Hur mår man bra

Gör kontoret mer ergonomiskt

En arbetsplats bör vara utformad med de anställdas ergonomi i beaktning. Att investera i personalens hälsa ser de allra flesta företag som något självklart idag. Där man kan göra störst inverkan är genom att köpa in rätt kontorsmöbler. Förutom det kan man hålla interna utbildningar i ergonomi och hur man bör göra för att ta hand om kroppen på bästa sätt.

Skrivbord

På senare år har stora delar av marknadens utbud av kontorsmöbler blivit mer ergonomiska. Ett exempel på det är skrivborden, som idag finns i många olika slag. I större städer som Stockholm och Göteborg finns givetvis ett större utbud, men det går att handla ergonomiskt över nästan hela landet.

Många rekommenderar att man har ett skrivbord som är möjligt att både sitta och stå vid. Dessa har en motor där man med hjälp av en knapp kan höja eller sänka skrivbordet. Om ditt kontor har ett öppet landskap bör du tänka på att välja ett stå/sitt-skrivbord med tyst motor. En del i att skapa en trivsam arbetsplats är att hålla nere dessa typer av oljud så gott det går.

Stolar

Att ha ergonomiska skrivbord är en stor del i att skapa en ergonomisk arbetsplats. En annan betydande faktor är stolarna, som utgör en väsentlig del av de flesta företags kontorsmöbler. När det gäller kontorsstolar är det först och främst viktigt att se till att höjden på stolen går att justera. Detta för att personalen ska kunna få ett bra stöd för både lår och fötter. Stolen bör kunna ställas in så att fötterna når ner till golvet.

Stolen bör även ha funktionen att sitsen kan vinklas. Detta för att man ska kunna behålla svanken. Sitsen bör kunna vinklas så att dess bakre kant är något högre än framkanten. Om inte den här funktionen finns, kan man använda sig av en kudde (gärna av skumgummi) istället. Bor du i en större stad (Malmö, Göteborg, Stockholm t.ex.) bör det finnas ett utbud där du hittar de kontorsmöbler du söker. 

Behövs internutbildning?

Att utbilda personalen om ergonomi (och om de nya kontorsmöblerna om ni köpt några) lönar sig sannolikt på lång sikt. Om företaget är baserat i Stockholm finns det flera ergonomikonsulter i närheten som kan hjälpa er. Dessa går naturligtvis inte bara att hitta i Stockholm, även om flest säkerligen finns där.

Om de nya möblerna har många funktioner, vilket ibland är fallet, är det viktigt att tala om hur dessa fungerar. Det är även viktigt att berätta hur personalen kan använda dessa till största möjliga fördel. På så vis kommer du, på lång sikt, att få en personal som trivs bättre på sin arbetsplats med alla fördelar som följer med det.

31 Aug 2017