Hur mår man bra

10 vanliga frågor om åderbråck

Vad innebär åderbråck?

Det innebär att venerna (vanligtvis i benen) är svullna och ovanligt stora. Detta har skett på grund av klaffarna i venerna inte håller tätt och därmed transporterar blodet sämre upp tillbaka till hjärtat. Det brukar synas som utbuktade delar på huden i blåaktiga toner. 

Varför får man åderbråck?

Du kan få åderbråck på grund av ärftliga orsaker. Det kan därmed finnas arvsanlag för sämre klaffar i venerna. Men du ökar även risken i det fall som du är överviktig, gravid, eller är mycket stillasittande. 

Vilka får det?

Det är fler kvinnor än män som får åderbråck. Det finns något olika teorier om varför men enligt 1177 är det svårt att se något exakt samband. En teori är exempelvis att kvinnor har högre halter av hormonet progesteron. 

Kan åderbråck försvinna över tid?

Ja, men det är ytterst ovanligt. Det är främst åderbråck som uppstått i samband med graviditet som försvinner med tiden. I annat fall behöver olika behandlingar användas för att minimera dess symptom. Här får man däremot komma ihåg att det kan återkomma. Lyckas man få bort åderbråck så kan fortfarande bakomliggande orsaker finnas kvar. I detta fall kan det ju återkomma med tiden. 

Finns det fara att låta det vara obehandlat?

Det är främst svår åderbråck som kan ställa till större besvär. Det kan i värsta fall skapa venöst bensår. Det är något som kan uppstå genom venös stas som därmed uppstår i benet. 

Om det uppstår mörka missfärgningar på huden kan detta vara ett tecken på att bensår håller på att utvecklas. Det är då viktigt att kontakta läkare. 

Vilka behandlingar finns?

Om en större behandling önskas finns exempelvis laserbehandling, injektionsbehandling och skumbehandling. Vilken behandling som är bäst beror på problemets storlek och art. Innan en sådan behandling genomförs ska alltid en grundlig undersökning ske av benen som har åderbråck. Detta för att bäst resultat ska kunna ges med behandlingarna. 

Varför rekommenderas kompressionsstrumpor?

När man söker efter läkemedel, salvor eller produkter mot åderbråck så är det framförallt kompressionsstrumpor som nämns. Det är något som tydligt kan mildra obehaget med stumma ben och svullna vader. Det ses nästan alltid som ”första steget” för att behandla åderbråck. För många räcker det väl att få detta tryck över benen. 

Det strumporna gör är att skapa ett tryck som avtar uppåt. På detta sätt skapas ett tryck (på delar av benen) som underlättar blodcirkulationen. 

Vad kostar det att få behandling via klinik?

Många kliniker erbjuder gratis (eller mycket billig) grundläggande undersökning. Därmed kan de avgöra om deras behandlingsmetoder skulle vara effektiva för dina besvär eller inte. Om behandling anses vara effektivt kostar detta ca 20 000 kr något beroende på hur behandlingen genomförs. Läs mer om åderbråcksbehandlingar här: https://www.åderbråcksbehandling.nu.

29 Apr 2019