Hur mår man bra

Vad är fillers och hur fungerar de?

Är du en av många som hört talas om fillers men inte riktigt har klart för dig vad begreppet betyder? För den som är intresserad av att korrigera huden är det viktigt med tillräckliga kunskaper.

Idag är det vanligt att människor väljer att göra hudkorrigeringar. Detta kan ske på olika sätt. Avsikten för de allra flesta som vill ha förändring är att undvika att rynkor och linjer blir alltför synliga. Vi talar då nästan uteslutande om ansikte och hals. Ibland kan någon även vara intresserad av att reducera rynkbildning på övre bröstkorg.

När man önskar göra en sådan förändring finns det olika metoder. Vad skiljer metoderna åt? Jo, det kan handla om allt från operationer till injektioner. En operation innebär förstås ett ganska stort ingrepp. Du sövs och en specialutbildad kirurg ser till att din hud blir slätare. En sövning är aldrig hundraprocentigt ofarlig och metoden medför smärta och blåmärken.

Metoder utan kirurgiska ingrepp

Att använda fillers är en metod som inte innebär någon form av kirurgi. Det ingår heller inte några substanser man inte redan har i den egna kroppen. När man använder fillers utnyttjar man en kroppsegen syra som heter hyaluronsyra. Du har den i kroppen men med stigande ålder producerar kroppen mindre av den. När man utför en behandling injicerar man hyaluronsyra i det område man önskar få behandlat. Behandlingen är skonsam och resultatet kommer snabbt att visa sig.

En injektion med fillers kommer att medföra några timmars svullnad, oftast måttlig sådan. När du precis fått en injektion ska du inte utsätta dig för fysisk ansträngning utan bara ta det lugnt. Resultatet är nästan alltid mycket bra. Fillers kan användas i läppar, i ansiktshud och på andra ställen samt i kombination med andra preparat.

Vikten av att använda en seriös klinik

Fillers räknas som ett medicinskt preparat. Branschen själv har regler om hur behandlingar ska utföras, men sjukvården är inte inblandad i denna typ av verksamhet. Därför är det desto viktigare för dig att du vänder dig till en klinik som har rätt kompetens för att utföra injektionerna. En seriös klinik har kompetent och utbildad personal.

En sak du behöver veta om fillers är att behandlingen måste upprepas. Efter en period som varierar mellan ett par månader och upp till ett år har effekten klingat av och du kommer att behöva fylla på med en ny injektion. Metoden är ändå skonsam och effektiv.

8 Nov 2020