Hur mår man bra

När du behöver mat till festen

Fler och fler väljer att beställa maten till fester och evenemang från reatauranger eller renodlade cateringföretag. Fördelarna är många jämför med att laga själv. Självklart är den största att man slipper allt jobb med att laga mat till ett stort antal festdeltagare.


En annan fördel är att du inte behöver vara expert på hela världens olika kök, utan enkelt väljer en aktör som är experter på just det kökets mat, oavsett var i världen den hör hemma. Man har helt plötsligt fått förstklassig restaurangmat från professionella kockar hemma i sitt eget kök. 

Vad innebär begreppet Catering?

Catering innebär att en näringsverksamhet där mat lagas för omedelbar konsumtion på annat ställe än den tillagats. Livsmedelslagen styr precis som en vanlig restaurang och måste kunna visa upp ett "Egenkontroll-program" med efterföljande kontroll kontrollmyndigheten.


Det finns en mängd olika former av catering. Mobil catering innebär att maten som serveras, serveras direkt från något fordon, så kallas food truck. En annan typ är evenemangscatering där den färdiglagade maten transporteras till evenemanget för att förtäras.

Olika upplägg

Men det är inga problem för en privatperson eller ett företag att beställa som då får maten hem eller till kontoret. I andra fall kommer kocken eller kockarna till kunden och lagar all mat på plats. Det är en lyxig känsla att få vällagad mat snyggt upplagd på ett proffsigt sätt på en plats där man känner alla och inte är anonym som på krogen.


Vissa cateringföretag kan också ha med sig egen serverings- och barpersonal. Även annan form att service kan förekomma som till exempel underhållning. Det vanligaste upplägget som många företag erbjuder är nog en välfylld buffé där gästerna tar sin egen mat. 


Hur går det till när man bokar catering?

Det finns många företag som enkelt och smidigt ordnar maten till festen eller tillställningen. Dessa företag erbjuder mat i alla former och vänder sig till både privatpersoner och företag. Både stora och små sällskap kan boka deras service och många sköter disk och andra liknande göromål efteråt.


Det enda man behöver göra är att ange datum och tidpunkt samt hur många gäster som ska äta och man vill ha kaffe och dessert. Vissa bolag har mat från hela världen andra är specialiserade på en viss typ av mat. Det svåraste momentet är väl egentligen att välja vilken mat man vill ha.

På olika event kan man också beställa snittar och snacks till fördrinken. Eller kanske en uppdukad lunchbuffé i parken på konferensen. Det är något visst med att äta ute när vädret tillåter. 

 

5 Mar 2019