Hur mår man bra

Mota bort höstdepressionen med rätt färg inne

Hösten har nu anlänt på riktigt. Dagarna blir kortare och kortare och det är många av oss som blir nedstämda på grund av mörkret. Allt känns grått och tråkigt, såväl omgivningen som inombords. Här behövs ny inspiration för att kunna mota bort höstdepressionen.

 

Visste du att färgerna i rummen som vi vistas i påverkar vår stämning och hur vi mår? Det är till exempel därför som väggarna på ett sjukhus målas i lugna gröna färger, badrum gärna hålls i vitt eller blått för att kännas fräscha och en mysig restaurang kanske har träväggar eller väggar i bruna toner för att kännas inbjudande och ombonade.

 

Om du är en av dem som har allt i vitt hemma kan det vara dags att fundera på att måla om för att du ska må bättre. Vitt kan nämligen ge en lite klinisk känsla och hur fint det än må vara på våren och sommaren när det är grönt ute och man gärna tar in färska blommor så kan det kännas tomt och kallt under vinterhalvåret.

 

Vitt är för övrigt en trend på utgång om man får tro vad inredningsmagasinen skriver just nu. Hur som helst så kan rätt färger få dig på bättre stämning och göra ditt hem mysigare.

Välj varma färgtoner

Det är inte för inte som man gärna tänder ljus eller en brasa på hösten och vintern. Även om de inte direkt bidrar med någon markant värme i rummet så väcker de något ursprungligt i oss. Tryggheten och värmen i eldens sken får oss att må bättre i mörkret. Av samma anledning bör du välja varma färgtoner när du målar om hemma hos dig.

 

Varmt gult, orange eller brunt förstärks tillsammans med varm belysning eller levande ljus. Du får direkt en myskänsla. Röda och orangea toner lyfter våra sinnen, får oss att känna värme och ökar energin. Exakt vad du behöver för att må bra på hösten och vintern.

 

Om du känner dig osäker på vilken färg som passar hos dig kan du kontakta ett måleri och be dem om rådgivning. Många färgbutiker har också färdiga kollektioner med färgnyanser som är trendiga just nu. Där hittar du säkert något som passar.

 

Känns det trots allt lite för drastiskt att måla om dina rum kan du istället köpa accessoarer som kuddar, ljusstakar, kanske ett par bilder, nya gardiner och mattor som ger en liknande känsla. Eller så målar du bara en fondvägg som du sedan kan låta växla med årstiderna. Ett par lager färg tar bara någon timme att stryka på.

29 Sep 2017