Hur mår man bra

Kan en exteriör förändring av huset skapa nya känslor?

På det stora hela så mår vi bra av förändring. Det behöver inte handla om någonting radikalt som att sälja huset, säga upp sig eller flytta till Australien för att lära sig surfa. Det kan räcka med att gå en annan väg till jobbet, prova en ny typ av träningsform, lära sig nya maträtter eller att möblera om i hemmet.

Den stora anledningen till att vi inte förändrar mer i våra liv och i vår vardag handlar om att vi är bekväma; vi föredrar kanske att veta vad som väntar och då vi till stor del är att anse som vanedjur så kan tiden gott få ticka på i bakgrunden utan att någonting händer.

Man ska även veta att det kan vara tufft att lära sig nya saker och att det de facto ä r svårt att ta steget att våga förändra. För många kan ett så enkelt beslut som att måla om ta flera månader innan penseln slutligen når färgpytsen och det första draget på väggen sker. Tanken måste behandlas, marineras, övervägas noggrant och därefter ytterligare undersökas innan någonting händer. Försiktiga generaler vinner sällan några större slag.

Vårt råd är att man försöker vara lite mer öppen för förändringar. I synnerhet de man kommer att må bra av. Det kan man helt enkelt veta genom att fråga sig motsatsen: vad mår jag inte bra av?

Ett enkelt exempel på detta handlar om bostaden och vi kan säga att du äger en villa i Stockholm där du hela tiden stör dig på fasaden. Det är inte det att färgen är fel; det är bara att villan saknar det där lilla extra - lite stil, lite klass och lite elegans: du vill att folk ska gå förbi och tänka att de själva vill bo i ditt hus. Men, du låter dagarna passera utan att göra någonting. Här skulle en snabb, effektiv och prisvärd förändring kunna vara att investera i markiser.

Markiser ger hela huset ny karaktär

Just markiser är ett gott exempel på hur man i det lilla kan förändra intrycket av ett helt hus. Monterar man markiser ovanför sina fönster - oavsett om det är vertikalmarkiser eller de klassiska korgmarkiserna - så får man mer lyx, mer flärd och, på det stora hela, ett helt nytt hus.

Det går att jämföra ett fönster med en tavla. Har du ingen ram runt din tavla så ser den billig ut, den ser ovårdad ut och den kommer inte att ge något bestående intryck till dina gäster. Sätter du däremot en ram runt denna tavla så blir den mer livfull; den ändrar karaktär och känns mer exklusiv. Det går - genom en ram - att förvandla den enklaste av affischer till någonting som känns väldigt ombonat och värdefullt.

På samma sätt fungerar markiser ovanför fönster - men med en enkel skillnad att de även är funktionella. Man kan lätt få intrycket av markiser enbart monteras för att ge huset lite mer karaktär och glömma den egentliga huvudorsaken till varför man använder dem. Markiser är fortfarande ett av de absolut bästa solskydden som finns på marknaden.

Naturligtvis så handlar det inte om att ditt liv kommer att bli bättre per automatik - det finns väldigt få saker som går att köpa som har den effekten. Det är själva tanken om förändring som vi vill komma åt. Om du varje dag kommer hem till din villa i Stockholm och blir lycklig då du ser den så har du kommit en bra bit på väg. Den lyckan kan definitivt komma av intrycket man får av markiser.

4 Apr 2018