Hur mår man bra

En safari i Sydafrika glömmer du aldrig!

Vanliga länder för safariresor är Kenya, Tanzania och självklart Sydafrika - ett av världens vackraste länder! En stor fördel med att åka till just Sydafrika är att du kan kombinera det med en vistelse i Kapområdet som

När du åker till Sydafrika ska du också Garden Route. The Garden Route går längs södra delarna av Sydafrika och kommer gå rakt in i ditt hjärta. Otroligt vackert och späckat av häftiga upplevelser. Här träffar du spännande människor, njuter av god mat och det är inte ens dyrt! Det här är Afrikas bidrag till världens klassiska vägsträckor. Helt klart värt ett besök om du ändå är på safari i landet.

Dagen börjar strax innan gryningen

Eftersom safariresor kräver stor och noggrann säkerhet är det här en resa du bokar och genomför via en arrangör. Seriösa researrangörer ser till att du, personalen och de vilda djuren alla får den trygghet som behövs för den här typen av möte mellan djur och människa.

“Håll huvudet kallt och följ guidernas instruktioner! De gör allt de kan för att du ska få se så mycket som möjligt utan att riskera säkerheten!”

En vanlig dag börjar med att du blir väckt vid halv sex på morgonen. Natten hänger fortfarande kvar och det är strax innan gryning. Om du valt att sova i tält på safarianläggningen har du troligen hört djur och fåglar under natten. Äventyret ligger nära!

Efter väckning får du som resenär i regel en snabb kopp rykande färskt te att dricka innan det bär iväg ut i vildmarken.

Lyssna på din guide

När du väl kommit iväg med din guide är ni troligen ett gäng som åker bil tillsammans. Guiderna är i regel vältränade och duktiga på att hitta spår av djur och i förlängningen också själva djuren. Men du kan inte räkna med att se alla vilda djur du drömt om. Naturen lever såklart sitt eget liv och struntar i dig som turist och det är ju precis så det ska vara. Det betyder dock att du inte har någon “se-djur-garanti”. Ibland behövs ett par eller tre rundor ute i vildmarken innan du som bokat resa får se de fem stora afrikanska djuren - leopard, lejon, buffel, noshörning och självklart elefant!

Om du har så tur att du får se vilda djur redan första turen, håll huvudet kallt och följ guidernas instruktioner! De vet vad som är säkert och inte och gör allt de kan för att du ska få se så mycket som möjligt utan att riskera säkerheten!

Släpp kameran, se med ögonen!

En vanlig miss för den som är ute på safari är att man är så upptagen av att dokumentera allt man vill minnas att man i efterhand knappt upplevde något. Istället för att sitta och pilla på kameran och kika genom linsen - lägg ner kameran och titta ut! Att känna vinden mot ansiktet, känna doften av vildmarken, höra rovdjurens ljud och se dem med blott ögat - det är safari i Sydafrika det! Om du hela tiden försöker fota eller filma finns risken att du missar den bästa upplevelsen. Titta först och filma sen.

När du sen kommer tillbaka till anläggningen kommer du njuta av att du var närvarande och det gör också att du verkligen har något att berätta när du sedan kommer hem till Sverige igen. För en safariresa i Sydafrika glömmer du aldrig!

 

28 Feb 2019