Hur mår man bra

Leksaker på nätet

De flesta föräldrar tycker väl om att göra sina barn glada, och när blir barn gladare än när de får en ny leksak, till jul eller på sin födelsedag? Barns förväntningar på dessa högtider är ofta astronomiska och föräldrar kan känna igen pirret från sin egen barndom när födelsedagen eller julafton nalkas.

Likriktat utbud

Det som är lite tråkigt är utbudet av leksaker är väldigt likriktat i Sverige. Det finns en eller möjligtvis ett par stora kedjor som i stort sett har monopol på marknaden och leksakerna kommer från ett fåtal stora tillverkare. Dockorna, legot, actiongubbarna, det mesta ser likadant ut vart man än kommer. I Stockholm finns ett fåtal butiker som specialiserat sig på lite originella leksaker, men de är som sagt i minoritet, och dessutom generellt väldigt dyra.

Det här gör att föräldrar ibland har svårt att få inspiration att ge sina barn nya, spännande leksaker som främjar fantasin och nyfikenheten. Barnen är oftast inte lika kräsna och blir oftast glada över det mesta i leksaksform, åtminstone för stunden. Men handen på hjärtat, är det några leksaker som det egentligen leks med mer än ett par månader?

En värld av möjligheter

Att det är svårt att få tag på originella och nyskapande leksaker och sällskapsspel i butiker betyder inte att det inte tillverkas. Den moderna föräldern hittar sitt barns leksaker på nätet. Visst finns stora kedjor och likriktning även hos näthandlare, men utbudet är så mycket rikare och det är väldigt lätt att hitta nätbutiker med spännande leksaker. Ofta är dessa sidor utländska men det betyder inte att det är krångligt att handla från dem. Ofta är det lika lätt som att handla från en svensk sajt. Sidan känner i regel av varifrån du loggar in och anpassar pris, moms och fraktkostnader till svenska förhållande.

Kortbetalning online

Att betala med kort online är något som många drar sig för, man tycker att det verkar osäkert och är rädda att få kontot länsat av någon kriminell nätaktör. Visst finns risken att bli lurad, men korttillverkare och banker har numera ett mycket bra skydd mot nätbedrägerier. Ofta krävs en inloggning till din bank med mobilt bank-id och banken håller koll på hur mycket som överförs. Om en större summa pengar dras från ditt konto, i Sverige eller utomlands, har banken varningssystem som aktiveras och du blir oftast uppringd av en representant från banken. Ett annat säkert betalsystem är paypal, som många näthandlare använder sig av.

Tänk på frakttiden

Att beställa leksaker från nätet är snabbt och enkelt, men frakten kan ibland ta lång tid. Ofta skickas varorna ganska snabbt efter att du beställt, men sedan ska paketet färdas med båt, långratadare och kanske järnväg. Framför allt frakten igenom Sverige brukar kunna ta väldigt lång tid. Med det vill vi säga att det gäller att vara ute i god tid, helst någon månad innan man vill ha paketet levererat. Börja därför leta julklappar redan i oktober, november.

Leta tillsammans

När du handlar leksaker på nätet ligger en värld av nya möjligheter till lek öppen för dig och ditt barn. Kolla gärna igenom utbudet med dina barn och se vad de fastnar för. Du ska se att önskelistorna snart blir mer varierade och att ni tillsammans hittar spännande och påhittiga leksaker som håller för långvarig lek.

10 Nov 2017