Hur mår man bra

Vi behöver alla vistas mer utomhus

Har du någonsin tänkt på hur mycket vi människor vistas inomhus? Även om utevistelserna är fler på somrarna är de alldeles för få, med tanke på vår hälsa. Egentligen borde vi vistas utomhus hälften av dygnets timmar. Forskare från universitetet i Illinois, USA har sammanställt forskning om naturens effekt på vår hälsa och kom fram till att vårt immunförsvar förbättras avsevärt om vi vistas ute i naturen. Man kan ersätta vistelser ute i naturen med aktiviteter inomhus som till exempel att spela sällskapsspel, meditera eller göra något annat lika avslappnande. Däremot får man inte solens D-vitamin som utevistelser ger. 

Vi behöver syre för ett starkt immunförsvar

Att vi människor behöver mycket syre är oomtvistat. Med tanke på hur starkt immunförsvaret blir av ett stort syreintag, under flera timmar, är kvaliteten på inomhusluften väsentlig. Ju färre timmar vi kommer ut och kan vistas ute i naturen, desto viktigare blir det att luften som vi inomhus har en bra kvalitet och är mycket full av syre. Vistas man hela dagarna inomhus, först hemma medan vi gör oss i ordningen för dagen, sedan på jobbet, skola eller på dagis, efter det tillbaka hem igen och sedan hela nätterna (om man inte råkar sova på balkongen) innebär det att den allra största tiden vistas vi dessvärre inomhus.

Mät koldioxidhalten i inomhusluften hemma

Hur bra är luften du har hemma hos dig? Svaret på den frågan beror mycket på dels hur ofta du öppnar dina fönster och vädrar ut luften. Helst borde du ju ha öppet fönster hela tiden du är hemma för bästa mängd frisk luft, vilket är så gott som omöjligt vintertid. En annan viktig faktor som avgör kvaliteten på inomhusluften är hur bra och vilka slags ventiler du har.

Här rekommenderar vi FTX-ventiler, som har egna motorer och som sparar på inomhusvärmen som suger ut dålig luft och samtidigt suger in syrerik luft. Varför inte passa på under sommaren och byt ut dina gamla ventiler? Om du ofta har huvudvärk kan det bero på att du inte har tillräckligt bra inomhusluft.

Är man osäker på hur bra, eller dålig, ens inomhusluft är, kan man mäta koldioxidhalten inomhus. Ta då kontakt med en ventilationsfirma som kommer hem till dig och mäter den. Efter det är det lättare att fatta beslut om hur du borde göra med dina ventiler hemma.

Luften i storstäderna bättre än luften inomhus

Även om man bor i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg, har man bra mycket sämre kvalitet på inomhusluften än utomhus. Många tänker att luften är så pass dålig utomhus att det är bättre att vistas inomhus, vilket är helt fel. Hur dålig utomhusluften än är, är inomhusluften bra mycket sämre. Därför är det vitkigt att åtgärda inomhusluften så gott det går.

23 May 2018