Hur mår man bra

Personlig assistans som gör skillnad

Bland det finaste man kan vara är väl personlig assistent till någon. Det betyder att en medmänniska får chansen att leva ett så normalt liv som det är möjligt, oavsett funktionshinder.

Alla har rätt till personlig utveckling, frihet och vänskap. För alla som har någon typ av funktionshinder är det ofta en kamp att få ta del av sådant som vi andra tycker är självklart. Att komma ut i solen, att delta i aktiviteter och vara en del av gemenskapen.

Rätten till ett eget boende

Ibland har man egen lägenhet, och då kommer den personliga assistenten och hjälper till med personlig hygien och hushållsbestyr. En del som exempelvis får personlig assistans i Solna och Järfälla bor hemma hos sina föräldrar eller någon släkting, och det avlastar för familjen att någon utomstående kommer och hjälper till med basfunktionerna. Dessutom följer assistenten med på fritidsintressen, läkarbesök och andra aktiviteter. Att få personlig assistans höjer livskvaliteten betydligt.

Ibland kan assistenten behövas bara under en kort period, till exempel efter en olyckshändelse, och ibland är det sjukdom eller funktionshinder som gör att assistenten behövs kontinuerligt. Inte sällan är man flera assistenter som hjälper samma person och jobbar i skift. Det är bra att någon kommer och hjälper en medmänniska till att kunna bo kvar i sitt hem.

Vad krävs av en personlig assistent?

Det är önskvärt att man är stabil och trygg, är empatisk och flexibel, men att man klarar av att sätta gränser och behålla lugnet i svåra situationer. Speciellt gäller det när man är assistent åt en person med psykiskt funktionshinder. Man måste kunna klara att bemötas av ett raseriutbrott eller vresigt svar och kunna handskas effektivt och professionellt med detta.

Flexibel innebär att planer kan ändras beroende på dagsform, och assistenten måste kunna läsa av hur läget är och anpassa sig efter det. Ett gott humör och humor kan också hjälpa. Kommun och vårdbolag tillsätter personliga assistenter, och man brukar försöka se till personliga intressen och gemensamma saker så att det blir rätt person som ska utföra assistansen. Det är bra om båda är musikintresserade om man går på konsert tillsammans eller lyssnar på musik. Andra tycker om att baka eller handarbeta, och det är bra om även assistenten tycker att sådant är roligt. En assistent har ofta någon form av vårdutbildning eller erfarenhet av omsorgsarbete. Men framför allt är det de inre egenskaperna som avgör vem som kan arbeta med personlig assistans.

9 Oct 2020