Hur mår man bra

Tejpning som lindrar hälsporreskada

Visste du att man kan tejpa hälen på ett särskilt sätt när du har fått en hälsporre? En hälsporre gör mycket ont, särskilt när du har vilat foten och ska stiga på foten eller ställa dig upp. Då kan en påtaglig smärta göra det nästan omöjligt att stå på foten. Den viktigaste nyheten för dagen är den att du kan få adekvat och rätt hjälp som gör att hälen snabbare helnar efter en hälsporre. Du behöver inte gå med en hälsporre långa tider. Särskilt viktigt är det om du idrottar aktivt och vill komma igång med träningen igen snabbt.

En hälsporre kommer aldrig ur ingenting

Hälsporre, är egentligen ingen hälsporre. Vi har ju inga sporrar naturligt. Det brukar endast finnas på ridstövlar och är till för att hästen ska få en smärtsam påminnelse att sluta lunka långsamt och ge sig ut i sporrsträck, det vill säga börja galoppera. Dessa sporrar på ridstövlarna förbjöds då man insåg sitt dumma misstag och helt onödigt göra illa hästarna bara för att vi människor har sett ett nöje i att bestämma över vad hästarna ska göra och inte göra. Hästar är ju djur med alldeles egen vilja och ska få galoppera när de vill det, och slippa göra det när de inte vill det.

En hälsporre är egentligen en skada som man får på hälen efter att ha trampat väldigt mycket på sin häl, eller har hoppat mycket på den. Skadan som uppstår i hälen, ser ut som en hälsporre, som man tidigare hade på sina ridstövlar när man röntgade skadan i hälen. Därav namnet. Det viktiga för dem som har drabbats av smärtan och hälsporren är den att man kan behandla den.

En läkare ordinerar bara smärtstillande och vila

Man ska absolut gå till en läkare om man har en odefinierad smärta i hälen. Det är viktigt att ta reda på vad skadan beror på och så att det inte är något ben som är brutet i foten. Det som är mindre bra med att gå till läkaren är den att hon, eller han endast ordinerar smärtstillande medicin och vila. Sedan har de flesta allmänläkare (som arbetar på vårdcentralerna) inga andra behandlingar att tillgå när det kommer till olika slags idrottsskador som hälsporre är.

2 Oct 2018