Hur mår man bra

Fem sätt att se yngre ut

Många av oss vill gärna se lite yngre ut. Ofta uppstår den här önskan när man börjar tappa hår, eller om rynkor i ansiktet uppstår. Idag finns mängder av moderna procedurer och hjälpmedel som kan få dig att se yngre ut. Vissa är enklare och billigare, som att äta bättre, medan andra är lite mer komplicerade och kostar en del att utföra, som en hårtransplantation.

1.    Hårtransplantation

En hårtransplantation är ett ingrepp som utförs på både kvinnor och män, även om det kanske är lite vanligare att män gör det. Kort kan ingreppet beskrivas genom att man tar hårsäck från nacke och sidor och flyttar det till de kala partierna. Det här fungerar eftersom att håret i nacken och på huvudets sidor är genetiskt programmerade att producera hår hela livet.

Innan man gör en hårtransplantation bör man vara säker på att det är det man vill, eftersom det inte är en särskilt billig procedur. Hur mycket det kostar beror på hur många hårsäckar det är som behöver förflyttas. För den som har ett ganska stort kalt parti kan det bli många tiotals tusenlappar som läggs på behandlingen.

2.    Ät rätt

Visserligen något som inte får dig at se yngre ut på en gång men som, om det blir en vana, hjälper dig att bibehålla det unga i ditt utseende. Något som är bra att äta mycket av är zink, som bidrar till att bevara naglar, hud och hår. Bra källor för zink är till exempel fläsk- och nötkött. Vegetariska alternativ är cashewnötter, linfrön och sojabönor.

Något annat som är bra att få i sig mycket av är A-vitaminer. De är bra för slemhinnor, för synen och för huden. A-vitaminer hittar du mycket av ibland annat fet fisk, ägg och mjölk. En fördel är också att få i sig mycket e-vitaminer, som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress, som kroppen utsätts för när vi till exempel solar eller röker.

3.    Ta hand om huden

Ålderstecken visar sig i huden i hög grad. Är den slät och fin kommer du tveklöst att se yngre ut. Det finns mycket man kan göra för att skydda huden, där skydd mot UV-strålar kanske är det viktigaste. En stor del av hudens åldrande orsakas av solljus, så det är viktigt att använda solskyddsprodukter av olika slag.

Något annat man kan göra är att använda bra ögonkräm. Det är ofta runt ögonen som de första ålderstecknen märks, och eftersom huden är tunn behöver den en anpassad hudkräm. Satsa på en kräm med retinol, hyaluronsyra eller en kräm som är fylld med vitaminer.

18 Sep 2017