Hur mår man bra

Så kan du göra vid akut ryggsmärta

Har du fått plötslig smärta i ryggen? Om du har fått ryggskott är det mer effektivt att gå till en kiropraktor som kan åtgärda smärtan på ett helt annat sätt än vad en läkare kan göra. Läkaren kan på sin höjd sjukskriva dig och skriva ut smärtstillande tabletter, medan en kiropraktor kan åtgärda det som orsakar själva smärtan. Är det till exempel en nerv som har kommit i kläm i kotorna i ryggen, kan en kiropraktor rätta till det. Har kotorna kommit fel på grund av felaktig belastning kan en kiropraktor åtgärda även det. En kiropraktor är nämligen en specialist på ryggen, kotorna, muskler och vener och allt som hör till ryggraden.

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor är någon som har en lång utildning som handlar om att kunna alla skelettdelar i människokroppen. Ordet kiropraktor kommer från två ord i grekiska;  ”cheiro”  och ”praktikos”. Cheiro betyder hand på grekiska, medan praktikos betyder behandla, vilket säger en hel del om vad en kiropraktor gör.  När du kommer till en kiropraktor undersöker hon eller han dig noga innan kiropraktorn gör något. Sedan lägger dig på en bänk för att kiropraktorn ska kunna åtgärda din rygg. Kiropraktorn använder då händerna för att skjuta till den kota som har kommit snett och som orsakar smärtan. Det är därför som smärtan kan upphöra när du går till en kiropraktor. Den personen kan nämligen rätta till det som orsakar själva smärtan. Är det till exmpel så att det är en nerv som ahr kommit i kläm, rättar kiropraktorn till det.

Behandlingen som en kiropraktor gör kallas HVLA-manipulation, som avser en ledmanipulation i hög hastighet och låg amplitud och som ska öka rörligheten i leden. Det är det som kiropraktorn gör när man ligger ner och kiropraktorn använder sina händer. Ibland kan det knaka när en kiropraktor gör det som hon eller han gör, det är inte farligt. Det som låter kallas kavitation och det är en tryckförändring i leden som låter som ett knakande i ryggen. Hör man det för första gången kan det verka lite skrämmande.

Anlita någon som arbetar när din bostad

Varför inte gå till en kiropraktor som arbetar nära där du bor så behöver du inte pendla långa vägar för att komma dit. Då kan du komma att behöva en kiropraktor i Vallentuna, Täby, Bromma eller i Lidingö om du bor i Stockholm. Här kan du läsa mer om vad kiropraktorer gör på en mottagning som en kiropraktor har i Vallentuna.

22 Nov 2018