Hur mår man bra

Praktiska tips för en bättre ekonomi som pensionär

Som pensionär har man ibland lite för små marginaler för att sätta en verklig guldkant på vardagen. Är man förutseende och ser till att påbörja sitt pensionssparande i tid finns det dock ingen anledning till att man inte skulle kunna leva gott som pensionär. I den här texten samlar vi ett par praktiska tips för att få en god ekonomisk grund att stå på när man har lämnat arbetslivet.

Hitta bra rabatter och justera utgifterna

Som pensionär finns det mer pengar att spara än man tror. Många butiker har nämligen en betydande pensionärsrabatt. Ofta innebär den att du kan spara flera tiotals procent jämfört med någon som är yngre.

Ett annat sätt är att se över sitt återbetalningsskydd. Den som ska gå tidigare än vid 65 har all anledning att se över det här skyddet inom tjänstepensionen. Om barnen är stora, har flyttat och klarar sig själva kan det lämpa sig för vissa att plocka bort det här skyddet. Det kan innebära stora summor sparade pengar, uppemot 20 procent av tjänstepensionen. Avtalen varierar dock och siffran 20 % är ingenting att haka upp sig på – även om det helt klart finns potential att spara så mycket pengar. Lägg därmed till ett bra pensionssparande och du får en riktigt bra ekonomisk grund att stå på.

Ha en rejäl buffert

För den som har arbetat hela livet kan det bli en mindre chock att ställa om sig till livet som pensionär. Visserligen innebär det inte bara ekonomiska utmaningar att ställa om sig, utan det kan även kännas mentalt. Har man en rejäl buffert att stå på, och gör sina kalkyler med marginaler, har man råd att begå ett eller två misstag i sin ekonomi. Har man dessutom skött sitt pensionssparande väl har man större möjligheter att skapa sig en meningsfull fritid och ägna sig åt de hobbys man tycker om (även om de må vara lite dyra).

Att skapa sig en meningsfull fritid krävs det dock inga stora summor för. Om man inte har råd att till exempel spela golf, köpa lotter eller resa mycket finns föreningar och andra organisationer att engagera sig i. Även om man har längtat länge efter att bli pensionär är det lätt att bli deppig om inget meningsfullt görs med den nyvunna tiden.

Se över pensionssparandet när du närmar dig

När du närmar dig året du vill gå i pension bör du se till att spara med lägre risk. Något som är bra att förhålla sig till är tumregeln att aldrig ha mer än 25 procent av sitt sparande när det är dags för pensionering. Så nära pensionen har du inte mycket tid för att återhämta dig efter en förlust.

 

21 Sep 2017