Hur mår man bra

Smärtan påminner om att hälsan tiger still

De flesta som av olika anledningar inte mår bra är ofta väldigt medvetna om hur de mådde när de mådde bra. Skillnaden mellan att må dåligt och att må bra brukar vara högst påtaglig just när man är sjuk. ”Hälsan tiger still”, brukar man säga och vi kan inte annat än hålla med om det ordspråket. Så är det också med smärta som man har i kroppen. Man är knappast medveten om att man har en kropp, innan den säger ifrån och gör ont.

Att gå till doktorn med smärta brukar sällan ge något annat än värkmediciner. Ofta brukar läkarna stå handfallna inför smärta, då det är en relativt ospecifik åkomma som är nästan intill omöjlig att härleda. Att ha en smärta kan vara allt från att ha träningsvärk, till cancer. Det samma gäller smärta i magen.

Det är så en väldigt ospecifik åkomma, som kan innebära allt från att en kvinna snart ska föda, till menstruationssmärtor, cancer eller ofarliga gaser i magen. Om du vet att du inte har cancer i magen och har ont där, kan du med fördel gå till till exempel en akupunktör. Om du vet att du inte är dödssjuk, kan du lika bra uppsöka en kiropraktor, naprapat eller en akupunktör för smärtan. Den slags läkare är ofta mer effektiva än de medicinskt utbildade, västerländska läkarna.

Akupunktör är en kinesisk läkare

En akupunktör är en slags läkare utbildad inom kinesisk medicin, vilket inte är godkänd medicin här i Sverige, eller i de flesta andra västerländska länder. Du kan inte behandla cancer hos en akupunktör och en sådan får inte påstå att de kan bota den livsfarliga sjukdomen eller någon annan lika farlig sjukdom. Däremot kan de lindra många sjukdomar. I Kina och i andra östasiatiska länder ses de som mer eller mindre likvärdiga läkare. En akupunktör är utbildad inom kinesisk medicin, där man bland annat tror att smärta kommer från att energierna i kroppen inte flödar som de ska. Genom att sätta nålar på strategiska ställen i kroppen, tror de att de kan öppna energiflödena och smärtan försvinner.

”Olika orsaker, exempelvis stress, trauma, dålig kost och sömnbrist kan orsaka till problem med balansen i kroppens energiflöden. Detta i sin tur leder till olika typer av fysiska och psykiska besvär som i förlängningen kan utvecklas till smärtor och sjukdomar.”

Så går en behandling till

Med hjälp av att nålarna öppnar för energin att flöda fritt menar de att smärtan försvinner. För någon som kommer från ett östasiatiskt land är just energierna en österländsk filosofi och tro. Energin flödar in och ut ur kroppen, och tron på det kommer igen i allt från Qi Gong, till akupunktur, akupressur, zonterapi och buddhism. Många har upplevt ganska så konkret att smärtan har försvunnit.

Välj en akupunktör som har bra referenser och som är erfaren. Det är inte alltid så att man kan få referenser på privata akupunktörer, men på siten reco.se och andra siter med omdömen kan du kolla upp den akupunktör som du funderar på att gå till. Vill du till exempel gå till en som ger akupunktur i Stockholm kan du googla akunpunktur stockholm, eller byta ut Stockholm mot den ort där du bor. Då borde du får flera förslag på akupunktörer som arbetar nära dig.

9 Mar 2018