Hur mår man bra

Tips för att välja rätt belysning

Belysningen är kanske inte något man lägger märke till det första man gör när man kommer hem till någon. Om den däremot inte hade funnits där hade man säkerligen tyckt att något kändes fel och noterat det ganska snabbt. Om du är i färd med att inreda ett nytt hem – eller göra om ditt gamla – bör vikten av god belysning inte glömmas bort.

Kanske planerar du att göra om belysningen med stilrent diskreta lampskärmar och varmt ljus? Eller kanske sätta upp en kristallkrona som drar ögonen till sig? Oavsett vilken belysning du har i åtanke finns vissa saker som är bra att tänka på.

Arbetsljus

När det gäller arbetsljus är det viktigt att tänka på själva lamporna, dess färg och egenskaper. Lampor som sitter vid skrivbordet eller över arbetsytor i köket får gärna vara koncentrerat, samtidigt som det är bländfritt. Ytterligare en egenskap som många anser att arbetsljus bör ha är flexibilitet – att kunna rikta lamporna och att kunna anpassa ljuset i hög grad. Det säger sig själv att till exempel en kristallkrona inte är det bästa valet för den som vill ha ett bra arbetsljus.

Inget måste att sätta upp en taklampa

Många sätter upp en taklampa utan att ens fundera på det. Det blir allt vanligare att man struntar i att ha belysning i taket och istället uteslutande fokusera på golv- och väggbelysning. En annan sak är det om man planerar att köpa en kristallkrona, som är tänkt att dra uppmärksamheten till sig.

Överlag är det ofta en bra idé att variera höjden på belysningen. Lyckas man får man riktigt fina kontraster mellan skugga och ljus. Förslagsvis bör belysningen sättas så att det du vill framhäva också är det som lyser upp. Det kan till exempel handla om en vacker tavla eller någon annan snygg detalj som du vill framhäva. Gäller det till exempel en kristallkrona är det dock själva lampan i sig som gärna ska lysas upp.

Olika ljus för olika rum

Att belysningen bör skilja sig åt mellan olika rum är säkerligen något du redan har tänkt på. I till exempel badrummet är det för många viktigt att ha en dimmer så att man kan få en mörk och varm belysning. Samma gäller för många i köket, där man kanske har en dimmer över köksbordet, medan lamporna över diskbänken fortfarande klarar sig bra utan detta. Det är såklart en smaksak och det finns inga rätt eller fel hur belysningen bör sättas upp. Dock är det alltid bra att faktiskt tänka igenom hur rummet ska användas och vad det är för ljus man kommer att behöva. Sätt upp belysningen efter dina behov, helt enkelt.

15 Aug 2017