Hur mår man bra

Gör detta när det är dags för solskydd

Vi mår bra av solen, den ger oss nödvändigt D-vitamin. Vi mår bra att utomhusvistelse vilket den annalkande våren ger förutsättningar för. Vi tar fram våra utomhusmöbler och dammar av kuddar och inredning. Vi plockar fram paroller och kontrollerar om markiserna fortfarande fungerar. Det kanske är dags att rengöra den? Framför allt om den har råkat få prickar av fukt, är det viktigt att ta hand om dem så att fukten inte sprider sig.

Det är inte svårt att rengöra markiser. Det du först bör göra är att veva ut hela markisen så långt det går. Ta en borste, eller om du har en mjuk svamp som du kan fästa på en lång stång för att rengöra markisen. Ta sedan en hink med vatten och en hårdtvål, eller tvålflingor, som man kan köpa från en färgaffär. Använder du såpa, klorin, tralltvätt, mögeltvätt eller någon kemikalie kan du förstöra markisens känsliga yta. Den har en skyddande beläggning som bör sitta kvar så länge som möjligt. Och kemikalierna kan förstöra textilen.

Så gör du när du rengör markisen

  1. Börja med att spola markisen med en vattenslang – inte högtryckstvätten! Du riskerar att få vatten som tränger in i textilen om du spolar med den. En vanlig trädgårdsslang duger.
  2. Tvåla in markisen med tvålen. 
  3. Borsta försiktigt med tvål och svamp, eller borste.
  4. Låt markisen torka ordentligt. Det är mycket viktigt att låta den torka innan du vevar in den på nytt.
  5. Njut av en ren markis och den annalkande våren

Du kanske vill köpa nya markiser? Varför inte välja en leverantör som kommer hem och monterar  den åt dig? Då får du både transport och montering som du önskar och slipper göra det själv. Då vet du att den blir monterad på rätt sätt. Vilken sorts markis är det du vill ha? Som bekant finns det markiser som passar för olika funktioner. Det finns

Terassmarkiser

Här kan man välja mellan olika funktioner som kassettmarkis, som är en smidig och smart variant. Hela markisen ryms inuti kassetten och på så sätt är markisen skyddad mot väder och vind så länge den är inuti kassetten. Kassetten monteras fast på fönsterkarmen. Du behöver inte oroa dig för att ta in markisen till vintern. Du kan däremto behöva olja kassetten så du kan veva fram markisen smidigt efter en hel vinter. För övrigt finns det manuella och automatiska markiser som handhad antingen av en handvev, eller av en motor.

Fönstermarkiser

Även fönstermarkiser har automatiska eller manuella funktioner. Som fönstermarkiserna heter, skyddar de fönster och är mindre än terassmarkiserna. Här finns vanliga vertikalmarkiser, som är raka, eller korgmarkiser som böjer sig över fönstren. Det finns även vertikalmarkiser som inte skyddar mot solen ovanifrån utan från sidan, med hjälp av skenor längs med fönstren. Till sitt utförande påminnner den mer om en persienn.

Sidelinemarkiser

En sideline-markis är fäst inte ovanför terassen eller fönstret utan längs fasaden, som man kan veva ut och fästa på någon stolpe och bildar då ett slags vindskydd. Något som är bra kanske tidiga vårar och sena höstdagar när vädret inte är det bästa. Läs mer på: http://www.markisertäby.se.

12 May 2018