Hur mår man bra

Må bra med fina tänder

Visste du att flertalet som mår psykiskt dåligt även röker? Det är nog ingen som har tagit reda på sambandet, ändå är det så. Att inte må psykiskt bra kan vara tärande för psyket. Att röka cigaretter är att ta droger som påverkar det centrala nervsystemet. Hjärnan belönar den som röker direkt inom några sekunder. Så inte så konstigt om de som inte mår så bra mentalt också röker.

Cigaretter innehåller mer än 3000 gifter

Visste du att vanliga cigaretter innehåller så mycket som över 3000 gifter? Saker vi aldrig skulle komma i närheten om vi visste vilka de var. Det handlar om gifter som arsenik (brukar användas vid mord i deckare), bensen (används vid framställan av bensin), bly (en tungmetall), formaldehyd (brukar konservera lik) och kolmonoxid (i bilavgaser) och mycket annat illa för kroppen. De flesta är omedvetna om de gifter som stoppas i våra vanliga cigaretter. Däremot är nikotin ett centralstimulerande gift, vilket gör att vill det sig riktigt illa, kan du bli beroende redan efter en cigarett, och vådan av att sluta med otyget, vet alla som någonsin försökt sluta röka.

Aldrig börja röka bäst för dina tänder 

Som bekant är det bästa att aldrig börja röka. Detta eftersom det är så svårt att sluta. Dina tänder mår bäst utan tjära, nikotin, bensen och så vidare. Det som däremot är bra för dina tänder är fluor och Xylitol. Vem minns fluortanterna som besökte skolorna på 1970- och 1980-talet? Den vanan saknar vi idag, när barns tänder blir allt sämre bland barn. Barnens tandstatus har sett en stor försämring, främst bland barn som bor i utsatta områden. Tänderna har kommit att bli en klassfråga, trots att ingen vill prata om klass i vårt svenska samhälle.

Kunskap viktigast att behålla god munhygien

Förutom ekonomiska förutsättningar för att kunna gå till tandläkare efter skolan, är att veta hur man bör sköta sina tänder för att må bra. Därför ska vi här gå igenom vad som hjälper dina tänder:

1. Borsta tänder såväl morgon som kväll

2. Rengör tänderna med tandtråd såväl morgon som kväll

3. Skölj munnen med fluor mitt på dagen

4. Börja inte röka eller snusa

5. Röker eller snusar du – sluta så fort det bara går

6. Undvik söta saker

7. Drick endast vatten och vin, kaffe eller te men uteslut sockret och honungen

8. Drick inte läsk eftersom det fräter på dina tänder

9. Använd fluortabletter

10. Ska du tugga tuggummi, tugga endast tuggummi med xylitol

11. Bäst att behålla bra munhygien är regelbundna tandläkarbesök, behöver du en akuttändläkare i Stockholm klicka här.

1 Jan 2018