Hur mår man bra

Må bra på en resa!

Funderar du på att resa iväg? Det är mycket som upptar ens vardag; hämtningar och lämningar av barn till dagis och skola. Har man större barn är det fritidsaktiviteter och matcher som ska bevistas. Det är städning, tvättstuga och matlagning. Däremellan ska man träna för att må bra. Sedan ska jobbet trängas in där emellan, så man kan betala räkningarna och bostaden. Ibland kanske man behöver bara stanna upp och göra något annat, så varför inte ta ett billigt flyg till Tunisien? Det är ett land, som har påbörjat sin vandring mot demokrati. Det var där som den första blomman slog ut, i det man kallar den ”arabiska våren”. På många andra ställen blev det aldrig någon vår, snarare krig, som i Syrien. Tunisien däremot inledde sin demokrativåg fredligt. Beläget i norra delen av Afrika, alldeles vid havet är det ett land som rymmer både oändliga vita sandstränder och alla bekvämligheter som kan tänkas kan.

Åka till Monastir

Monastir är som taget ur Tusen och en natt. Här finns lyxhotell sida vid sida mot barnfamiljshotellen. Här kan man rida, spela tennis, lära sig djuphavdykning, eller bara lapa sol på en solstol vid havet. Är man intresserad av att utforska staden finns många sevärdheter. Monastir var Julius Ceasars utpost under hans fälttåg i Afrika. Här finns en muslimsk klpsterborg. Grundat på 700-talet. Här finns museum som förvarar handskrifter och graverade minnesstenar. Du kan besöka en medeltida moské, här finns hantverk och pittoreska gator. Är du mer intresserad av vad havet har att erbjuda kan du åka med båt till många av de öar som finns belägna till havs. Eller bara promenera längs fiskehamnen, eller besöka El Khaliagrottor.

Åka till Sousse

Vill du se en tusen år gammal stad kan du åka till Sousse, som grundades av fenicierna före 1000-talet. Under 100-talet blev staden ett blomstrande handelscentrum. Här finns en Medina som är värd att besöka. Innanför murarna finns hantverksbodar och moriska caféer. Här finns många andra stora, historiska byggnader att besöka, som Rabatten, en stor fästning från 700-talet, Kuban ett citadell med ett fyrkantigt torn, här finns museum med en stor samling mosaikstenar och mycket annat. Är du den aktiva typen kan du segla här, spela tennis eller rida. Här finns en gokartbana och djurpark som kan vara rolig för barnen att besöka. Du kan även njuta av spaanläggningar, eller bara ströva längs den vackra strandpromenaden.

Åka till Hammamet

Vill du hellre besöka en stor semesterort med långa finkorniga havsstränder kan vi rekommendera Hammamet. Hammamet är en charmig stad med blåmålade dörrar som kontrasterar mot vita byggnader, här finns små museer och gallerior. Även här kan du åka ut med båt och fiska, du kan lära dig djulhavsdykning, rida och spela tennis och golf. Skönheten kommer att få dig att tappa andan om du besöker Hammamet.

1 Mar 2018