Hur mår man bra

Träning – bra för allt!

Visste du att träning är bra för allt? Ja, är man sjuk, så ska man kanske inte träna, och vill man träna även om man är sjuk, är det bäst att träna under överinseende av en sjukgymnast som kan och vet hur man ska träna om man är sjuk. Men är man frisk, är faktiskt träning bra för allt. Här förklarar vi hur och varför det är bra för allt.

Det är inte så konstigt att tänka att hela kroppen hänger ihop och att kroppen hänger med hur vi mår inuti. Hjärnan hänger ihop med resten av kroppen, själen och våra känslor hänger ihop med kroppen. Därför mår vi ungefär som kroppen mår – och tvärtemot.  Kroppen mår dåligt om vi mår dåligt inom oss. Och det som är positivit i detta sammanhang är att man kan påverka vårt mående genom att se till så att kroppen rör på sig.

Hjärnan mår bättre av träning

Hjärnan blir bättre av träning. Jo, så är det. Träning av kroppen gör så att nya hjärnceller bildas. Vi har en egen produktion av stamceller i hjärnan. När vi tränar, stimuleras blodflödet i hjärnan. Produktionen av stamceller som sker i hjärnan, är beroende av blodflödet. Så kickar man igång en jämn ström av blodflöde i hjärnan, så får man igång både flödet av nervimpulser mellan hjärnhalvorna och produktion av nya celler i hjärnan. Bra, eller hur?

Vi blir piggare av träning

När vi tränar får vi igång lungorna. Andningen blir bättre när vi tränar. När vi rör på kroppen, så behöver den mer syre. Lungorna vidgas vid träning som hjälper till så att lungorna får in mer syre. När vi får in mer syre i kroppen, blir vi piggare. Syre i hjärnan gör oss nämligen pigga.

Vi sover bättre av träning

När man får in mer syre i hjärnan, och mer blodgenomströmning i kroppen, så kommer mer slagg ut ur kroppen. Kroppen börjar fungera bättre. När man tränar så gör man kroppen trött. Är kroppen trött, sover den bättre.

Vi blir mer intelligenta av träning

Man blir mer intelligent av träning på så sätt att hjärnan behöver syre för att fungera. Nervimpulser mellan hjärnhalvorna blir bättre, går snabbare och mer frekvent. Och när impulerna i hjärnan ökar och blir smidigare blir man mer intelligent – beroende förstås hur man definierar intelligens. Om man menar ett bättre minne med intelligens, så blir man mer intelligent av träning.

Om man vill lära sig mer om träning och hur det påverkar den egna (och andras) kroppar, kan man utbilda sig inom detta och arbeta som personlig tränare (PT). Är du intresserad av detta kan du läsa mer om PT utbildningar och på distans på: https://ptdistans.nu.

24 Nov 2019