Hur mår man bra

Fixa körkortet med en intensivkurs

Det är många idag som väljer att fixa körkortet genom en intensivkurs. Det är inte helt ovanligt att det är Stockholmare och Göteborgare som tar en intensivkurs i en mindre trafikerad stad, till exempel Kristianstad eller Säffle, för att på så vis få en lättare väg till sitt körkort. Det är ingen hemlighet att det är fler som klarar uppkörningen på första försöket i mindre städer som just Kristianstad än vad det är i exempelvis Stockholm.

Givetvis är det inte bara detta en intensivkurs är bra för. Många tycker om upplägget, och det kan särskilt gynna dem som kanske har lite svårt att komma igång på egen hand. Har man åkt iväg för sin intensivkurs är körkortet dessutom det enda man fokuserar på när man är där. Förhoppningsvis kommer man hem igen med ett körkort i handen. Innan man åker iväg för en intensivkurs finns det dock vissa saker man bör överväga.

Hur bra är du på att köra bil just nu?

Vissa väljer att åka iväg till en intensivkurs innan de ens har testat på att köra bil, medan andra kan åka bil hyfsat men behöver några dagar för att bli riktigt bra. Det finns flera olika nivåer på intensivkurser, och det gäller att välja den som du tror passar dina nuvarande färdigheter bäst. Om du har kört mycket och är ganska duktig på att köra bil, kanske du kastar pengar i sjön om du bara åker med nybörjare. Du är ju ändå där för att utveckla dina färdigheter så mycket som det bara går.

Var ska du göra intensivkursen?

Procentandelen som klarar sin uppkörning ser väldigt olika ut på olika ställen i landet. I Farsta utanför Stockholm har man sämst odds att bli godkänd, där endast 40 procent klarar uppkörningen första gången. I mindre städer, som till exempel Kristianstad, ser det lite bättre ut där nästan 60 procent klarar uppkörningen.

Det här kan bero på flera saker, men många menar att det helt enkelt är mer krävande trafik kring storstäderna och att det är enklare att köra i mindre städer som till exempel Kristianstad. Samtidigt ska man ju klara att framföra bilen på ett säkert sätt – oavsett var i landet man kör, och ur den aspekten är det kanske inte optimalt att ta körkort i Kristianstad. Hur stor vikt man vill lägga på detta är alltså upp till var och en.

Passar en intensivkurs dig?

Många intensivkurser är två veckor långa. Du kör då med instruktörer i princip varje dag, och studerar ofta teorin självständigt i trafikskolans lokaler. Att vara borta två veckor i sträck är dock något som inte passar alla. Kanske har du svårt att få ledigt en längre tid, eller så har du helt enkelt inte möjlighet att vara borta från hemmet en längre period i sträck. Då kanske en intensivkurs inte är det bästa valet. Vanliga lektioner på en trafikskola är kanske istället den väg till ett körkort som passar just dig bäst.

16 May 2017