Hur mår man bra

Efter en fillerbehandling

En behandling med fillers är ett alternativ om man vill motverka ålderstecken. Fördelarna är många. Till exempel slipper man lägga sig under kniven för ett kirurgiskt ingrepp – endast en eller några injektioner krävs. En annan fördel är att det är ett vanligt ingrepp som utförs av många olika kliniker.

Flest kliniker har man givetvis att välja mellan om man bor i en större stad (Stockholm eller Göteborg t.ex.). Dock behövs knappast någon jättelång resa för att göra det – oavsett var i landet man bor. Många väljer ändå att resa till just Stockholm eller Göteborg för att göra ingreppet hos en särskild klinik.

Riskerna med fillers är generellt sett mycket små. Dock kan resultaten variera beroende på vem som utför den och dennes kompetens och erfarenhet. Det här gör att de i till exempel Stockholm och Göteborg har en liten fördel med det större utbudet. Även om den som behandlar inte är skicklig, är de potentiella biverkningarna fortfarande små.

Resultatet syns direkt

En anledning till att fillers är så populärt är att resultatet syns på en gång. Inte heller innebär det någon konvalescens, utan den som har behandlats kan gå tillbaka till arbetet direkt efter ingreppet. Visserligen syns resultatet direkt – men det är inte permanent. Till fillerbehandlingens baksidor tillhör det faktum att patienten måste göra regelbundna återbesök för att bibehålla resultatet.

Bieffekter

Det är relativt vanligt att den som har behandlats med fillers får en svullnad vid injektionsplatsen. Det är även vanligt att det blir lite rödfärgat. Det här är helt normalt och är inget som bör oroa den behandlade. Ofta brukar kliniken ge patienten något kylande för att motverka detta.

Vet man med sig att man har lätt för att få blåmärken är det bra att ha detta i åtanke. Kanske kan man på förhand göra efterforskningar kring vad som är bäst för att motverka svullnaden, då den sannolikt kommer att uppstå om man är känslig. Hur länge svullnaden sitter i varierar en hel del. Bland annat beror det på vilken typ av filler som använts, och vilket område som har behandlat.

Vissa områden är mer känsliga än andra. Till exempel kan den första svullnaden efter en behandling av läpparna dröja kvar längre. Det är viktigt att känna till att resultatet som syns direkt efter behandlingen inte är det slutgiltiga.

Att göra och inte göra

Efter en behandling med fillers är det vissa saker man bör hålla sig borta ifrån. Till exempel bör man inte vidröra det behandlade området sex timmar efter injektionen. Efter dessa timmar har gått kan området tvättas försiktigt med tvål och vatten. Nu kan även en lätt sminkning göras om så önskas. Även extrem värme och kyla bör undvikas till ev. svullnader har minskat. Bor man i Kiruna kan kylan innebära viss risk mitt i vintern – bor man i Stockholm eller andra delar av södra Sverige är risken mycket liten.

18 Feb 2017