Hur mår man bra

Så rengör du effektivast ventiler

När det senast som du rengjorde dina ventiler? Om det är mer än en månad sedan (eller ännu längre) bör du så snart som möjligt rengöra ventilerna. Smutsiga ventiler, samlar gärna nämligen damm  och all smuts som kan finnas i bostaden. Om det är lika länge sedan som du rengjorde köksfläkten, kan den till och med utgöra en brandfara.

Säg att du friterar något på spisen och samtidigt har på köksfläkten, och den heta oljan plötsligt börjar brinna och det slr lågor upp som går upp i köksfläkten, så kan den göra så att elden sprider sig. Om man då har kvar en massa damm och ludd i köksfläktens filter, så kan det bli material som elden kan brinna av, och luften som fläkten gör så att den sugs in, ger elden ännu mer syre som gör att elden brinner ännu bättre. Det är därför som man bör hålla ventiler rena från damm – och särskilt köksfläkten.

Så rengör du lättast köksfläkten

Det lättaste sättet att rengöra en köksfläkt är att ta isär den först. Lägg alla delarna av köksfläkten i en diskbalja med hett vatten och diskmedel. Filtret brukar vara av plast blandat med skumgummi, som är lätt att diska och rengöra. Diska alla delarna, även filtret. Lägg alla delarna på tork, liksom filtret till köksfläkten. Låt dem torka innan du installerar delarna i fläkten.

Så bör du rengöra ventiler

Ventilerna brukar oftast ha en skyddskåpa. Den kan man börja med att rengöra genom att ta en trasa och fukta den med lite rengöringsmedel. När du sedan har tagit av skyddskåpan, kan du antingen dammsuga i ventilen, beroende på hur det ser ut inne i ventilen. Är det nyss som du rengjorde dem, så kan man gott och väl dammsuga dem. Men är det länge sedan som de rengjordes, kan man behöva rengöra dem med en flaskborste. Doppa i så fall flaskborsten i vatten med lite rengöringsmedel, som till exempel diskmedel som har fettlösande medel i sig. När du har borstat i ventliten, kan du efter det ta en fuktad trasa och torka rent i resten av ventilen. När du har rengjort hela ventilen, kan du sedan lägga tillbaka skyddskåpan och sedan rengöra nästa ventil.

Om du inte vill rengöra ventilerna

Vill du inte rengöra dem, eller inte kan, av olika orsaker, så kan du istället anlita en ventilationsfirma som samtidigt kontrollerar ventilerna så att de fungerar som de ska. Här kan du läsa mer om en firma som kan komma och rengöra ventilationerna på: ventgubben.se.

29 Dec 2019