Hur mår man bra

Dagens skönhetsideal får fler att operera magen

I tv, tidningar och i reklamens annonser ser vi platta vältränade magar. Det är sällan så våra magar ser ut i verkligheten. Faktum är att människors magar sällan varit så putande och lösa som nu. Det är helt naturligt med tanke på att vi i dag sitter mer stilla än någonsin. Arbetslivet framför datorer kräver att vi sitter på rumpan, eller i alla fall står stilla flera timmar varje dag. När vi inte förbränner den energi vi stoppar i oss hamnar överskottet som fett ofta på magen.

 

Både kvinnor och män lider i dag av att den egna kroppen ligger långt ifrån de skönhetsideal vi ser omkring oss. Många kvinnor drömmer om en platt mage och många män önskar att de hade rutor av muskler på magen där de i dag har svällande valkar eller en växande kalaskula.

 

Kagge, kula eller bara löst daller. Det är många som sneglar på plastkirurgin för att få hjälp. Många, särskilt kvinnor som fött flera barn kämpar med att få tillbaka sitt ursprungliga utseende efter graviditet och amning. Det är svårt. Ibland till och med omöjligt. Då finns utvägen att operera magen.

 

Viktigt med rimliga förväntningar

Den som väljer att operera magen bör gå in i processen med rimliga förväntningar på vilket resultat ingreppet kan ge. En kirurg kan göra stordåd men inte alltid underverk. Kanske ger en magoperation inte tillbaka en tonårskropp. Det är inte rimligt att få det när man själv är i 40-års åldern. Men däremot kan man operera magen så att man blir mer nöjd än innan. Det är en rimlig förväntning.

 

En mage som töjts ut hårt under graviditet kan ha blivit så elastiskt att huden inte helt går tillbaka efter att barnet är fött. Det är inte kul att bära på överskottshud. Kroppen kan behöva en tid att själv återhämta sig och strama åt huden igen. Men ibland blir den där överskottshuden kvar. Sådana gånger kan kvinnor ofta få bra hjälp med goda resultat. Det går att operera magen så att man se ut som andra kvinnor som också fött barn. Däremot kan man kanske inte helt återskapa ett utseende man hade innan graviditeten.

 

Tidigare var det just kvinnor som mest opererade magen. Men i dag har det blivit vanligare att män också gör det. Män som under kort tid förlorat, eller medvetet gjort sig av med bukfetma, kan få liknande problem som en kvinna efter en eller ett par graviditeter. Fast man går ner i vikt sitter extra hud kvar på magen.

 

Precis som för kvinnor så bör män också först vänta på att kroppen själv får återhämta sig innan man börjar fundera på att operera magen. Men går inte huden tillbaka av sig själv finns plastikkirurgi att ta till som en sista utväg. En ofta välkommen utväg. Det är inte kul att vara i mitten av livet, ha gjort sig av med en massa överviktskilon och ändå inte kunna visa sin kropp. Den ska man ha rätt att få vara stolt över!

12 Mar 2017