Hur mår man bra

Olika former av aromaterapi

Det finns inga bevis för att aromaterapi kan bota eller förebygga sjukdomar. Dock finns det vissa bevis för att aromaterapi kan höja det generella välmåendet – och det är även därför som de flesta använder sig av detta. Samtidigt mår ju också huden bra av de vitaminer och mineraler som tillförs i kroppen (åtminstone om man använder sig av krämer eller bad).

Vill man testa aromaterapi finns det flera olika sätt att göra det på. Vissa föredrar att få i sig de eteriska oljorna genom doften i rummet, medan andra istället gärna applicerar dem direkt på huden genom en avslappnande massage. Oavsett vad du tycker om, bör det finnas en form av aromaterapi som passar just dig.

Aromabad

Ett populärt och avslappnande sätt att få i sig aromaterapins eteriska oljor på, är att ta ett aromabad. Fyll upp badet med skönt tempererat vatten, och häll sedan i några droppar eterisk olja i badvattnet. På det här viset kan din kropp tillgodogöra sig oljorna på två olika sätt – genom luktsinnet och genom huden. Något som är bra att ha i åtanke när du ska testa på ett aromabad är att de eteriska oljorna löser sig ganska dåligt i vanligt vatten. Du kan därför testa att späda ut oljan med lite vanlig vegetabilisk olja innan det hälls ner i vattnet.

Aromamassage

Aromamassage är ett annat populärt sätt att tillgodogöra sig de eteriska oljornas goda egenskaper. Aromamassage kan se lite olika ut, och beror även på exakt vad man använder sig av för olja. Om man till exempel använder Decleor och deras Aroma-Duo-koncept, kan massagen se lite speciell ut.

Konceptet från Decleor går ut på att man använder sig av två olika delar – först en eterisk olja som enkelt penetrerar huden. Därefter appliceras en växtbaserad crème, vars effekt trefaldigas tack vare det första lagret med eterisk olja. Det är givetvis dock inte bara Decleor som finns på marknaden – många andra varumärken med olika oljor och koncept finns att hitta idag. Decleor är dock kanske en av de mer kända.

En fördel med att använda sig av just massage, är att det kommer med positiva effekter från själva massagen (inte bara från de eteriska oljorna). Till exempel frigörs olika måbra-hormoner hos oss när vi bli masserade. Ett exempel på en sådan hormon är oxytocin.

Aromalampor

Aromalampor är bra för att få in oljorna via dina luftvägar. En aromalampa består av två kärl: Först ett undre, som har ett värmeljus placerat i sig. Över det finns det andra kärlet med de eteriska oljorna. När du tänder värmeljuset kommer det att värma upp det övre kärlet, som i sin tur sedan skapar en ånga. Den här ångan sprider inte bara en mycket väldoftande lukt – den sägs också vara bra för kropp och själ.

4 Feb 2017