Hur mår man bra

Inte bara renlevnadsmänniskor som blir gamla

Kan viner gör så att man mår bra? Svaret på den frågan är beroende på hur och på vilket sätt man vill må bra. Vill man bli nyttigare? Ja, då kan vin hjälpa, men enbart i små mängder, varje dag, ungefär i storleksordningen, en eller två matskedar varje gång. Vill man bli gladare? Det är tveksamt om man blir glad av vin. Vissa blir det, andra blir inte det. Däremot kan vin sprida en behaglig känsla inombords.

Inte bara motion och grönsaker gör att vi lever länge

Något som kan skingra de flesta dubier är de olika studier som har gjorts angående människors levnadsvanor och uppnådd ålder. Tvärtemot vad många tror är det inte alls ”renlevnadsmänniskor”, alltså sådana som springer en mil om dagen och bara lever på grönsaker som blir äldst. En ny studie gjord i University of California visar att förekomsten av en omtyckt hobby, motion och 1-2 glas vin om dagen, ha några extrakilo och dricka kaffe var alla faktorer som ledde till hög ålder. Detta skriver tidningen Må bra.

Stor studie kartlade människors levnadsvanor mot deras ålder

Denna studie hade varit en av de större, med 1.700 äldre människor under en period av 15 år, för att ta reda på vilka faktorer som gav en högre ålder än över 90 år. De som ägnade sig åt en omtyckt hobby, mer än två timmar om dagen, minskade risken att för i förtid med 21 procent och dessutom minskade risken för att drabbas av demens. Men om de dessutom motionerade regelbundet minskade risken med hela 40 procent. Drack man däremot 1-2 glas vin om dagen minskade det risken för förtida död med 18 procent:

– Vi har ingen förklaring till varför, men jag tror verkligen att måttligt drickande kan påverka livslängden. De här människorna är inspirerande; de dricker vin och kaffe, och har lagt på sig lite vikt. Men de rör på sig och använder sin hjärna. Det kanske kan säga oss någonting om hur vi ska tänka, säger forskaren Claudia Kawas tidningen Metro

Att börja dricka är inget som någon rekommenderar men dricker man måttligt och vet att man kan hålla drickandet av viner på en måttlig nivå kan det till och med vara nyttigt. Men det får i så fall inte bli mer än 1-2 glas vin om dagen.

Lär känna viner genom vinprovning

Om man inte redan är en vinkännare, är det bästa och roligaste sättet att lära sig om viner, genom att provsmaka sig igenom ett sortiment av viner. Man kan göra det till ett roligt event tillsammans med sina vänner, eller varför inte under ett event med jobbet? Då kan man få lära sig vilka olika livsmedel som passar till vilka viner, som exempel vilka chokladsmaker som passar till olika viner, ost och viner, laktrits och viner och vilka maträtter som passar till vinerna. Man väljer då olika vinprovningar, även vilka ekologiska viner det finns och skillnaden mellan Champagne och mousserande viner.

2 Jun 2018