Hur mår man bra

Friska tänder ger bättre välmående

Vad är det egentligen som på många sätt definierar en frisk och välmående människa, hur tänker reklambyråerna då det ska marknadsföra en hälsosam produkt och vilken kroppsdel är nästan alltid i fokus i samband med detta? Svaret ligger i leendet, eller snarare i ett bländvitt sådant. Tänder som är vita är det som används för att säga att en person verkligen mår bra - både in- och utvändigt.

Tar man dessutom det hela längre och säger att tänderna i fråga sitter på en ung människa, med härligt hår och med en perfekt kropp placerad i en varm miljö - ja, då har vi hittat till den innersta kärnan kring hur reklam framställs. Oavsett om det handlar om flingor, om lättmjölk eller om ett nytt typ av bröd.

Går detta att applicera till verkligheten? Ja, och nej. Sant är att friska tänder inte nödvändigtvis behöver vara vita. Sant är dock också att just tänder går att sätta in i ett välmående. Kort sagt: har du friska tänder så kommer du också att må bättre. Och, du kommer att undvika fruktansvärda sjukdomar som kommer av dålig munhälsa - det finns exempel på cancer och på hjärt- och kärlsjukdomar vars början kommit just från munnen och sjuka/skadade tänder.

Besök en tandläkare årligen

Hur får man då friska tänder och hur ska man tänka gällande sin egen tandhälsa? Vi tänkte rada upp några måsten som ska finnas i din vardag och som du inte får fuska med. Av den enkla anledningen att dessa rutiner kommer att ge dig ett bättre - mer hälsosamt - liv.

De kritvita tänderna då. Ja, som sagt - färgen är inte avgörande i hur dina tänder mår. Dricker du mycket thé eller kaffe eller snusar eller röker (sluta med det) så påverkas färgen på dina tänder. Avgörande är även din genetik. Det finns dock olika tandblekningsmetoder som kan hjälpa dig till en vitare nyans. Även där rekommenderas att behandlingen utförs av en tandläkare snarare än att du köper något kit från internet.

Läs mer om professionell tandvård här.

9 Apr 2018