Hur mår man bra

Ta emot hjälp, inte smärtan

Aj, aj, aj... Kanske ömmar det ordentligt nu. Stelheten gör smärtan ännu värre. Är det en plötslig smärta som du har fått? Eller har spänningarna istället sakta, men säkert smugit sig på?

Oavsett vilket så kan en naprapat vara till hjälp i många av dessa obekväma fall. En naprapat hjälper till med smärta som uppkommer vid rörelser, så att dina muskler och leder kan fungera optimalt. De behandlar smärtan och hjälper till med rehabiliteringen. De kan även hjälpa till att förebygga att de ens uppkommer. Detta är såklart det bästa, så att man slipper att ha ont överhuvudtaget. Fast ofta vet man ju inte om att man kommer få ont och behöver förebygga, förrän smärtan knackar på. Har man dock redan en gång blivit behandlad och rehabiliterad, så är det viktigt att se till så att det inte händer igen. Då är förebyggandet verkligen på sin plats.

Hur en naprapat arbetar

Hur gör då en naprapat för att hjälpa till? Jo, hen använder manuell terapi. Det innebär att naprapaten använder sina händer för att massera, töja och ledmanipulera. En manipulation utförs genom att naprapaten för ut leden en liten bit och sedan ger ett snabbt tryck. Detta ska inte göra ont, utan kommer istället se till att leden åter fungerar som den ska. Då kommer smärtan att minska och musklerna att slappna av. Sedan hjälper en naprapat såklart även till med träning och rådgivning. Dessa båda kan vara viktiga delar i förebyggandet, behandling såväl som rehabilitering. I Sverige krävs legitimation för att få utföra yrket. Går man till en naprapat kan man alltså var trygg med att en viss standard är uppnådd.

Stoppa smärtspiralen i tid

Är det verkligen så viktigt? Kan man inte bara rida ut stormen och tåla lite smärta för ett tag? Nej, det är klart att man inte ska. Först och främst så är det dumt att gå runt med smärta om någon enkelt kan behandla den. För det andra, om man inte tar smärtan på allvar kan den bli värre. Låter man en stel och ömmande axel bara vara, kommer man spänna sig ännu mer på grund av smärtan. Den ökade smärtan ger då upphov till ännu mer spänningar. Mer spänningar leder till ännu mer smärta och så vidare. Det blir en ond och nedåtgående spiral. En smärtspiral som bara ökar och ökar, ju längre man försöker ignorera den. Så ta hjälp i tid!

18 Oct 2020