Hur mår man bra

Blogg

Tandhygienisten är din första kontakt

18 jan 2022

När du går till tandläkaren i kvarteret för kontroll, är det din tandhygienist i Solna som är den första kontakten. Tandhygienisten tar röntgenbilder och inspekterar noga dina tänder.

Kanske har du mycket fina, välskötta och hela tänder. Då händer det inte så mycket mer, utan du kanske får lite fluorlack och sedan är besöket över. Du pustar ut för att du slipper träffa tandläkaren alls, och det blir en enkel och billig kontroll istället för en kostsam lagning med flera återbesök. Men tandhygienisten ger också goda råd om hur du borstar och håller dina tänder så fina som möjligt.

Tänder som bara går sönder

Det finns folk som borstar noga och aldrig äter godis, och ändå får de ständigt hål i tänderna. Motsatsen finns också, där riktigt slarviga människor inte har minsta lilla hål, hur mycket godis de än trycker i sig. Eftersom det inte finns någon exakt rättvisa, får man göra det bästa av sin egen, individuella situation. Din tandhygienist i Solna kanske rekommenderar en viss sorts tandstickor eller tandsköljmedel som är effektivt för dig.

Tandkvaliteten man är född med kan inverka, men också vilken sorts sammansättning på saliv man har. Vissa människor verkar ha perfekta tänder, och andra har sådana som bara går sönder. Tandhygienisten letar efter tandfickor som kan behöva extra noggrann omsorg, och du behöver kanske både stickor och tandtråd som ska användas dagligen. De flesta av oss får lite tandsten, och det skrapar tandhygienisten bort. Grundläggande skötsel av dina tänder kan motverka hål i dem.

Styla skägget hos en barberare

15 jan 2022

Har du ett skägg? Du är långt ifrån ensam. Det är få trender som visat sig vara lika hållbara som den med just skäggväxt. Oavsett vilken kille det handlar om så är skägget idag en naturlig del av ansiktet. Man kan se det hos en finanskille, en kille som sysslar med idrott och hos killar som gillar kultur, böcker och ett vanligt familjeliv.

Skägg säger något om bäraren och det adderar en extra dimension till personligheten. Man ser lite farligare ut, lite mysigare och snällare ut och man kan se lite mer manlig och vuxen ut - allt beror på vilken typ av skägg man väljer och vilken kvalitet man har på sina skäggstrån. Det senare är en viktig punkt för att alla män med skägg: du kan förbättra kvaliteten på ditt skägg genom att vårda det bättre.

Ta hand om ditt skägg!

Tyvärr så ser man detta överlag hos män: vi har svårt att ta sådana frågor på allvar. Att vårda huden handlar maximalt om ett tjockt lager med hudkräm någon gång i veckan. Håret å sin sida handlar om hårvax och minimalt med schamponering och i övrigt så är tvålen det som används - oavsett om det handlar om ansiktet eller övriga kroppen. Ditt skägg mår bra och ser bättre ut om du tar hand om det. Här kan exempelvis skäggolja vara en bra lösning och en bra rutin att börja dagen med.

I övrigt så kan man även peka på behovet av professionell hjälp. Skägget kommer att växa och detta innebär att det krävs viss ansträngning för att hålla det fräscht och välvårdat. Det är skillnad på ett större skägg som blivit behandlat och på ett skägg som bara vuxit sig stort. Att lägga grunden hos en barberare i Stockholm ger dig som skäggig en enklare resa mot att alltid ha ett välvårdat skägg. Det blir enklare att underhålla, du får en massa tips om skötsel och framförallt så får du också ett skägg som passar din ansiktsform och stil. Det kommer att framhäva dina snyggare drag - och dölja de lite mindre iögonfallande.

En barberare ger dig mer än bara snyggt skägg

Ser man till andra länder i Europa och världen så är en barberare ett respekterat och välutnyttjat yrke. Där finns traditioner av att gå till en barberare och få både skägg, mustasch och övriga delar av ansiktet och halsen omvårdade och omhändertagna - i exempelvis Italien ser man att män redan i en tidig ålder, med knappt utvecklas skäggväxt, går till en barberare. Där gör man det av den enkla anledningen att man utöver vård även får ett socialt sammanhang att delta i.

Det handlar om att unna sig lyxen av att sätta sig ned, få en varm handduk runt halsen, bli insmord med en massa härliga produkter och få sitt skägg klippt och rakat och känna att man står i centrum. Hur ofta ges man egentligen den chansen i vår uppskruvade tid? De flesta barberare i Stockholm ger även en heltäckande tjänst där man kan klippa till en frisyr som passar skägget. Det handlar om att nå maximal potential i sitt eget yttre - och om att unna sig lite vardaglig lyx. Trenden med skägg är här för att stanna, men de flesta skulle må bra av lite professionella händer mellan varven.

Kan färger i hemmet påverka hur man mår?

8 dec 2021

Hur påverkas du egentligen av färger? Många känner av färgval i samband med att man tar på sig sina kläder. Mörka kläder ger en speciell känsla medan ljusa färger ger en helt annan, lite piggare, sådan.

Kläderna och färgerna på dessa kan även påverka intrycket man ger. Många olika färger som kombineras kan få en att framstå som en positivt och framåt person. En och samma färg - exempelvis svart - kan få en person att verka introvert och lite tråkig. Färger påverkar mer än man tror och detta oavsett om det gäller det egna humöret eller det intryck man ger andra.

Så även i det egna hemmet - och det bör man tänka på i samband med att man planerar sitt framtida liv i detta. För många handlar val av färger om två stycken saker. Det ena är vilka trender som råder för tillfället och vad som är hett just nu. Det andra är att ta det säkra före det osäkra och måla väggarna vita. Inget av dessa behöver vara fel väg att gå, men det finns definitivt andra lösningar och knep som kan fungera bättre. Inte minst sett till att färgerna kan påverka välmåendet.

Vi ska gå igenom några färger och hur dessa kan påverka ditt humör och ditt mående samt visa i vilka rum de med fördel kan användas för att exempelvis få dig att slappna av - eller ge dig lite extra energi. Innan dess så ska vi dock även slå ett slag för den professionella hjälpen. Ska du måla om, och i synnerhet med mer explosiva färger, så är en målare i Stockholm värdefull att anlita. Jobbet blir bättre än om du själv tar dig an uppgiften och då du dessutom kan använda Rot-avdraget så blir kostnaden heller inte så hög.

De här känslorna ger de olika färgerna

Här nedan kommer en snabb genomgång av några vanliga färger och vilka respektive känslor dessa förmedlar.

  • Blått: Blått är en färg som ger lugn och ro. En blå himmel, ett klarblått hav - vi blir lugna och harmoniska av att sitta och titta på båda dessa, eller hur? Blått är en perfekt färg för sovrummet där vi snabbt vill kunna komma ner i varv. Men, det fungerar även bra i ett hemmakontor då blått även förknippas med intelligens: den kan höja din prestationsförmåga och öka din produktion.
  • Gul. Vilken färg har solen och hur känner du dig då denna tittar fram? Just det. Gult ger oss energi och detta även i det lilla. En gul fondvägg gör skillnad för humöret, men likaså kan små detaljer i inredningen fungera. En gul kudde, en gul pläd eller en en gul tavla: du får energi och känner dig pigg och glad.
  • Rosa. Många väljer rosa till sovrummet och det finns en anledningen till detta val. Lugn, stillhet och harmoni är känslor som färgen förmedlar. Men, tänk på att rosa i en starkare nyans kan vara riktigt stressande. välj mer nakna, avskalade toner.
  • Grått. Grått i alla nyanser är populärt idag och det har en logisk förklaring även sett till känslorna som färgen förmedlar. Grått är inte trist - men däremot så fungerar färgen som en perfekt bas i syfte att skänka lite lugn och ro till ett hem. Grått är perfekt att använda för att plocka fram andra, starkare, färger med. Naturliga färger äger den förmågan. Något som även syns i grönt och i beiget och däri ligger också förklaringen till varför den skandinaviska stilen är så stor över hela världen. I en uppskruvad, stressad tid så måste vi hitta lugn i våra egna hem och ge oss själva möjligheten till mental avkoppling. Färgerna ger oss nycklarna till detta.

Behöver du professionell hjälp kan du vända dig till målarenstockholm.se

Utlandsflytt - vad du ska tänka på

12 nov 2021

Är du trött på Sverige? Frågan är väl kanske lite väl retorisk, men faktum är att många lockas av nya äventyr och känner att livet i Sverige bjuder på lite för få utmaningar. Gräset kan vara grönare på andra sidan och det kan vara det under en period i livet. En utlandsflytt kan vara lockande och en sådan är idag enklare att genomföra än tidigare.

Detta dels som en följd av EU och att reglerna kring flyttar inom unionen är, på många sätt, framtagna för att vi ska kunna flytta och röra oss mellan medlemsländerna. Att exempelvis flytta till Tyskland, Nederländerna, Italien eller Spanien är inga större problem och bjuder inga större administrativa utmaningar idag. Man ska givetvis ha visum, man ska meddela sin utlandsflytt till Skatteverket och försäkringskassan, man ska kontakta myndigheter i det nya landet och man ska se till att man har sjukvårdskort, ett jobb och en bostad.

Uppräknat på detta sätt så kan det se ut som ett hårt arbete, men faktum är att det handlar om några timmars ringande och mailande. Reglerna är enkla att följa och det finns hur många bra sidor på internet som helst där man kan läsa om vad som gäller rent administrativt i samband med en utlandsflytt.

Anlita en flyttfirma för din utlandsflytt

Rent praktiskt så finns det dock saker att tänka på. Dels så handlar det om att försöka bena ut vad som ska följa med i flytten. Det vill säga: hur mycket av ditt bohag ska du ha med dig till det nya landet?

Här kan vi ge två tips. Det ena är att först och främst utgå från hur du ser på din utlandsflytt. Är den permanent eller handlar det om en tidsbegränsad vistelse där du exempelvis har ett kontrakt för jobb på ett år? Om det handlar om en kortare flytt rent tidsmässigt så finns det sällan någon anledning att ta med dig mer än det nödvändigaste. Det går exempelvis utmärkt att magasinera ditt bohag under tiden du är borta.

Är det däremot en permanent utlandsflytt du står inför så bör du dels börja sortera bland dina möbler och tillhörigheter. Vad ska med och vad ska bort? En grundregel är att less is more. Ju mindre saker du väljer att ta med dig, desto billigare blir det i slutändan. Du kommer att ha en stor fördel i att ta professionell hjälp med din flytt. Att anlita en flyttfirma som erbjuder hjälp vid utlandsflytt gör saken enklare. Dels så vet de hur man ska packa och maximera ett givet utrymme. Du får helt enkelt med dig fler saker och möbler. Dels så är de även skickliga på att packa på rätt sätt. Du vill, trots allt, ha alla dina saker hela vid ankomsten, eller hur.

Att anlita en flyttfirma är dessutom något som ger dig rätt att använda Rut-avdraget. Detta innebär att du kan dra av 50% av kostnaden för arbetet och därigenom också få ett väldigt bra pris för att frakta ditt bohag till det nya landet. Kort sagt: du bör säga farväl till Sverige med hjälp av en flyttfirma. Lycka till!

Grundlig koll hos tandläkare i Solna

11 nov 2021

Man kommer inte undan tandläkaren. Det är en sak man har med sig i hela livet. Ta hand om sina tänder och besöka tandläkare i Solna, eller såklart den stad man befinner sig i. För hälsans skull.

Tänderna är det vi har gemensamt med alla andra människor. Från att första tanden är där och kommer så är föräldrarna på och ska borsta på den. När barnet börjar förstå mer själv lär man dem hur de ska ta hand om sina tänder. Lite roligare gör man såklart det med en tandborste från Bamse, eller varför inte med Pippi på? Besöken hos tandläkaren börjar redan från att de är små. Precis som för vuxna kan barn tycka det är väldigt obehagligt att gå till tandläkaren. Men lite roligare blir det när man får en sticker och en helt ny tandborste efteråt. Tandläkaren följer med oss i hela livet. Det gör de för att vi ska ha en chans till så god tandhälsa som möjligt under vårt liv.

Tandläkare tar hand om dig hela livet

Från liten knatte till för evigt, så länge tar tandläkaren hand om dig. Som barn blir man kallad på kontroller en gång per år. När man blir över 23 år får man bekosta det själv och ofta även boka in sina egna besök. Det är viktigt för dig som vuxen att sköta dina årliga besök. Även om det känns bra i munnen kan det vara något litet, exempelvi karies, som börjar sprida sig. Genom att då ta hand om det direkt så förhindrar du att det blir alldeles för stort och att du behöver göra ett större ingrepp i munnen. Tandläkaren kontrollerar, förebygger och behandlar olika problem som man kan ha i munnen.

Olika behandlingar hos tandläkare

Det finns flera olika saker som kan hända i ens mun. Man kan behöva dra ut en tand, ta bort tandsten, få problem med hål, osv. Hos tandläkare i Solna har de alla olika tänkbara behandlingar för dig. Oavsett om du ska dra ut en tand, eller göra en rotfyllning så kan de göra det åt dig. Har du inte ont i munnen men de hittar något vid undersökning, så bokar ni in en ny tid för att lösa det då. Munhälsan kan påverka en väldigt mycket. Så gör din årliga kontroll av munnen och se till att allt är som det ska. Tandläkaren tar väl hand om dig.

Prova parterapi i Stockholm innan ni gör slut

7 sep 2021

Det är upp till dig och din partner hur mycket ni egentligen ska få ut av er relation. Ibland kan man behöva hjälp i form av parterapi i Stockholm för att reda ut eventuella hinder som står i vägen.

För många par tar den enkla vägen och gör slut för tidigt. Det första lilla bråket, som kanske inte ens är ett bråk, gör att man hoppar av relationen. Fegt, kanske vissa skulle tycka. För det finns inga par som aldrig bråkar. Det hör väl till alla relationer. Andra par är precis tvärtom. Där har man bråkat så länge och så mycket att man kanske borde göra slut. Men oavsett vilket slags par man är kanske man skulle prova parterapi först. Har man gett parterapi ett ärligt försök och det fortfarande inte fungerar, då kanske man kan börja fundera på att avsluta förhållandet. Men för många är parterapi det som får relationen på rätt köl igen.

Parterapi lär er kommunicera

Det kan kännas lite läskigt att gå i terapi. Att för en främling öppna upp sig och tala om sådant som man kanske inte ens berättat för sin partner. Men det kanske är av just den anledningen som ni behöver gå i terapi tillsammans. Eftersom ni inte kommunicerar. Ert liv tillsammans i Stockholm kommer bli mycket lättare, och mycket bättre, om ni hittar vägar för att just kommunicera. Underskatta inte vad parterapi kan göra för er relation och bådas välbefinnande. Boka parterapi i Stockholm redan idag.

Glöm inte tiden hos din tandläkare i Solna

15 aug 2021

Det är viktigt att du inte råkar missa den bokade tiden hos din tandläkare i Solna. Dina tänder behöver en regelbunden kontroll och översyn, och alla dina tänder i munnen är lika viktiga.

Tandläkaren är det lätt att glömma bort, tills det inträffar något akut och vi måste ha brådskande hjälp. Men vanliga lagningar av små hål som varken känns eller syns kanske vi tar lite lättare på. Det är inte bra att vara slarvig i det här fallet, för du är beroende av alla tändernas funktion och man måste kolla upp så att hålen inte blir för stora. Din tandläkare i Solna finns där för din skull, och du får den bästa tandvården så att du behåller munhälsan.

Teamwork hos tandläkaren

Det finns olika personalkategorier hos din tandläkare i Solna, allt från tandhygienister till sköterskor och tandläkare. Alla jobbar de i ett team för att se till att du får bästa möjliga service. Kanske har du bara lite tandsten som ska skrapas, och så tar man de sedvanliga röntgenbilderna på tänderna. Vi har det bra som kan ta del av en så hög standard när det gäller tandvård.

När hål ska lagas eller det ska göras en rotfyllning får du den bedövning du vill ha. Även om du känner tandläkarskräck får du det bästa bemötandet och personalen gör allt för att du ska vara trygg med besöket. Tandläkaren berättar hela tiden vad det är som görs, så att du vet vad som händer under behandlingen.

Vad är fillers och hur fungerar de?

8 nov 2020

Är du en av många som hört talas om fillers men inte riktigt har klart för dig vad begreppet betyder? För den som är intresserad av att korrigera huden är det viktigt med tillräckliga kunskaper.

Idag är det vanligt att människor väljer att göra hudkorrigeringar. Detta kan ske på olika sätt. Avsikten för de allra flesta som vill ha förändring är att undvika att rynkor och linjer blir alltför synliga. Vi talar då nästan uteslutande om ansikte och hals. Ibland kan någon även vara intresserad av att reducera rynkbildning på övre bröstkorg.

När man önskar göra en sådan förändring finns det olika metoder. Vad skiljer metoderna åt? Jo, det kan handla om allt från operationer till injektioner. En operation innebär förstås ett ganska stort ingrepp. Du sövs och en specialutbildad kirurg ser till att din hud blir slätare. En sövning är aldrig hundraprocentigt ofarlig och metoden medför smärta och blåmärken.

Metoder utan kirurgiska ingrepp

Att använda fillers är en metod som inte innebär någon form av kirurgi. Det ingår heller inte några substanser man inte redan har i den egna kroppen. När man använder fillers utnyttjar man en kroppsegen syra som heter hyaluronsyra. Du har den i kroppen men med stigande ålder producerar kroppen mindre av den. När man utför en behandling injicerar man hyaluronsyra i det område man önskar få behandlat. Behandlingen är skonsam och resultatet kommer snabbt att visa sig.

En injektion med fillers kommer att medföra några timmars svullnad, oftast måttlig sådan. När du precis fått en injektion ska du inte utsätta dig för fysisk ansträngning utan bara ta det lugnt. Resultatet är nästan alltid mycket bra. Fillers kan användas i läppar, i ansiktshud och på andra ställen samt i kombination med andra preparat.

Vikten av att använda en seriös klinik

Fillers räknas som ett medicinskt preparat. Branschen själv har regler om hur behandlingar ska utföras, men sjukvården är inte inblandad i denna typ av verksamhet. Därför är det desto viktigare för dig att du vänder dig till en klinik som har rätt kompetens för att utföra injektionerna. En seriös klinik har kompetent och utbildad personal.

En sak du behöver veta om fillers är att behandlingen måste upprepas. Efter en period som varierar mellan ett par månader och upp till ett år har effekten klingat av och du kommer att behöva fylla på med en ny injektion. Metoden är ändå skonsam och effektiv.

Vaccin - ett sätt att skydda

24 okt 2020

Det finns flera olika anledningar att vaccinera sig. En är att man ska resa till ett land där det finns sjukdomar som inte finns här hemma. Ett annat vanligt vaccin är influensavaccinet.

Så vilka människor är det då som vaccinerar sig? Ja det beror givetvis på vilket vaccin man talar om. Men en grupp som ofta vaccinerar sig mot säsongsinfluensa är de äldre och de som har någon underliggande sjukdom. Anledningen är ofta att de inte har ett lika starkt immunförsvar som friska och unga människor har. Vilket innebär att de i större utsträckning riskerar att bli sjukare än en vanligtvis frisk person, med allvarliga följder.

En annan stor grupp av människor som vaccinerar sig är resande. De flesta som reser utanför Europa tar vaccin mot bland annat hepatit och malaria. Sjukdomar som inte finns i Sverige.

Den svenska sommaren kräver vaccin för många

Det handlar givetvis om TBE. Namnet låter som om det skulle vara en smitta man kan ådra sig på en annan kontinent. Men tyvärr är det inte så. TBE får man faktiskt genom fästingbett. Något som är väldigt vanligt på våra breddgrader. Befinner man sig mycket ute i naturen eller har husdjur är det en bra idé att vaccinera sig. Fästingarna har nämligen en otäck förmåga att sätta sig på både hundar och katter när de är ute och rör sig i terrängen. Men givetvis kan de även lyckas ta sig till människor som är ute i skog och mark.

Djurägare är ofta duktiga på att känna igenom sina fyrbenta vänner. Men ibland trillar fästingarna av sina värddjur och hamnar lite överallt i hemmet. Där kan de sedan vandra vidare till oss människor. Så det är viktigt att vara observant så att ingen fästing får fäste och borrar ner sig i huden. Betten kan få obehagliga konsekvenser. Sjukdomen kan ofta gå över på någon vecka men har man otur kan den sprida sig upp i hjärnan så att den drabbade får hjärnhinneinflammation.

Vart vänder man sig för vaccination?

Vissa vårdcentraler vaccinerar, men idag är det vanligt att man tar sig till en vaccinationsmottagning då de är specialister på vaccinationsskydd. Vill man ha mer information är det bara att kontakta en mottagning. De kan informera om när och hur man ska ta vaccinet. Vilket är viktigt att veta då vissa kan tas när som helst och kanske bara en gång medans andra ska tas i flera steg.

Ta emot hjälp, inte smärtan

18 okt 2020

Aj, aj, aj... Kanske ömmar det ordentligt nu. Stelheten gör smärtan ännu värre. Är det en plötslig smärta som du har fått? Eller har spänningarna istället sakta, men säkert smugit sig på?

Oavsett vilket så kan en naprapat vara till hjälp i många av dessa obekväma fall. En naprapat hjälper till med smärta som uppkommer vid rörelser, så att dina muskler och leder kan fungera optimalt. De behandlar smärtan och hjälper till med rehabiliteringen. De kan även hjälpa till att förebygga att de ens uppkommer. Detta är såklart det bästa, så att man slipper att ha ont överhuvudtaget. Fast ofta vet man ju inte om att man kommer få ont och behöver förebygga, förrän smärtan knackar på. Har man dock redan en gång blivit behandlad och rehabiliterad, så är det viktigt att se till så att det inte händer igen. Då är förebyggandet verkligen på sin plats.

Hur en naprapat arbetar

Hur gör då en naprapat för att hjälpa till? Jo, hen använder manuell terapi. Det innebär att naprapaten använder sina händer för att massera, töja och ledmanipulera. En manipulation utförs genom att naprapaten för ut leden en liten bit och sedan ger ett snabbt tryck. Detta ska inte göra ont, utan kommer istället se till att leden åter fungerar som den ska. Då kommer smärtan att minska och musklerna att slappna av. Sedan hjälper en naprapat såklart även till med träning och rådgivning. Dessa båda kan vara viktiga delar i förebyggandet, behandling såväl som rehabilitering. I Sverige krävs legitimation för att få utföra yrket. Går man till en naprapat kan man alltså var trygg med att en viss standard är uppnådd.

Stoppa smärtspiralen i tid

Är det verkligen så viktigt? Kan man inte bara rida ut stormen och tåla lite smärta för ett tag? Nej, det är klart att man inte ska. Först och främst så är det dumt att gå runt med smärta om någon enkelt kan behandla den. För det andra, om man inte tar smärtan på allvar kan den bli värre. Låter man en stel och ömmande axel bara vara, kommer man spänna sig ännu mer på grund av smärtan. Den ökade smärtan ger då upphov till ännu mer spänningar. Mer spänningar leder till ännu mer smärta och så vidare. Det blir en ond och nedåtgående spiral. En smärtspiral som bara ökar och ökar, ju längre man försöker ignorera den. Så ta hjälp i tid! Mer information om en naprapat kan du hitta på denna sida: https://hedmannaprapater.se

Personlig assistans som gör skillnad

9 okt 2020

Bland det finaste man kan vara är väl personlig assistent till någon. Det betyder att en medmänniska får chansen att leva ett så normalt liv som det är möjligt, oavsett funktionshinder.

Alla har rätt till personlig utveckling, frihet och vänskap. För alla som har någon typ av funktionshinder är det ofta en kamp att få ta del av sådant som vi andra tycker är självklart. Att komma ut i solen, att delta i aktiviteter och vara en del av gemenskapen.

Rätten till ett eget boende

Ibland har man egen lägenhet, och då kommer den personliga assistenten och hjälper till med personlig hygien och hushållsbestyr. En del som exempelvis får personlig assistans i Solna och Järfälla bor hemma hos sina föräldrar eller någon släkting, och det avlastar för familjen att någon utomstående kommer och hjälper till med basfunktionerna. Dessutom följer assistenten med på fritidsintressen, läkarbesök och andra aktiviteter. Att få personlig assistans höjer livskvaliteten betydligt.

Ibland kan assistenten behövas bara under en kort period, till exempel efter en olyckshändelse, och ibland är det sjukdom eller funktionshinder som gör att assistenten behövs kontinuerligt. Inte sällan är man flera assistenter som hjälper samma person och jobbar i skift. Det är bra att någon kommer och hjälper en medmänniska till att kunna bo kvar i sitt hem.

Vad krävs av en personlig assistent?

Det är önskvärt att man är stabil och trygg, är empatisk och flexibel, men att man klarar av att sätta gränser och behålla lugnet i svåra situationer. Speciellt gäller det när man är assistent åt en person med psykiskt funktionshinder. Man måste kunna klara att bemötas av ett raseriutbrott eller vresigt svar och kunna handskas effektivt och professionellt med detta.

Flexibel innebär att planer kan ändras beroende på dagsform, och assistenten måste kunna läsa av hur läget är och anpassa sig efter det. Ett gott humör och humor kan också hjälpa. Kommun och vårdbolag tillsätter personliga assistenter, och man brukar försöka se till personliga intressen och gemensamma saker så att det blir rätt person som ska utföra assistansen. Det är bra om båda är musikintresserade om man går på konsert tillsammans eller lyssnar på musik. Andra tycker om att baka eller handarbeta, och det är bra om även assistenten tycker att sådant är roligt. En assistent har ofta någon form av vårdutbildning eller erfarenhet av omsorgsarbete. Men framför allt är det de inre egenskaperna som avgör vem som kan arbeta med personlig assistans.

Invisalign - vägen till det perfekta leendet

14 sep 2020

Att ett leende kan förändra världen är ett välkänt talesätt. En glad person har en förmåga att dra med sig andra. Ett leende smittar av sig. Men, att inte le behöver inte betyda att man är sur, butter eller introvert. Det kan även handla om att man skäms över sina tänder. Detta skapar problem och ger upphov till situationer där man inte får de fördelar man kanske borde ha - både rent socialt och sett till exempelvis karriär och arbete. Skäms du över dina tänder? Prova Invisalign och skapa exakt det leende du vill ha.

Sneda tänder, ett skevt bett och tänder som sitter olika i förhållande till varandra går att korrigera. Det går att få ett rakt leende igen - men det innebär också att vissa uppoffringar måste göras. Har du något av dessa problem och vill få ett rakt, jämnt och snyggt leende så innebär detta att du måste ha en tandställning som korrigerar tänderna i fråga. En tandställning som kommer att synas och - på samma sätt som dina skeva tänder - medföra viss skam. Tandställning har man som barn och inte i vuxen ålder. Det är, helt enkelt, inte så roligt att visa upp en så kallad räls om man är äldre.

Fördelen idag är att vi lever i en högteknologisk tidsålder som skapat nya möjligheter och lösningar: Invisalign är ett exempel på detta. Många kliniker erbjuder Invisalign som behandling och det kan definitivt vara lösningen som ger dig ett rakt och fint leende igen.

Invisalign är en osynlig tandställning

Som namnet kanske antyder så handlar det om en osynlig tandställning. Invisible ger Invisalign och det ger i sin tur dig en möjlighet att få dina tänder reglerade utan att det syns. Tandställningen är transparent och du har den på under 22 timmar varje dag. Med jämna mellanrum så kommer du att få nya skenor och fortsätta regleringen av dina tänder. Du kan även följa förloppet. Den nya teknologin innebär att du kan se din egen resa - hur såg det ut i början, hur ser det ut just nu och vad kommer framtidens att utvisa.

Genom en app i telefonen kan du se hur dina tänder ändrar sig och når allt närmare målet. Skenorna som används har även en annan fördel som ligger i att de inte är i vägen. Det finns ingenting som skaver och spänner: allt känns naturligt och att få ett snett bett reglerat har aldrig varit enklare.

Invisalign är en trendsättare, en början på ett nytt kapitel som gör att även vuxna kan ha tandställning och därigenom få raka, fina tänder. Med skillnaden att det inte syns att tänderna i fråga regleras. Ingen ser att du har Invisalign och skenor över dina tänder: du kan leva exakt som vanligt.

Passar du för denna behandling? Invisalign passar de allra flesta, men man måste klargöra detta innan också. Att boka in en tid hos en tandläkare som erbjuder denna lösning är steg ett. Steg två är att få en ordentlig konsultation: vad är ditt problem, vilket mål har du och vilka möjligheter finns för just dina förutsättningar? Steg tre är att påbörja behandlingen. Det fjärde steget? Att le och låta världen le med dig.

Antikroppstest

7 sep 2020

Ett test man väntat på finns nu på marknaden för alla som önskar. Misstänker man att man haft covid-19 och undrar om man har antikroppar så kan man uppsöka vaccinationskliniker för ett Antikroppstest och få svar.

Det är många människor som går och funderar på samma fråga i dessa dagar. Har jag haft corona? Tänk om jag har antikroppar, då kan jag gå och besöka min mamma som bor på äldreboende. Det viktiga är dock att komma ihåg att även om man har antikroppar och inte kan bli smittad så kan man föra smittan vidare genom exempelvis dålig handhygien. Så försiktighet är fortfarande a och o för att skydda dem man har runt omkring sig. Däremot kan det vara skönt att veta att man har man antikroppar. Får man då en enklare förkylning så vet man att man inte har covid-19.

När kan man ta testet och hur fungerar det

Man ska ha fyllt 18 år samt vara helt frisk. Testet kan man göra 1-3 veckor efter att man varit sjuk då det tar den tiden för antikropparna att bildas. Först och främst bokar man en tid på utvald klinik. När det är dags för testet är det viktigt att man är frisk och inte uppvisar några symtom. Skulle man känna symtom så får man boka om tiden och stanna hemma den rekommenderade tiden. Själva testet görs av legitimerad vårdpersonal och tar ca. fem min. Man får svara på frågor om sin hälsa och sedan görs testet med ett stick i fingret. Efter endast tio minuter får man sitt provsvar. Skulle det vara så att man vill ta en bild av provsvaret så måste man förbereda personalen. Anledningen är att provet måste vara nytaget, alltså mindre än 10 - 15 min. Vid äldre provsvar kan det nämligen ändras till falskt positivt.

Bör alla ta antikroppstest

Det är något som är upp till var och en. Testet visar om man har haft covid-19 och om man har immunitet. Det innebär dock inte att man inte kan smitta andra. Det innebär endast att man med största sannolikhet inte kan bli smittad själv så länge som immuniteten varar. Därför är det viktigt att oavsett om man har antikroppar eller inte, följer hälsovårds myndighetens rekommendationer. Håll avståndet när vi befinner oss bland andra människor. Tvätta händerna ofta och desinfektera. Det är en viktig komponent när det gäller att minska smittspridningen av både covid-19 och andra bakterier som kan skadar oss.

Vaccinera dig i Stockholm

11 aug 2020

Ett vaccin skyddar inte bara dig själv mot sjukdomar utan bidrar även till att risken att smittas minskar för alla. Vaccinet ger dig immunitet mot besvärliga och smärtsamma sjukdomar.

Vaccinationer är ett ämne under ständig diskussion. Just nu pågår en kapplöpning forskarna emellan för att hitta ett vaccin till sjukdomen Covid-19 som drabbat många människor. Detta efter att coronaviruset spridits över världen och orsakar en pandemi. Stockholm är en av de städer som drabbats mycket hårt av viruset. Vid månadsskiftet juli-augusti 2020 hade 23 239 personer i Stockholm konstaterats blivit smittade av Covid-19. Av dessa har 2 387 människor avlidit av sjukdomen. Än finns det inget vaccin på marknaden och stockholmarna får därmed fortsätta vänta på sprutorna som ska ge dem immunitet mot viruset. Till dess får de fortsätta följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Men även om mycket fokus är på coronaviruset för tillfället ska man inte glömma bort alla andra sjukdomar man behöver vaccinera sig mot också.

Barnsjukdomar vaccineras tidigt

Förrädiska sjukdomar som röda hund och påssjuka vaccinerar man i regel i väldigt tidig ålder. Båda två är väldigt smittsamma sjukdomar och inte på något sätt en trevlig upplevelse att vara med om. Lyckligtvis vaccinerar de allra flesta stockholmare sina barn mot sjukdomar som dessa när de är små. På så vis minimerar man smittorisken när barnen börjar på förskolan och träffar andra barn.

En del sjukdomar är vanligare i andra länder än hemma i Sverige och Stockholm, vilket är anledningen till att vi ibland vaccinerar oss när vi ska ut och resa. Att vaccinera sig mot Hepatit, även kallat gulsot, är till exempel vanligt om man ska resa till sydliga Europa. Den vaccinationen behöver fyllas på efter hand.

Vaccin under ständig diskussion

Merparten av svenska befolkningen väljer att vaccinera sig själva och sina barn. Men ingen tvingas till att vaccinera sig i Sverige som istället utgår från ett frivilligt system. En del människor är misstänksamma mot staten och vad som injiceras i kroppen vid vaccinationer, och menar att vaccinationerna i sig utgör större risker än sjukdomarna i fråga.

Gällande många sjukdomar har man idag kommit långt i forskningen. Sjukdomar som kikhosta och mässling är båda extremt ovanliga i Sverige tack vare att vi vaccinerar oss och inte ger dem möjlighet att spridas. Men det innebär inte att vaccinationerna kan upphöra, då de fortfarande är vanliga på andra platser i världen. Och Stockholm är ju inte minst en populär turistort för människor från hela världen.

Läs mer om vaccination i Stockholm här: https://www.vaccinstockholm.se/

8 hemligheter för att gå ned i vikt av hälsosamma kvinnor

29 maj 2020

Det finns nog ingen som aldrig har försökt att gå ned i vikt. Det är många som kämpar med vikten men det kan vara svårt att lyckas. Läs vidare för några knep på hur man gå ned på ett hälsosamt sätt.

De allra flesta av oss har någon gång försökt gå ned i vikt, och vi är nog alla eniga om att det är svårt. Man vill förlora vikt men samtidigt inte behöva gå omkring och vara konstant hungrig och irriterad eftersom man inte får i sig tillräckligt med energi. Att gå ned i vikt kan göras på lite olika sätt och det finns både hälsosamma och ohälsosamma sådana. Att försöka förlora vikt på ett hälsosamt vis är det man bör sträva efter, för att vi och våra kroppar ska må så bra som möjligt.

Ge inte upp!

En sak som kan vara bra att ta till under tiden som man går ned i vikt är olika typer av kosttillskott för tjejer. Dessa finns både för killar och tjejer. Dessa kan hjälpa till att kompensera för det reducerade matintaget. Ge aldrig upp, hur jobbigt eller svårt det än blir. Det är en viktig inställning att ta till när man håller på med viktminskning. Det kan lätt kännas trögt efter en stund när vikten stannar av. Men se till att inte ge upp, för det kommer att vända. Det står ofta still en stund men sedan brukar kilona rinna av igen. Se också till att aldrig skippa ett mål. Oavsett om det handlar om mat eller andra typer av ersättningar för måltider. Kroppen behöver få i sig energi att förbränna. Men se till att äta rätt.

Planering är viktigt

Planera vad du ska äta under veckan, gör en matsedel och handla hem vad du behöver för att tillreda dessa måltider. Att planera är a och o, annars kan det vara väldigt lätt hänt att man slarvar eller äter någonting som man inte alls bör under tiden för viktminskning. Ät inte sent om kvällarna, det har kroppen ingen chans att förbränna under natten. Bestäm en tid när du äter ditt sista mål och håll dig till det. Se till att också hitta en metod för din viktminskning som passar dig, din livsstil och som du tycker om. Det ska inte kännas så tungt och svårt att det är helt omöjligt att klara av.

← Äldre inlägg