Hur mår man bra

Har du problem med sömnen?

Många upplever idag att de aldrig får en chans till riktig vila; man stressar till jobbet, man stressar på jobbet, man stressar från jobbet – därefter så ska man hämta barnen på dagis, man ska hinna handla, man ska laga mat och så vidare. Det finns, helt enkelt, lite för få andningshål i gemene mans vardag. Eller? Nja, lite bättre planering och de flesta av oss skulle nog få till stånd en lite mer rofylld dag. Det kanske är möjligt att kliva upp en halvtimme tidigare, det kanske går att veckohandla och kanske kan man se till att viga söndagen åt att göra storkok som underlättar vid matlagningen?

Man ska dock göra skillnad på att vila och på att sova. Vi tror nämligen att det senare är roten till att många inte känner sig utvilade och pigga. För; hur ser dina sovvanor egentligen ut? Du – liksom många andra – kanske går och lägger dig sent och då du väl gör detta så lägger du dig ned med mobilen i högsta hugg. Vi menar att detta beteende gör att du dels har svårt att somna och dels också sover sämre. Att ta bort all typ av teknologi ifrån sovrummet skulle i de flesta fall resultera i bättre sömn. Förvandla sovrummet till en frizon.

Många behöver egentligen bättre sängar

Problem nummer två till sömnproblem är enklare att spåra och här handlar det om vad vi sover i. Sängar. Väldigt många av har nämligen dåliga sängar, vi ligger i äldre sängar som har passerat bäst-före-datumet, vi kanske har för mjuka- eller för hårda sängar och vi kanske har en för liten säng. Samtliga dessa saker påverkar sömnen negativt och en anledning som vissa anger som skäl till varför deras säng ser ut som den gör är följande: Det är för dyrt – nya sängar kostar för mycket pengar.

Visst, det är inte billigt med en ny säng – men betänk då detta: Hur mycket tid spenderar du i sängen egentligen? Troligt är att du spenderar nästan en tredjedel av livet sovande och sett till detta så är sängar och kostnaden för sådana ingenting att tala om. Det handlar om en ren och skär investering. Dessutom – är det egentligen så himla dyrt? Bor du i en större stad som exempelvis Stockholm så finns det sängar för alla prisklasser och för alla kroppsformer. Detta också utan att tappa i kvalitet. Många av de billigare sängar som finns att hitta i Stockholm är nämligen inte en frukt av att de håller en sämre kvalitet – de säljs istället billigt av den enkla anledningen att företagen får in nya kollektioner och därför behöver sälja ut sitt lager.

Det finns alltså väldigt goda möjligheter att hitta en säng anpassad för just dig, dina behov och din kropp – utan att den behöver kosta extremt mycket pengar. Känner du dig trött, hängig och stressad? Se över ditt beteende i sovrummet, men se först och främst över vad för slags säng du sover i.

7 Oct 2017