Hur mår man bra

Möjlighet till akut tandläkare ger bättre resultat

Slår man av en tand så är tiden ofta avgörande i kring huruvida tanden i fråga går att rädda eller om det måste till en annan lösning - exempelvis en krona eller, om den är helt utslagen, ett tandimplantat. Här kan vi vara diplomatiska och säga följande: du har betydligt bättre möjligheter att kunna behålla din tand om olyckan sker i Stockholm än om du skulle bo i en mindre stad. I Stockholm så har du nämligen en bättre möjlighet att kunna besöka en akut tandläkare och direkt få vård, i en mindre stad så måste du förmodligen vackert vänta på din tur i kön.

De flesta mottagningar i Stockholm avsätter nämligen speciella tider där man kan söka sig vid exempelvis olyckor; tider där en akut tandläkare tar emot och där man, helt sonika, får gå före i den ordinarie kön. En väldigt bra lösning som ofta är avgörande om olyckan är framme och om man går från sin tandläkare med sina vanliga tänder eller med en temporär lösning, i väntan på att ett tandimplantat ska sättas på plats eller att tandproteser ska gjutas.

Om olyckan är framme - agera direkt

En akut tandläkare gör definitivt skillnad, men han måste ha rätt förutsättningar också. Om du exempelvis agerar på ett korrekt sätt så ger du dig själv - och din tandläkare - bättre förutsättningar. Vi kan säga att du nyss spelat fotboll med dina kompisar i Solna och att en duell innebar en armbåge som träffade dig i munnen och där en halv framtand lossnade. Hur ska du agera?

Det viktiga i det här fallet är att lägga tanden i blöt. Ta en vattenflaska, en mugg eller en kapsyl och fyll den med vatten varpå du lägger tanden i vätskan. Vid nödfall så kan du även använda ditt eget saliv - spotta i handen eller lägg tanddelen under din tunga. Det andra steget är att du - eller dina kompisar - ringer en tandläkarmottagning och förklarar vad som hänt och hör om det finns en akut tandläkare på plats. Chansen är god i och med att ni befinner er i Solna. Därefter: snabb transport i riktning mot mottagningen där en akut tandläkare väntar och - tack vare er information - redan förberett för behandlingen.

Allt detta kan vara direkt avgörande och varje sekund räknas. Tänder går att rädda, men inte efter hur lång tid som helst. Prio ett är att lägga tanden i vätska och den andra prioriteringen ska vara snabb vård i form av en akut tandläkare.

Vi ska naturligtvis tillägga att det finns en ganska stor risk i att din tand är bortom räddning. Det som är positivt i det sammanhanget är att det idag finns bättre lösningar än vad som förr fanns tillgängliga. Inte minst gäller det utseendet på lagningen: en tandkrona eller en skalfasad kan idag fullt ut matchas mot hur dina övriga, ordinarie, tänder ser ut. Detta gäller allt från färg, storlek, form av struktur. Naturligtvis är det bättre att kunna behålla de vanliga tänderna, men att slå av en del eller slå ut en hel tand är ingen katastrof längre.

Solna Dental är en tandläkarmottagning i Stockholm som erbjuder akuttider.

3 Jan 2019