Hur mår man bra

Utlandsflytt - vad du ska tänka på

Är du trött på Sverige? Frågan är väl kanske lite väl retorisk, men faktum är att många lockas av nya äventyr och känner att livet i Sverige bjuder på lite för få utmaningar. Gräset kan vara grönare på andra sidan och det kan vara det under en period i livet. En utlandsflytt kan vara lockande och en sådan är idag enklare att genomföra än tidigare.

Detta dels som en följd av EU och att reglerna kring flyttar inom unionen är, på många sätt, framtagna för att vi ska kunna flytta och röra oss mellan medlemsländerna. Att exempelvis flytta till Tyskland, Nederländerna, Italien eller Spanien är inga större problem och bjuder inga större administrativa utmaningar idag. Man ska givetvis ha visum, man ska meddela sin utlandsflytt till Skatteverket och försäkringskassan, man ska kontakta myndigheter i det nya landet och man ska se till att man har sjukvårdskort, ett jobb och en bostad.

Uppräknat på detta sätt så kan det se ut som ett hårt arbete, men faktum är att det handlar om några timmars ringande och mailande. Reglerna är enkla att följa och det finns hur många bra sidor på internet som helst där man kan läsa om vad som gäller rent administrativt i samband med en utlandsflytt.

Anlita en flyttfirma för din utlandsflytt

Rent praktiskt så finns det dock saker att tänka på. Dels så handlar det om att försöka bena ut vad som ska följa med i flytten. Det vill säga: hur mycket av ditt bohag ska du ha med dig till det nya landet?

Här kan vi ge två tips. Det ena är att först och främst utgå från hur du ser på din utlandsflytt. Är den permanent eller handlar det om en tidsbegränsad vistelse där du exempelvis har ett kontrakt för jobb på ett år? Om det handlar om en kortare flytt rent tidsmässigt så finns det sällan någon anledning att ta med dig mer än det nödvändigaste. Det går exempelvis utmärkt att magasinera ditt bohag under tiden du är borta.

Är det däremot en permanent utlandsflytt du står inför så bör du dels börja sortera bland dina möbler och tillhörigheter. Vad ska med och vad ska bort? En grundregel är att less is more. Ju mindre saker du väljer att ta med dig, desto billigare blir det i slutändan. Du kommer att ha en stor fördel i att ta professionell hjälp med din flytt. Att anlita en flyttfirma som erbjuder hjälp vid utlandsflytt gör saken enklare. Dels så vet de hur man ska packa och maximera ett givet utrymme. Du får helt enkelt med dig fler saker och möbler. Dels så är de även skickliga på att packa på rätt sätt. Du vill, trots allt, ha alla dina saker hela vid ankomsten, eller hur.

Att anlita en flyttfirma är dessutom något som ger dig rätt att använda Rut-avdraget. Detta innebär att du kan dra av 50% av kostnaden för arbetet och därigenom också få ett väldigt bra pris för att frakta ditt bohag till det nya landet. Kort sagt: du bör säga farväl till Sverige med hjälp av en flyttfirma. Lycka till!

12 Nov 2021