Hur mår man bra

Minska stressen med flyttstädning

Att flytta är ett jätteprojekt. Och hur mycket man än intalar sig själv att den här gången ska jag planera noga och undvika slarv och snabba beslut, så står man där till slut och rafsar ner slumpmässigt valda attiraljer i flyttlåda efter flyttlåda för att hinna bli klar i tid tills kompisarna eller flyttfirman kommer. Det verkar helt enkelt som att det är väldigt svårt att överskatta den arbetsinsats och planering som en flytt kräver.

Svårt att hinna med

I Stockholm känns det ibland som att vi lever under ständigt tidspress. Det är mycket som lockar och drar och även om man har en så stor och viktig uppgift framför sig som att organisera en flytt är det sällan vi ger det den tid det förtjänar. Så i slutändan brukar flyttdagen bli en ganska slumpmässig och kaosartad dag, där flytten tar längre tid och innebär mer arbete för både dig, dina vänner och flyttfirman än vad som kanske egentligen var nödvändigt.

Glömt något?

Dock brukar de flesta flyttar ändå sluta lyckligt. Gnor man bara på så blir man ju klar till slut. Köp lite pizza till kompisarna och avnjut den i nya bostaden med några kalla öl och fira att du äntligen är färdig. För det är du väl?

Tyvärr, du har flyttstädningen kvar. En total genomkörare av hela lägenheten in i minsta skrymsle och vrå. Din gamla lägenhet måste grundrengöras på ett sätt som inte skett sedan du flyttade in, och dessutom kommer ditt arbete att bli grundligt och kritiskt granskat av de nya bostadsinnehavarna, som kommer att racka ner på minsta dammkorn. Städningens Mount Everest.

Anlita proffs

Måste du verkligen utsätta dig för det här? Nej, naturligtvis inte. Att anlita en professionell städfirma för att utföra din flyttstädning tycker vi nästan är en självklarhet för att minska stressen och arbetsbördan inför en flytt. Att veta att din gamla lägenhet kommer att bli proffsigt rengjord av kunniga yrkesmänniskor är en otroligt skön känsla och kommer att göra att hela flytten känns lättare och roligare.

Det finns ingen anledning att plåga sig igenom en flyttstädning, om du nu inte tycker att städning är bland det roligaste som finns, vilket ju trots allt finns en del människor som gör. Men även om så är fallet kan man inte komma fram att det är en tidsbesparande åtgärd att anlita hjälp med flyttstädning. Tid som du säkert med fördel kan spendera i den nya lägenheten med uppackning och möblering.

Inte alls dyrt

Kostnaden då? Ja, här handlar det väl mycket om hur man värdesätter sin egen tid och sin sinnesfrid. Men faktum är att en flyttstädning sällan blir särskilt dyr. Glöm inte att man kan använda RUT-bidraget vid städtjänster. Det är halva arbetskostnaden! En städning av en normalt nedsmutsad trea i Stockholm behöver faktiskt inte gå på mer än ett par tusen. Frågan är om det inte är värt pengarna för att slippa ägna en hel dag åt att städa din gamla lägenhet? Vi tycker det.

Om du anlitar en städfirma för flyttstädning i Stockholm behöver du heller inte oroa dig för vad de nya boende ska tycka om städningen. Anmärker de på städningen tar städfirman hand om argumentationen och om kritiken är befogad gör de om städningen, naturligtvis utan extra kostnad för dig.

En självklarhet

Att anlita hjälp med flyttstädning kommer att bespara dig tid och nerver. Din flytt kommer att kännas enklare och roligare med vetskapen om att det tråkiga och jobbiga i slutet av flytten kan hoppas över, och du i stället helhjärtat kan ägna dig åt din nya bostad!

Flyttstädning i Stockholm – checklista badrum

Här berättar vi vad som är viktigt att tänka på det när det handlar om att flyttstäda badrummet

Brunn och avlopp

Innan du lämnar över din bostad bör du vara noga med att rensa brunnar och avlopp i badrummet. Det blir lätt äckligt på dessa ställen när det samlas hår, schamporester, fett och annat smuts där och stanken kan bli stark. Det är viktigt att göra i ordning det kladd man har fixat genom år av duschar och badstunder.

Dusch och badkar

Dessa ska rengöras på båda sidor vid en flyttstädning. Glöm inte att rengöra under, på sidorna och även utrymmet bakom som många glömmer. Dra fram duschkabinen eller badkaret och spola ordentligt rent. Kalka av blandare, handtag och slang om det behövs.

Fast inredning

Putsa speglarna och fönster om sådana finns. Skåp, handdukstorkar och annat ska inredas både in- och utvändigt. Glöm inte att torka av ovanför skåp och skåpdörrar.

Handfat

Detta ska tvättas på alla sidor vid en flyttstädning i Stockholm och även kalkas av vid behov. Glöm inte att torka av på undersidan, den är ofta rejält smutsig. Även kran och blandare bör torkas av noga

Toalett

Toaletten måste rengöras både på in- och utsidan. Här finns en hel del bitar som är svåra att komma åt och det kan vara ganska pilligt att städa. Glöm inte att torka av bakom toalettstolen, där kan det lätt samlas mycket smuts.


Uppdaterad: 12 augusti 2021

26 Feb 2018