Hur mår man bra

En fasadrenovering skapar livskvalitet

Mår man bättre av att fixa och renovera? Är det inte bara en massa jobb och saker att oroa sig över? Det där är såklart individuellt, men faktum är att många människor upplever att de faktiskt mår bra av att fixa på huset och i trädgården. En fasadrenovering kan vara ett jättestort projekt, men när det väl är klart kommer ditt hus att se så gott som nytt ut. Det är en härlig känsla, och en känsla som kan inspirera en till att ta nya tag i vardagen och faktiskt känna tillfredställelse och tacksamhet över det man har. Det är inte alla förunnat att till exempel bo i ett fint hus i Stockholm med en fasad man kan renovera och en trädgård att påta i. På många sätt kan kanske säga att vårt temperament speglas av den miljö vi bor i. Då är det ju givet att en fasadrenovering är en humörhöjare.

Målning eller fasadputsning

Bor du i en villa eller ett småhus har du antagligen en målad träfasad eller en putsad fasad av något slag. Måla brukar man kunna göra själv, det är ett roligt om än ganska slitsamt projekt som helst bör utföras på sommaren. Att ta några veckor på semestern och jobba med att måla om fasaden är rena terapin för somliga, medan andra tycker att det är jobbigt och hellre vill ägna semestern åt att slappa, bada och lösa korsord. Då mår man naturligtvis inte bra av en fasadrenovering, utan bör hellre överlåta jobbet åt en professionell målare.

Putsning av fasader är inget man ska försöka ägna sig åt som lekman. Det är en process som kräver yrkeskunnande och erfarenhet. Varje hus är olika och vilken sorts puts, hur många lager osv är en fråga som avgörs för varje hus och beroende på underlaget. Men det finns många firmor som utför fasadrenoveringar i Stockholm och det är lätt att hitta en bra firma som kan putsa om och ge er en snygg fasad.

Lugn och ro och ett professionellt resultat

Att ta in hjälp med hantverk är generellt bra. Vissa människor älskar att fixa och hålla på själva, och för dem kan renoveringen fungera terapeutiskt bara i sig själv, men de flesta av oss lever stressiga liv där vi behöver plats för avkoppling, och då kan det vara skönare att låta någon annan göra jobbet och sedan själva njuta av resultatet. Sedan är det ju faktiskt så att den som tar in professionell hjälp får ett bättre och snyggare resultat, det säger ju sig självt att en yrkesman gör ett bättre jobb än en glad amatör. Men som sagt, man får sätta fördelar och nackdelar mot varandra och bestämma sig för det som känns bäst för en själv.

Det rätta tänket

En fasad är en så tydlig representation av huset man bor i, och också i viss mån av en själv. Att ge den en ordentlig renovering är kanske därför också ett sätt att uppdatera sig själv, komma in i ett nytt läge i livet och hämta nya krafter. Det är inte ett ytligt sätt att tänka tycker vi, utan mer en filosofisk approach man kan använda sig av. När det gäller hälsa och välmående är det ju trots allt så att det handlar mycket om att ha det rätta tänket kring saker och ting, och att man anpassar sitt tänk till verkligheten. Till exempel ska man ju inte identifiera sig med en nedgången och sprucken fasad som man inte har råd att åtgärda utan i stället lära sig att uppskatta den rustika charmen med flagnad färg och kanske lägga undan en slant varje månad till en framtida fasadrenovering. Man får lura sig själv ibland för att finna välmående, det är helt okej.

Alla är inte perfekta, inte våra fasader heller. Med tiden slits de ner och behöver lite kärlek, precis som vi människor. Att ge sin fasad nytt liv kan vara den vitamininjektion som behövs efter en lång och mörk vinter. Oavsett om du gör den själv eller anlitar professionell hjälp kommer den att ge ditt hus en ny lyster och dess invånare något att känna glädje och stolthet över.

7 Apr 2018