Hur mår man bra

När det blev PK anlita städfirma

Det behöver inte betyda att man är en översittare, diva, eller en som utnyttjar andra genom att anlita en städfirma som kommer och städar hemma hos en. Ett tag pratade socialdemokraterna om att – om man införde en möjlighet till avdrag för städfirmor som kom hem och städade hemma hos en – skulle det uppstå en klass med "pigor" som stod i städkläder hemma hos folk och som neg och tackade för den lilla lön som de fick. Och att man återgick till den ojämliga tid då människor var fattiga och arbetade och slet för en låg lön. De fick vara glada om de fick bo hemma hos dem de arbetade för och sedan fick de en låg lön för stort arbete.

Dagens städare moderna företagare

Nu har Rut-avdraget funnits i dryga 4 år, och det blev aldrig någon underklass som står med mössan och hand och tacksamt tar emot en låg lön för hemstädning hos rika människor. I stället har vi sett en stolt klass med städare som driver eget företag och som tjänar pengar på att komma hem till folk och utföra hemstädning, flyttstädning, storstädning och liknande tjänster. De har stolthet över sitt arbete och ser till att tjäna pengar både åt sig själva och andra. De ser till att forma sitt liv, sitt arbetsliv och är en ny typ av företagare. Precis som hantverkarna som staten såg till att de arbetade och betalade skatt, har man gett städföretagen möjlighet att tjäna sine pengar och betala skatt för utfört arbete.

Utan Rut stor risk för skattesmitning

Många ekonomer tror att tack vare möjigheten att dra av på Rut, har man gjort det möjligt för hela städbranschen att erbjuda sina tjänster och betala skatt för dem. Utan Rut, skulle man i stället se en hel sektor som struntade i att betala skatt för sina inkomster. Man menar att möjlighet till Rut-avdraget har gjort att dessa företag har kunnat ta de priser som det egentligen kostar att städa hemma hos andra och med de högre priserna, har de fått råd att betala skatt för sina inkomster.

Har du behov av städfirma i Solna?

En viktig sak när man anlitar en städfirma är att anlita en miljövänlig firma, det vill säga, städare som är miljömedvetna och som endast använder rengöringsmedel som är bra mot klimatet och som inte innehåller starka kemikalier. Städarna har då fått en egen utbildning om vilka metoder som är klimatvänliga.

25 May 2019