Hur mår man bra

Tandhygienisten är din första kontakt

När du går till tandläkaren i kvarteret för kontroll, är det din tandhygienist i Solna som är den första kontakten. Tandhygienisten tar röntgenbilder och inspekterar noga dina tänder.

Kanske har du mycket fina, välskötta och hela tänder. Då händer det inte så mycket mer, utan du kanske får lite fluorlack och sedan är besöket över. Du pustar ut för att du slipper träffa tandläkaren alls, och det blir en enkel och billig kontroll istället för en kostsam lagning med flera återbesök. Men tandhygienisten ger också goda råd om hur du borstar och håller dina tänder så fina som möjligt.

Tänder som bara går sönder

Det finns folk som borstar noga och aldrig äter godis, och ändå får de ständigt hål i tänderna. Motsatsen finns också, där riktigt slarviga människor inte har minsta lilla hål, hur mycket godis de än trycker i sig. Eftersom det inte finns någon exakt rättvisa, får man göra det bästa av sin egen, individuella situation. Din tandhygienist i Solna kanske rekommenderar en viss sorts tandstickor eller tandsköljmedel som är effektivt för dig.

Tandkvaliteten man är född med kan inverka, men också vilken sorts sammansättning på saliv man har. Vissa människor verkar ha perfekta tänder, och andra har sådana som bara går sönder. Tandhygienisten letar efter tandfickor som kan behöva extra noggrann omsorg, och du behöver kanske både stickor och tandtråd som ska användas dagligen. De flesta av oss får lite tandsten, och det skrapar tandhygienisten bort. Grundläggande skötsel av dina tänder kan motverka hål i dem.

18 Jan 2022