Hur mår man bra

Har du haft bröstcancer?

Att få bröstcancer är en omvälvande sak. Tusen saker hinner åka runt i huvudet när man får veta att man har drababts av cancer. För de flesta är ordet cancer förenat med tankar på döden. Idag är prognoserna mycket bättre, jämfört med bara för 30 år sedan. Då var dödligheten stor för dem som drabbades. Idag har utvecklingen gått snabbt framåt och prognoserna är mycket bättre. Det är glädjande då allt fler överlever cancern och kan återgå till ett normalt liv igen. 

Ingen annan bestämmer takten på konvalescensen

Det viktiga är att ta saker och ting när de kommer. Man behöver inte pressa sig själv att nå nya mål, om det inte är så att man själv vill det. Att ta saker i sin egen takt är viktigt. Bara att tänka att man ska tillbaka till ett jäktande och stressigt liv, kan göra vem som helst sjuk på nytt. Det är mycket som ställs på ända när man drabbas av cancer. Plötsligt kan de små sakerna i livet uppskattas; att man orkar ta en promenad. Att man kan fika på nytt och kanske träffa vänner kan vara steg tillbaka till ett tidigare liv. Arbetsgivarna är ju skyldiga att anpassa arbetsuppgifterna till den nivå som man klarar av, om man kommer tillbaka efter en lång konvalescens. Ta vara på de små glädjeämnena är en bra start på konvalescensen.

Vara tacksam

Det kan låta hårt att man ska bli tacksam efter en period av sjukdom. Man kanske känner att det var mycket som togs ifrån en när man drabbades av cancer. Men här tänker vi inte på att man ska tvinga sig själv att känna någon slags tacksamhet, utan att lära sig uppskatta de små sakerna i livet. Om man är snäll mot sig själv, vilket är mycket viktigt för att kunna komma tillbaka till ett någorlunda normalt liv, kan man börja vara snäll mot sig själv genom att klappa sig själv på axeln – och det många gånger. Att klara av att diska är en jättestor framgång. Klappa dig själv på axeln om du kan det. Tacka dig själv för att du åstadkom det. Kan man gå och handla några äpplen är det också en otroligt stor framgång. Tacka dig själv när du har gjort det. Det är inställnignen som vi är ute efter här och att skaffa sig positiva tankar om sig själv som är viktigt.

Äta och motionera rätt

Vikten av rätt motion är mycket stor. Man bör absolut inte jogga medan man ska återfå livet. Motion handlar inte om träning på gymmet, eller maratonlöpning, motion kan handla om att bara gå ut och gå med hunden (om man har en sådan). Att börja cykla, börja simma i lugn takt, eller bara att bowla, är en mycket rolig motionsform. Det är viktigt att ha roligt. Så gör bara roliga saker, och tacka dig själv när du har haft en rolig stund.

Återgå till ett socialt liv

Det sista vi vill påminna om är att försöka komma tillbaka till de vänner, familj och släkt man kanske hade umgänge med innan cancern. Vi är ju alla (de flesta inte alla) sociala varelser och behöver kontakten med andra människor. Vi mår bra av det, och det kan hjälpa oss att glömma de egna bekymren en stund. Gå på bio, äta gott tillsammans med vänner är en bra sak. Många kan känna att de inte vill vistas bland andra människor om man har förlorat det ena eller båda brösten. Då finns det lösning på det; landstinget kan bekosta en bröstprotes som ger tillbaka de forna formerna man en gång hade. Varför inte prova ut en sådan? Ta kontakt med din läkare, som säkert kan guida dig vidare och lycka till!

 

22 Aug 2018