Hur mår man bra

Blogg

8 hemligheter för att gå ned i vikt av hälsosamma kvinnor

29 maj 2020

Det finns nog ingen som aldrig har försökt att gå ned i vikt. Det är många som kämpar med vikten men det kan vara svårt att lyckas. Läs vidare för några knep på hur man gå ned på ett hälsosamt sätt.

De allra flesta av oss har någon gång försökt gå ned i vikt, och vi är nog alla eniga om att det är svårt. Man vill förlora vikt men samtidigt inte behöva gå omkring och vara konstant hungrig och irriterad eftersom man inte får i sig tillräckligt med energi. Att gå ned i vikt kan göras på lite olika sätt och det finns både hälsosamma och ohälsosamma sådana. Att försöka förlora vikt på ett hälsosamt vis är det man bör sträva efter, för att vi och våra kroppar ska må så bra som möjligt.

Ge inte upp!

En sak som kan vara bra att ta till under tiden som man går ned i vikt är olika typer av kosttillskott för tjejer. Dessa finns både för killar och tjejer. Dessa kan hjälpa till att kompensera för det reducerade matintaget. Ge aldrig upp, hur jobbigt eller svårt det än blir. Det är en viktig inställning att ta till när man håller på med viktminskning. Det kan lätt kännas trögt efter en stund när vikten stannar av. Men se till att inte ge upp, för det kommer att vända. Det står ofta still en stund men sedan brukar kilona rinna av igen. Se också till att aldrig skippa ett mål. Oavsett om det handlar om mat eller andra typer av ersättningar för måltider. Kroppen behöver få i sig energi att förbränna. Men se till att äta rätt.

Planering är viktigt

Planera vad du ska äta under veckan, gör en matsedel och handla hem vad du behöver för att tillreda dessa måltider. Att planera är a och o, annars kan det vara väldigt lätt hänt att man slarvar eller äter någonting som man inte alls bör under tiden för viktminskning. Ät inte sent om kvällarna, det har kroppen ingen chans att förbränna under natten. Bestäm en tid när du äter ditt sista mål och håll dig till det. Se till att också hitta en metod för din viktminskning som passar dig, din livsstil och som du tycker om. Det ska inte kännas så tungt och svårt att det är helt omöjligt att klara av.

Vikten av att äta rätt för att må bra

19 maj 2020

Att må bra, vad innebär det egentligen? På frågan hur vi mår svarar de flesta av oss ”bra”, men tänker genast på någon krämpa eller något problem som just då känns jobbigt, men kanske ändå lite för futtigt för att nämnas. Sanningen är väl att de flesta av oss mår relativt bra för det mesta, men riktigt harmoniska och tillfreds känner vi oss sällan. Vad är det som fattas oss? Ja, vi har alla våra funderingar kring detta. För vissa är det pengar, andra skulle vilja hinna umgås mer med barnen eller vännerna, åter andra kan inte riktigt identifiera vad mer de skulle vilja ha ut av livet.

Faktum är att många av de här känslorna av otillräcklighet har en fysisk orsak. Att inte ta hand om kroppen får oss att bli trötta och nedstämda. I många fall handlar det om vilken mat vi sätter i oss, kombinerat med för lite sömn och för lite motion. Dessa tre saker hänger ihop, och här tänkte vi fokusera på kosten och vikten av att äta rätt för att må bra.

Det handlar inte om att äta lite

I vår utseendefixerade samtid tänker många att det viktigaste är att äta så lite som möjligt för att hålla vikten och se snygga ut. Detta är en farlig väg att gå, eftersom det ofta leder till att vi svälter oss i perioder, varpå vi ger upp och börjar kasta i oss onyttigheter. Detta leder till samvetskval samtidigt som det är dåligt för kroppen att göra tvära kast i matvanorna. Att äta sig mätt är inte farligt, det är sättet man äter sig mätt på som betyder något. Den som äter sig mätt på snabba kolhydrater blir snart hungrig igen och börjar småäta. Den som däremot äter en näringsrik och varierad måltid står sig flera timmar och känner sig mer tillfreds. Man mår helt enkelt bra av god och nyttig mat.

Varierat och harmoniskt

Sedan barnsben har vi fått lära oss vikten av en varierad kost. Kostcirkeln med sina olika tårtbitar av grönsaker, spannmål och proteiner påminner oss om hur man äter rätt. Men att komponera sina måltider som ett pussel utifrån dess näringsområden känns träigt och tråkigt. Mat ska ju vara mer än bara rätt sorts bränsle. Mat ska ju vara spännande och vacker, erbjuda njutning både för ögat och gommen. Den som är intresserad av att se hur en varierad och näringsriktig, men samtidigt vacker och välsmakande, meny kan se ut har mycket att vinna på att kolla på hur cateringfirmorna i Stockholm lägger upp sina menyer.

Catering i Stockholm

I Stockholm gillar vi catering. Till fester, bröllop och andra event beställer vi gärna bufféer och menyer som våra duktiga cateringfirmor snickrat ihop. Den som jobbar med catering står inför utmaningen att tillaga mat som både är god, nyttig och vacker att se på. Vi väljer såklart cateringfirma mycket efter smak, men vi vill inte ha skräpmat, utan varierad kost som gör oss mätta och glada. Kort sagt, mat som får oss att må bra.

Därför jobbar cateringfirmor utifrån ledorden variation och kvalitet när de komponerar sina menyer, något som verkligen märks när man beställer mat från en cateringfirma i Stockholm.

Mat som får dig att må bra

9 feb 2020

Vad ska man äta för att må bra? Frågan har sysselsatt generationer av tränare, coucher och personal för all slags sjukvård och alla som är intresserade av hälsa och mat. En del anser att det är en kost som baseras mest på grönsaker som får oss människor att må bra. Andra menar att vi ska äta så varierat som möjligt. Och så har vi den klassiska tallriksmodellen, med halva tallriken med grönsaker, en fjärdedel av den med pasta, ris eller potatis, och den andra fjärdedelen med kött, fisk eller någon annan proteinkälla.

Vad som får just dig att må bra är ju ganska individuellt. Det som får oss alla att må bra är i alla fall mat med mycket vitaminer, fiskolja, järn och mineraler, som finns i broccoli till exempel. En del tycker att den svenska husmanskosten är den bästa, och det är svårt att inte hålla med om den saken. 

I generationer har svenskar ätit husmanskost

Den svenska husmanskosten har rötter ända sedan tiden som vi levde i ett bondesamhälle. Bönderna skulle ju ut på morgonen och sköta om sina djur; korna, grisarna eller hästarna. När man hade gett djuren det första fodret, var det sedan dags för att bygga staket, renovera taket, gräva eller mocka, eller vad det nu var som var viktigast för dagen. Därför behövde man en stadig frukost som oftast började med gröt. När det sedan var dags för lunch kanske man hade kokat potatis som åts med sill, korv eller köttbullar. Så förflöt dagarna och man åt allt det som djuren försåg en med; äggen från hönorna, fläsket från grisen, köttet från hönor och kycklingar, färsen från kon och så vidare. Det enda som fattades i husmanskosten var oftast grönsakerna, men de flesta vitaminer kom ju från rotfrukterna, äpplena och bären som är rika på C-vitamin.

Fortfarande populärt med svensk husmanskost

Fortfarande är det mycket populärt med svensk husmanskost, som ärtsoppa och pannkakor på torsdagar, laxsoppa, Wallenbergare, skomakarlåda och (för en del smålänningar) korv av Isterband eller (norrländsk) pölsa med potatis och inlagda rödbetor. Hit hör även kroppkakor som antingen är öländska eller norrländska, med potatisbullar med fläsk inuti. Den vanligaste rätten kanske ändå är pytti panna (även här) med inlagda rödbetor. Sedan finns det ju regionala varianter som till exempel ostkaka i Småland, spettekaka i Skåne, liksom gåsmiddag med svartsoppa, och kems i Härnösand och trakterna i Ångermanland. Läs mer om husmanskost på: pahornetgavle.se.

Olika varianter av vegetarianism

20 jan 2020

Det finns många som idag kallar sig för vegetarianer men det finns också många skillnader mellan dom. Här går vi igenom olika varianter av vegetarianism.

Vegetarian och vegan

Vegetarianer och veganer är på det stora hela samma sak när det gäller kost. Dom äter enbart växtbaserad kost så som bönor och linser och alla animaliska livsmedel är helt uteslutna.

För den som är vegan gäller samma sak även för dom delar i livet som inte innefattar kost och mat. Det kan vara till exempel kläder eller andra produkter där material från djurriket använts. En vegetarian kan däremot använda sig av sådana produkter om så önskas.

Olika frukter och bär i närbild

Laktovegetarian

För en laktovegetarian är det mesta tillåtet förutom kött, fågel, fisk och ägg. Mejeriprodukter så som ost, mjölk, yoghurt och smör är däremot tillåtet vilket är bra för att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Har man svårt för att äta gott och varierat enbart genom sådant som är växtbaserat kan detta istället vara ett bra alternativ.

Ovo och lakto-ovo

Till skillnad från den ovan nämna finns det även en ovo-vegetarian som äter ägg istället för mejeriprodukter. Utöver just det skillnaden ser kosten likadan ut, det vill säga att det mesta är tillåtet förutom fisk, fågel och kött.

Det finns även en Lakto-ovo-vegetarian som även den äter som laktovegetarianen men där även ägg är tillåtet. Mellan dessa tre varianter finns alltså bara väldigt små skillnader, som för en utomstående kan vara riktigt krångliga att hålla reda på.

Pesceterian eller Stockholmsvegetarian

En pescetarian, eller Stockholmsvegetarian som det också ibland kallas, innebär att man äter vegetariskt men med inslag av fisk och skaldjur. Fisken gör att man bibehåller ett normalt intag av bland annat D-vitamin, omega 3 och andra viktiga fettsyror som behövs för att till exempel hjärnan ska fungera som den ska.

Flexitarian

Flexitarian är ett relativt nytt begrepp som kommit i takt med att samhället blivit allt mer medvetna om vad köttproduktionen gör med klimatet. Vi behöver alla dra ned på vår köttkonsumtion och det kan man göra genom att bli flexitarian. Det betyder på det stora hela att man mestadels äter vegetariskt men att man unnar sig en köttbit då och då.

Det är i alla fall en bra början för den som är nyfiken på att leva vegetariskt och man kan börja med att införa en eller två dagar i veckan som är helt köttfria. Tycker man att det går bra kan man utöka och tycker man inte att man saknar något kan man kanske så småningom utesluta kött ur sin kost helt och hållet, om man nu vill det.

Klimatarian

Ännu ett nytt begrepp inom vegetarianismen är klimatarian. Här handlar det till stor del om att äta den typ av mat som orsakar minst utsläpp och ur en miljösynpunkt är det bästa valet. Man väljer att äta närodlat och lokalproducerat i den mån det går och man väljer dessutom ofta att avstå kött på grund av den stora mängd växthusgaser industrin bidrar med runt om i hela världen.

Tips: Vego Schmegan erbjuder både vegansk och vegetarisk catering.

Då behöver man stöd

9 jan 2020

Har de statliga Arbetsförmedlingarna spelat ut sin roll? Gör de inte längre sitt arbete, eller har de aldrig gjort det? För den som blir arbetslös, kan de hamna i en situation där de behöver råd och stöd mer än någonsin. Det är ju lätt hänt att en person som blir arbetslös, hamnar som i ett vakum, och känner att den inte är lika viktig längre, förutom att den personen förlorar sin inkomstkälla.

Det är inte alla som känner att kan ta sig själv ur den nykomna situationen på egen hand. Förutom den egna och individuella situationen så behöver den som är arbetslös, få information om hur man bäst går till väga för att hitta nytt jobb. Kanske bör den personen vidareutbilda sig, eller skola om sig helt enkelt för att bättre matcha den efterfrågan som arbetsmarknaden har. Den förändras ju hela tiden och behöver personal som har en viss utbildning.

Arbetsförmedlingens roller

Förutom att göra det mest uppenbara; förmedla arbete, så har Arbetsförmedlingen alltmer fått en roll som upplysning gentemot politiker, andra mynidgheter och de breda folkmassorna, att ge information om vilka bristyrken som är aktuella, statistik över arbetslösheten och vad som bör göras för att de arbetslösa ska få sina arbeten. Detta arbete har blivit med tiden allt viktigare än själva arbetet med de arbetslösa. För det operativa arbetet, har man lagt alltmer på privata aktörer. I stället har Arbetsförmedlingen blivit en myndighet som endast kontrollerar så att de arbetslösa verkligen söker nya jobb och rapporterar detta till de olika a-kassor som de stackars arbetslösa tillhör. För att få ut sin ersättning, ställer Arbetsförmedllingen krav på de arbetslösa, utan att ge någon som helst service, för dem.

Privata coucher allt viktigare

Så för att de som är arbetslösa verkligen ska få hjälp, har Arbetsförmedlingarna lagt allt mer arbete på de privata aktörer som har vuxit som svamp i lingonskogen. Det är dit de arbetslösa blir slussade för att bland annat lära sig om hur man skriver ett Curriculum Vitae (CV) och personliga brev, hur de ska tänka positivt och inte deppa ihop. Och för de långtidsarbetslösa är det ännu värre; de ska gå kurser i hur de ska bli alltmer "anställningsbara", det vill säga, anpassa sig, anpassa sig och anpassa sig. Och detta är något ganska hemskt, som om det var de arbetslösas eget fel att de är arbetslösa när orsaken till arbetslösheten ligger i samhällsstrukturer och förändringar på arbetsmarknaden som är långt bortom de arbetslösas egen kontroll. Men det vill nog ingen politiker eller företagsledare prata om. Då är det lättare att lägga det på dem som redan ligger pladask på arbetslöshetens kalla betonggolv. Läs mer här om en privat arbetsförmedling på: https://arcus.nu.

Så rengör du effektivast ventiler

29 dec 2019

När det senast som du rengjorde dina ventiler? Om det är mer än en månad sedan (eller ännu längre) bör du så snart som möjligt rengöra ventilerna. Smutsiga ventiler, samlar gärna nämligen damm  och all smuts som kan finnas i bostaden. Om det är lika länge sedan som du rengjorde köksfläkten, kan den till och med utgöra en brandfara.

Säg att du friterar något på spisen och samtidigt har på köksfläkten, och den heta oljan plötsligt börjar brinna och det slr lågor upp som går upp i köksfläkten, så kan den göra så att elden sprider sig. Om man då har kvar en massa damm och ludd i köksfläktens filter, så kan det bli material som elden kan brinna av, och luften som fläkten gör så att den sugs in, ger elden ännu mer syre som gör att elden brinner ännu bättre. Det är därför som man bör hålla ventiler rena från damm – och särskilt köksfläkten.

Så rengör du lättast köksfläkten

Det lättaste sättet att rengöra en köksfläkt är att ta isär den först. Lägg alla delarna av köksfläkten i en diskbalja med hett vatten och diskmedel. Filtret brukar vara av plast blandat med skumgummi, som är lätt att diska och rengöra. Diska alla delarna, även filtret. Lägg alla delarna på tork, liksom filtret till köksfläkten. Låt dem torka innan du installerar delarna i fläkten.

Så bör du rengöra ventiler

Ventilerna brukar oftast ha en skyddskåpa. Den kan man börja med att rengöra genom att ta en trasa och fukta den med lite rengöringsmedel. När du sedan har tagit av skyddskåpan, kan du antingen dammsuga i ventilen, beroende på hur det ser ut inne i ventilen. Är det nyss som du rengjorde dem, så kan man gott och väl dammsuga dem. Men är det länge sedan som de rengjordes, kan man behöva rengöra dem med en flaskborste. Doppa i så fall flaskborsten i vatten med lite rengöringsmedel, som till exempel diskmedel som har fettlösande medel i sig. När du har borstat i ventliten, kan du efter det ta en fuktad trasa och torka rent i resten av ventilen. När du har rengjort hela ventilen, kan du sedan lägga tillbaka skyddskåpan och sedan rengöra nästa ventil.

Om du inte vill rengöra ventilerna

Vill du inte rengöra dem, eller inte kan, av olika orsaker, så kan du istället anlita en ventilationsfirma som samtidigt kontrollerar ventilerna så att de fungerar som de ska. Här kan du läsa mer om en firma som kan komma och rengöra ventilationerna på: ventgubben.se.

När du snabbt vill ha MC körkort

19 dec 2019

Vilken slags MC förare är du? Handen på hjärtat – är du den som är en trygg MC förare eller är du den som tar stora risker, både för din egen del och för dina medtrafikanters del? Detta är särskilt viktigt att tänka igenom, när man kör MC. Man är på ett helt annat sätt oskyddad när man kör MC, än när man kör bil. Man har ingen skyddande plåt när man kör MC.

Om man inte har ställts inför olika möjliga situationer, så kan man helt i onödan ställas inför mycekt farliga situationer. Därför måste alla som vill ta ett MC kort ställas inför alla möjliga ch farliga scenarier, där de egna handlingarna prövas. Det är därför som det är obligatoriskt med Riksettan när man tar ett MC kort. Bland annat måste man veta hur en MC beter sig när man kör på halt väglag.

Vet du hur din MC beter sig?

Det låter som om du har en best i din MC, men saken är den att det inte är så långt från verkligheten. Din MC som har en otroligt stark motor, kan fel hanterad, köra ihjäl både sig och dna medtrafikanter. Man är så utsatt för risker när man kör MC. I en bil har man alltid skydd i form av bilens plåt, men på en MC har man absolut inget skydd. Det gör att du måste tänka på ett helt annat sätt när man kör en MC. Därför måste man öva flera gånger så att om det skulle vara så att man hamnar i en farlig situation så vet man hur man ska handla. Ofta kan det handla om sekunder. Då gäller det att man vet exakt hur man ska handla och att agerandet sker utan att måste tänka.

Trötthet, alkohol och droger

Visste du att det är lika farligt att sätta sig på en MC om man är trött, liksom om man har druckit eller tagit droger. Trötthet fördröjer din handlingskraft och man kan handla för sent i en farlig situation. Man märker saker och ting ofta för sent om man är för trött. Därför bör man vara uppmärksam på sina egna symtom på trötthet. Efter att ha kört MC ett tag, så lär man känna igen tecken på att man är för trött för att köra sin MC. Och är man själv för trött, finns det ingen som kan ta vid och köra MC:n. Läs mer om Riksettan för MC i Stockholm.

Trädgårdsarbete för kroppen och själen

29 nov 2019

Att må bra handlar om att vattna både kropp och själ. Därför är trädgårdsanläggning en så bra väg till välmående.

Att jobba med kroppen ger en skön trötthet och en känsla av att ha gjort något nyttigt. Om det nyttiga arbetet dessutom resulterar i något som är veckert att betrakta, både för dig och andra, ja då har du verkligen slagit två flugor i en smäll. Precis så är det med trädgårdsarbete.

Att anlägga en trädgård är ett stort projekt, men ett projekt som ger mycket tillbaka i fråga om självförtoende, stolthet och inte minst njutning. Man anlägger ju en trädgård för sin egen och för sin familjs skull, och att bokstavligen kunna njuta frukterna av sitt arbete får en människa att växa.

Kvinna pysslar i trädgården

Trädgårdsanläggning i Stockholm

Många som har hus i Stockholm ägnar sig i större eller mindre utsträckning åt trädgårdsanläggning. Trädgårdsanläggning är något mer än att bara klippa gräsmattan när den vuxit sig för hög, eller vattna rabatten när det inte regnat på ett tag. När man genomför en trädgårdsanläggning så tar man ett helhetsgrepp på tomten och försöker tänka sig ett slutresultat, som man sedan arbetar för att nå.

Inte sällan krävs grävarbeten, stensättning och väldigt mycket planteringsarbete för att kunna skapa sig en genomtänkt trädgård. Visst kan man klara detta själv genom att hyra utrustning, men när det gäller trädgårdsanläggning i stor skala så är det ganska stora krafter i rörelse, och riksken finns att man åsamkar både sig själv och tomten skada.

Hjälp med anläggningsarbetet

Bättre då att ta hjälp med det tunga arbetet, för att bli klar med det fortare och kunna koncentrera sig på det som verkligen är roligt och utvecklande, att plantera och sköta om sina växter. Genom att anlita ett företag som erbjuder hjälp med trädgårdsanläggning får man den hjälpen, i precis så stor utsträckning man önskar.

Det finns många markanläggningsföretag i Stockholm, och de flesta av dem erbjuder hjälp även med trädgårdsanläggning av privata tomter, även om den största delen av deras verksamhet så klart handlar om betydligt större projekt som parkanläggning, stadsutveckling och så vidare. Ett markanläggningsföretag kan i regel hjälpa till både med själva anläggningsarbetet men även med planering av trädgården utifrån de speciella förutsättningar som finns på tomten.

Utveckla dig själv och din tomt

Genom att anlägga en trädgård skapar du någonting verkligt, för dig själv och framtiden. Du skapar ett utrymme där du kan låta dina tankar vandra medan kroppen får jobba. Du skapar ett harmoniskt rum åt dig själv, en paus från världen utanför. Med tiden kommer du att märka att du får lättare att slappna av även ute i arbetslivet och i sociala sammanhang. Du blir en tryggare och mer välmående människa.

 

Läs mer om trädgårdsanläggning hos https://www.gronagatantradgard.se/

Träning – bra för allt!

24 nov 2019

Visste du att träning är bra för allt? Ja, är man sjuk, så ska man kanske inte träna, och vill man träna även om man är sjuk, är det bäst att träna under överinseende av en sjukgymnast som kan och vet hur man ska träna om man är sjuk. Men är man frisk, är faktiskt träning bra för allt. Här förklarar vi hur och varför det är bra för allt.

Det är inte så konstigt att tänka att hela kroppen hänger ihop och att kroppen hänger med hur vi mår inuti. Hjärnan hänger ihop med resten av kroppen, själen och våra känslor hänger ihop med kroppen. Därför mår vi ungefär som kroppen mår – och tvärtemot.  Kroppen mår dåligt om vi mår dåligt inom oss. Och det som är positivit i detta sammanhang är att man kan påverka vårt mående genom att se till så att kroppen rör på sig.

Hjärnan mår bättre av träning

Hjärnan blir bättre av träning. Jo, så är det. Träning av kroppen gör så att nya hjärnceller bildas. Vi har en egen produktion av stamceller i hjärnan. När vi tränar, stimuleras blodflödet i hjärnan. Produktionen av stamceller som sker i hjärnan, är beroende av blodflödet. Så kickar man igång en jämn ström av blodflöde i hjärnan, så får man igång både flödet av nervimpulser mellan hjärnhalvorna och produktion av nya celler i hjärnan. Bra, eller hur?

Vi blir piggare av träning

När vi tränar får vi igång lungorna. Andningen blir bättre när vi tränar. När vi rör på kroppen, så behöver den mer syre. Lungorna vidgas vid träning som hjälper till så att lungorna får in mer syre. När vi får in mer syre i kroppen, blir vi piggare. Syre i hjärnan gör oss nämligen pigga.

Vi sover bättre av träning

När man får in mer syre i hjärnan, och mer blodgenomströmning i kroppen, så kommer mer slagg ut ur kroppen. Kroppen börjar fungera bättre. När man tränar så gör man kroppen trött. Är kroppen trött, sover den bättre.

Vi blir mer intelligenta av träning

Man blir mer intelligent av träning på så sätt att hjärnan behöver syre för att fungera. Nervimpulser mellan hjärnhalvorna blir bättre, går snabbare och mer frekvent. Och när impulerna i hjärnan ökar och blir smidigare blir man mer intelligent – beroende förstås hur man definierar intelligens. Om man menar ett bättre minne med intelligens, så blir man mer intelligent av träning.

Om man vill lära sig mer om träning och hur det påverkar den egna (och andras) kroppar, kan man utbilda sig inom detta och arbeta som personlig tränare (PT). Är du intresserad av detta kan du läsa mer om PT utbildningar och på distans på: https://ptdistans.nu.

Är frukt nyttigt eller onyttigt?

19 okt 2019

Är frukt nyttigt eller onyttigt? Det är en fråga som är intressant sett till att vissa typer av frukter är väldigt söta och där man kan se att andra har en beskare, eller surare, smak. Dessutom finns alltid den gamla devisen om att frukt är naturligt godis närvarande också. Hur är det egentligen med det saken; vilka frukter ska du låta ligga kvar i den fruktkorg ni fått på jobbet och vilka kan du med fördel fortsätta att äta?

Det finns en tydlig skillnad mellan olika frukter. Det man dock kan säga - oavsett frukt - är följande: det är alltid bättre att äta en frukt än att äta godis. Det torde egentligen handla om en ren icke-diskussion, men faktum är att det under senare år kommit fram teorier som säger att en frukt är lika dålig för kroppen som att dricka en läsk: detta i och med att dessa har samma mängd socker per 100 gram. Vi reder ut lite kring detta.

Sant är att vissa frukter har mycket socker i sig. Detta i form av fruktsocker som kallas för Fruktos. Fruktos finns antingen som en separat, fristående ingrediens eller i uppbundet med en glukosmolekyl - då kallas det för sackaros eller, kort och gott: socker. Fruktos är en monosackarid och detsamma gäller glukos – sackaros å sin sida är en slags kombination eller en hybrid av dem båda. Jämför man fruktos och glukos så har de olika påverkan på våra kroppar. Den förra – fruktos – har dels ett lägre GI och frisätter inte insulin på samma sätt. Äter man fruktos så absorberas detta först i tunntarmen innan det transporteras till levern för att i detta organ sedan förvandlas till leverglykos. Detta kan användas som energi – men det kan även bidra till bildandet av nya fettceller. Om du inte rör dig, äter för mycket och har ett tydligt energiöverskott så finns denna risken närvarande.

Komplettera frukt med annat

Få fruktkorg till jobbet!

Sett till detta så finns det alltså visst fog för att frukt skulle kunna vara dåligt för oss. Det finns även andra intressanta aspekter att titta på i sammanhanget. Som exempel så har vi ett hormon som heter leptin. Detta hormon ger en mättnadskänsla och ju mindre av detta du har i blodet - desto hungrigare känner du dig. Fruktos minskar produktionen av leptin. Äter du en frukt i syfte att stilla din hunger så kan detta alltså leda till det motsatta: du känner dig hungrigare.

Dessutom så finns det en annan avigsida som innebär att fruktos hämmar hormonet Grehlin; detta är det hormon som skickar ut hungersignaler till kroppen. Exempelvis kan äpple, banan och kiwi hämma grehlinet och göra att mättnadskänslan upplevs svagare. Du äter – men du blir aldrig riktigt mätt; hungern består oavsett hur många bananer du petar i dig. Således är frukt dåligt och de nya rönen har rätt? Nej, definitivt inte. Frukt inmundigas bäst som ett komplement. Att exempelvis skiva en banan i en skål med keso, yogurt eller kvarg och komplettera med frön eller nötter är en perfekt lösning för att bli mätt och samtidigt äta både gott och nyttigt.

Frukt är godis för kropp och själ

Det vi tittat närmare på ovan är baksidan med frukter. Låt oss även titta på det väsentliga: vad de de facto ger dig. Frukt är fullmatade med vitaminer, med antioxidanter, mineraler, enzymer och kostfibrer. Det handlar alltså om något väldigt, väldigt positivt och att jämställa frukt med karameller eller med läsk är egentligen bland det dummaste man kan göra.

Läsk och godis är fullmatade med både sackaros och med tillsatt fruktos; det gör att man får i sig både socker och en massa kolhydrater; något som både är skadligt för tänderna och för figuren. Frukt är en perfekt lösning då du får i dig livsviktiga saker som både din kropp och själ mår bra av. Du kan således äta allt ur en fruktkorg på jobbet, men se gärna till att komplettera med lite nötter och några skedar keso för absolut bästa effekt av ditt mellanmål.

Prova på Yoga!

7 okt 2019

Har du provat på yoga någon gång? Den gör så att man är vig och mjuk långt upp i åldrarna. Det är ett sätt att leva, så att man stannar upp och tänker på den egna kroppen, hur den mår, om man är stressad eller inte, om det finns smärta i kroppen som behöver tas om hand och mycket mer.

När man lever sitt vanliga vardagsliv, tänker man sällan på hur man själv mår. Man kanske är fullt upptagen med att klara av allt som vardagslivet kräver av en. Då kan en timmes yoga om dagen återställa allt det där som man inte hinner tänka på eller göra något åt annars. 

Prova på Yoga i Stockholm

Stor efterfråga på Yoga instruktörer

På Instagram, har Rachel Brathen 2,1 miljoner(!) följare. Det säger en del om vilken stor efterfråga det är att få och lära sig mer om yoga. Att hon dessutom är vacker svensk tjej är inte heller så dumt. Och har en vacker man som hon har ett vackert barn med. Allt är vackert där hon befinner sig mitt ute på en Karibisk ö. Där håller hon megastora yogapass, med flera hundra deltagare och flyger över halva världen för att hålla mycket populära yogapass. Det är alltså många som har fått upp ögonen för yogans undergörande verkan. Så varför inte prova på det själv?

Man kan Yoga utomhus i Stockholm

I Stockholm kan man få yoga utomhus om man så vill. Det gäller då att man klär sig varmt men med träningskläder som både låter en stretcha och tänja i. Och i slutet av yogapasset har man blivit så varm att man kanske behöver klä av sig så att man har passande kläder även när man svettas, för det är jobbigt att göra yoga. Man går oftast genom alla muskler i kroppen och man blir både stark och mer uthållig av yoga, utan att man ens märker det eller utan jobbiga och flåsiga pass. I stället kommer man att märka att det är skönt för kroppen att stretcha och tänja. Ofta märker man inte vilka muskler som är överbelastade och som kräver en uppmjukning som yoga innebär.

Det är många som föredrar yoga passen istället för att behöva springa och uppnå samma effekter, yogan är stilla och ändå blir man både stark och lugn av den. De flesta som går från ett yoga pass känner en harmoni och ett lugn som kommer av att ha mjukat upp alla muskler i kroppen. Här kan man läsa mer om yoga i Stockholm på: http://www.nirvana.se.

Må bra och beställ catering

3 okt 2019

Det har blivit allt vanligare med catering. Det är ett så behändigt sätt att ordna fester, bjudningar och födelsedagar på. Man arrangerar bara en festvåning, dekorera, gör i ordning allt för gästerna ska kunna ta sig till festlokalen. Sedan beställer man dit mat som alla kan äta. Det blir ingen disk över, man beställer dit dryck och alla kan ta del av festen på ett helt annat sätt än om någon skulle ha varit tvungen att stå i köket för att servera och laga mat. På det sättet kan fler delta. Tycker man det är dyrt, kan man komma överens om att alla betalar en viss summa, så att ingen måste betala för allt.

Slipp ansvara för maten och köp hem catering

Anlitar man en catering, får man mer energi att lägga på sina gäster. Beställer man hem catering  behöver det inte innebära några hinder att kunna bjuda alla som man önskar ska komma på festen. Vissa cateringfirmor tillhandahåller dessutom festvåningar. Så har man det lite för trångt hemma, kan man anlita en cateringfirma och kanske få fira sin födelsedag i Kungsträdgården i centrala Stockholm, på Konstakademin, med vackra föremål, eller vad sägs om att hålla festen i Livrustkammaren på kungliga slottet i Stockholm? Går det ens att tänka sig en mer festlig lokal? Tänk att få fira sin födelsedag på självaste slottet. Alla dessa festvåningar kan ta emot både små, lika väl som stora sällskap. Man kan gifta sig och hålla bröllopsfesten på slottet. Tänk att få klä sig i sin vackraste brudklänning och dessutom få fira på slottet. Finns det någon vackrare omgivning?

Trerättersmiddag – eller buffé?

Vill man kan man välja mellan traditionell tre-rätters-middag, med extra allt, eller en barnvänlig buffé. Fördelarna med en tre-rätters-middag är den att dels är den mer traditionstyngd; talarna talar under de olika rätterna, tills efterrätten är slut. Då tar dansen vid. Man slipper stiga upp under middagen, utan allt blri serverat vid bordet, med eleganta kypare och serveringspersonal. Fördelen med en buffé är att var och varannan är laktosintolerant, glutenintolerant, vetgan, vegetarian eller någon gillar helt enkelt inte fisk.

Har man då en buffé har man löst problemet med alla med specialkost, genom att ha mågna olika rätter på buffébordet. Då är det alltid något man hittar som man kan äta. Barn som blir bjudna hittar alltid något som de gillar, vegetarianerna äter mer grönsaker, köttälskarna slipepr kaninmaten och så vidare. Dessutom kanske det finns en och annan som gillar att stiga upp under middagen och röra på benen.

Läs mer om catering hos https://cicada.se.

Om man inte lever till 100 procent

19 sep 2019

Hur ska man göra för att leva ett liv som man samtidigt mår bra av? Många lever inte så att man mår så bra av. Det kan bero på en rad olika faktorer. Man kan ha en bakgrund och har växt upp i en familj som har haft problem. En av föräldrarna kanske själv har mått dåligt och det måendet kanske har påverkat hela familjen. Då är det inte så lätt, om man har en bakgrund av att en förälders dåliga mående har påverkat ens barndom, att själv må bra i sitt vuxenliv.

Det finns hjälp att få om man just som vuxen inte mår så bra. Man kan gå i terapi och med hjälp av terapin må bättre. Här finns många olika slags terapier att gå och vi presenterar några av dem här.

KBT

KBT är förkortning för kognitiv beteendeterapi. Med en sådan terapi menar man att vi styrs av den inlärning som vi har fått. Vi beter oss enligt det som man har lärt sig. Genom att lära sig ett nytt beteende, få ny information så kan man lära sig ett beteende som får en att må bättre. Mår man till exempel dåligt av spindlar (vilket brukar vara ett klassiskt exempel), kan man lära sig vad spindlar är, att de inte är små monster som tänker äta upp en. Man närmar sig spindeln, märker att den itne är farlig och – vips! Så mår man bättre och är inte rädd för spindlar längre. Detta sagt med en stor portion förenkling.

ACT

ACT står för acceptance, and Commitment Therapy och i terapin fäster man stor vikt vid att acceptera det som finns i nuet (och inte älta det som har varit). Man ägnar sig i stort åt mindfulness, och ser till att vara närvarande i det som är just nu. Mår man inte bra, ska man acceptera att lidande är en del av livet. Livet är som det är. Bäst mår man om man bara accepterar det. (Detta är en förenkling av behandling med ACT).

Parterapi eller famljeterapi

Den som har sett Bonusfamiljen i Sveriges television har säkert sett när paret som har huvudrollen, går i terapi. De möter i terapin ett annat par, som är terapeuter, men samtidigt är ett par de också. Nu är det inte vanligt att två terapeuter som arbetar tillsammans även själva är ett par. Däremot kan man be om att det är två terapeuter som är med om man som par går i terapi. En del (oftast män) anser annars att terapeuten gaddar ihop sig med kvinnan och att mannen känner sig utanför. Då kan man väga upp den känslan med att det alltid deltar en man som kan förstå mannen bättre (än en kvinnlig terapeut).

Compassion-fokuserad terapi

I denna terapiform, ingår det att man känner "medkänsla" med sig själv och andra. Compassion på engelska betyder just det; att man hyser medkänsla med människor och framför allt inför sig själv. Ibland kan människor må dåligt av för lite medkänsla, man har kanske själv en dålig självkänsla, eller självbild. Man kanske är självkritisk, drivs av prestationskrav men kan då bli hjälpt av att må bättre av CFT. Vill du läsa mer om olika terapier, kan du göra det på: https://mindcompanion.se.

När du behöver privatchaufför i Stockholm

16 sep 2019

Ska du slå på stort? Är det så att du väntar riktigt fint främmande, storbesök, finbesök, ska fira någon jämn födelsedag eller till och med gifta dig? Hyr en egen privatchaufför i Stockholm! Att glida runt i en stor och fin limousine gör stor skillnad för känslan av att det är en speciell dag.

Man måste inte vara miljonär för att få glida runt som om man var miljonär. Hyr man en privatchaufför med en snygg bil känner man sig riktigt fin och viktig. Att glida runt i Stockholm i en fin limousine gör att man känner sig utvald, fin och att tillfället är extra viktigt. Det gör det samma med alla som åker med i limousinen.

Hyr privatchaufför i Stockholm

Ska du shoppa – åk med egen chaufför

För alla som vill åka runt, är det mest praktiska att hyra en egen chaufför. En chaufför suckar inte för att hon, eller han ska åka runt med en, när man helst vill kunna besöka så många olika affärer som möligt. När det är dags för en shopping, när man kanske behöver köpa in både inredning och kläder, kan man behöva åka runt i olika affärer för att jämföra utbudet på olika ställen. Ska man få tag i de bästa varorna behöver man åka runt och titta runt. Ligger då affärerna på olika ställen, som man gill kunna besöka, är det bästa och mest praktiska att hyra en egen chaufför och egen bil. Då kan man till och med festa med lite vin till lunchen.

Ska du festa i natten – hyr en limousine

Ska du festa kan du behöva en egen chaufför med en limousine. Då behöver man en privatchaufför som kan köra en till de olika platser som man vill festa på. Är man då många, kanske ett helt gäng som vill festa tillsammans, kan man hyra en privatchaufför tillsammans. Då åker den fina limousinen till allas adresser och hämtar upp alla. På så sätt behöver man inte oroa sig för att de andra ska dyka upp, när man hämtar alla på sina egna adresser. När det sedan är dags att festa runt och sedan vill åka vidare till nästa plats, tar limousinen alla till de platser som man vill komma till. När man sedan har festat klart, ser limousinen till så att alla kommer hem säkert. Istället för att alla ska betala sina egna taxiresor, kan man tillsammans se till så att var och en kommer hem på ett säkert sätt.

Kan man förebygga ögonsjukdom?

19 aug 2019

Vid en enkel sökning på internets svenska sidor som handlar om ögonsjukdomar, håller de allra flesta forskare med om att man kan förebygga ögonsjukdomar. Vi kan påverka vår vår kropp mer än vad vi är medvetna om. Genom kost och motion kan vi se till att kroppen hålls mer eller mindre frisk, och på samma sätt tvärtom. Utsätter vi kroppen för mycket alkohol, rökning eller narkotikaanvändning så påverkas kroppen mycket negativt. Därför kan vi påverka kroppen på positiva sätt.

Regelbundna kontroller

Vi kan förebygga ögonsjukdomar genom att ofta gå på ögonkontroller, och börja med det i tidig ålder. Ju snabbare en ögonläkare kan se vad som är på gång i ögat, desto snabbar kan hon, eller han sätta in behandling mot sjukdomen och åtgärda problemet. Det är även bra att regelbundet gå till optiker, om man behöver glasögon. Det är onödigt att inte se tillräckligt bra då det kan åtgärdas med glasögon.

Kosten spelar in

Vad vi äter påverkar kroppen. På liknande sätt som om vi utsätter kroppen för en massa skräpmat, kommer kroppen att må efter det som vi stoppar i oss. Ger vi oss själva nyttiga frukter och grönsaker, blir de bra för kroppen. På samma sätt kan våra ögon påvekas av nyttig mat eller av dålig mat. 

Motion och träning förbättrar ögat

Motion och träning påverkar i allra högsta grad ögonen. Motionerar vi, och på så sätt får igång blodomloppet, blir det bra för ögonen. Ju mer som vi rör på oss, desto bättre är det för hälsan i allmänhet och även för ögonen, inget av kroppen är ju inte sammansatt, hela kroppen hänger ju ihop. Motion och träning är ju bra för hela kroppen. Det finns nog ingen som mår dåligt av träning, helt enkelt.

Har du någon ögonläkare i Stockolm?

Om du ännu inte har hittat en pålitlig ögonläkare i Stockholm är det på tiden att ta reda på vilka som du skulle kunna anlita. De flesta letar på vårdguiden.se efter en ögonläkare. Det är ingen dum idé, men man får kanske inte någon helhetsbild av vilka ögonläkare som finns i hela Stockholm. Man kan även googla "ögonläkare Stockholm", då söker Google åt dig alla som har någon hemsida där de skriver att de är ögonläkare och arbetar i Stockholm. Man kan ju även fråga vänner och bekanta, grannar och släkt, men det innebär att de då bör ha en ganska stor kännedom om vilka ögonläkare som arbetar just i Stockholm.

← Äldre inlägg