken är helt fel. Istället för grönsaker, protein, fibrer och fullkornspasta så är tallriken full av fetare mat där grädde och smör utgör ryggraden och löper som en röd tråd genom hela menyn. En person som vill gå upp i vikt har i sin tur den meny som borde serverats den som vill tappa kilon... Ni förstår vad vi menar.

 

Vi tror att ett av de vanligaste misstagen i detta är att inte följer ett givet matschema utan att man handlar- och lagar mat lite på känsla och uppstuds. Ett matschema utgör, enligt oss, en väsentligt del då det kommer till sin träning och vilka resultat man får av denna. Innan vi ger ett exempel på hur ett sådant schema kan se ut så ska vi även peka på några andra fördelar som kommer på köpet.

 

 

 

 

Exempel på ett matschema som ger effektiv träning

Här kommer ett exempel på hur ett matschema kan se ut. För att göra det lite enklare för oss så säger vi att samtliga dagars frukost består av havregrynsgröt med en halv banan i, en kopp kaffe samt ett kokt ägg.

Måndag: Lunch: Kycklinggryta med ris och grönsaker. Middag: Bakad potatis med purjolök och tonfiskröra.

Tisdag: Lunch: Fullkornspasta med sparris och pesto samt grönsaker: Middag: Makrill i Pitabröd, purjolök, sallad och creme fraise.

Onsdag: Lunch: omelett med champinjoner (använd mager ost) Middag: Minestronesoppa – komplettera med två skivor mörkt bröd.

Torsdag: Lunch: Grillad kyckling med sallad, ris, tzatziki. Middag: Pastasallad med valfritt tillbehör gällande protein.

Fredag: lunch: fullkornslasagne med sallad. Middag: Broccolisoppa.

Lördag: Lunch: Pasta med pesto och oliver. Middag: Wokad biff med äggnudlar och grönsaker.

Söndag: Lunch: Torskfile med kokt sparris och grönsaker. Middag: kallrökt lax, kokt potatis och spenat.

 

Som den uppmärksamme säkerligen noterat  så är ofta lunchen betydligt större än vad middagen är. Ett bra sätt att gå ner i vikt är nämligen att äta mer i början av dagen för att sedan successivt trappa ner. Mellanmål – gärna frukt – ska också adderas till detta matschema.