Hur mår man bra

Har du provat samtalsterapi eller KBT?

Har du sett Sällskapsresan? Huvudfiguren Stig-Helmer åker på en charterresa till Gran Canaria och det är lite märkligt, särskilt med tanke på att Stig-Helmer är flygrädd. Det går inte att resa på en charterresa, utan att ta flyget. Själva tanken med en charterresa är nämligen den att man åker en hel grupp, kanske en eller två veckor till en varm plats. Man pratar svenska med alla resenärer, och får hjälp av svenska resetjänstemän på plats. Man äter och dricker tillsammans och badar och har kul. Man lär inte känna landet som man besöker, man kommer inte i kontakt med dem som bor på plats, och det är heller inte meningen. Man åker på semester och har det ungefär lika bekvämt där som hemma, men vädret är varmare och man bor på hotell hela tiden.

Stig-Helmer får KBT-behandling för sin flygskräck

Stig-Helmer som ska på sin första utlandsresa med chartrat flyg är förstås livrädd för att flyga. Men han får hjälp av en KBT-terapeut som har honom att säga "jag är inte rädd för att flyga", upprepade gånger. Hela scenen är en nidbild över vad KBT-behandlingar är, men själva tanken med filmscenen och det som den försöker skildra är vad KBT-behandling innebär. Har man till exempel en fobi, för något, eller har svårt att sova på gund av depression, eller har någon annan mental åkomma, då kan man få hjälp av en behandling där man till exempel får samtalsterapi och KBT i Stockholm, eller någon annanstans där man bor. Det finns flera hundratals mottagningar i Stockholm där man kan få samtalsterapi och KBT-behandling. Det finns säkert på den ort där du bor också. Så har man någon fobi, som i Stig-Helmers fall, kan man alltså bli kvitt den och komma över rädslan för hästar, spindlar, råttor eller ormar, eller vad det nu är som man har besvär av.

Rädslan kan även handla om annat

Ibland kan man tro att man är rädd för en sak, men som senare visar sig vara ett symtom på något annat, som till exempel ett trauma som man kanske har varit med om, men som man har förträngt och glömt att man har varit med om. Så om man börjar med KBT-behandling och kommer underfund med att man egentligen behöver bearbeta något förträngt minne som dyker upp under behandlingen, då är det viktigt att psykologen kan erbjuda en sådan behandling så att man får all den hjälp som man behöver.

28 Jun 2019