Hur mår man bra

Vaccin - ett sätt att skydda

Det finns flera olika anledningar att vaccinera sig. En är att man ska resa till ett land där det finns sjukdomar som inte finns här hemma. Ett annat vanligt vaccin är influensavaccinet.

Så vilka människor är det då som vaccinerar sig? Ja det beror givetvis på vilket vaccin man talar om. Men en grupp som ofta vaccinerar sig mot säsongsinfluensa är de äldre och de som har någon underliggande sjukdom. Anledningen är ofta att de inte har ett lika starkt immunförsvar som friska och unga människor har. Vilket innebär att de i större utsträckning riskerar att bli sjukare än en vanligtvis frisk person, med allvarliga följder.

En annan stor grupp av människor som vaccinerar sig är resande. De flesta som reser utanför Europa tar vaccin mot bland annat hepatit och malaria. Sjukdomar som inte finns i Sverige.

Den svenska sommaren kräver vaccin för många

Det handlar givetvis om TBE. Namnet låter som om det skulle vara en smitta man kan ådra sig på en annan kontinent. Men tyvärr är det inte så. TBE får man faktiskt genom fästingbett. Något som är väldigt vanligt på våra breddgrader. Befinner man sig mycket ute i naturen eller har husdjur är det en bra idé att vaccinera sig. Fästingarna har nämligen en otäck förmåga att sätta sig på både hundar och katter när de är ute och rör sig i terrängen. Men givetvis kan de även lyckas ta sig till människor som är ute i skog och mark.

Djurägare är ofta duktiga på att känna igenom sina fyrbenta vänner. Men ibland trillar fästingarna av sina värddjur och hamnar lite överallt i hemmet. Där kan de sedan vandra vidare till oss människor. Så det är viktigt att vara observant så att ingen fästing får fäste och borrar ner sig i huden. Betten kan få obehagliga konsekvenser. Sjukdomen kan ofta gå över på någon vecka men har man otur kan den sprida sig upp i hjärnan så att den drabbade får hjärnhinneinflammation.

Vart vänder man sig för vaccination?

Vissa vårdcentraler vaccinerar, men idag är det vanligt att man tar sig till en vaccinationsmottagning då de är specialister på vaccinationsskydd. Vill man ha mer information är det bara att kontakta en mottagning. De kan informera om när och hur man ska ta vaccinet. Vilket är viktigt att veta då vissa kan tas när som helst och kanske bara en gång medans andra ska tas i flera steg.

24 Oct 2020