Hur mår man bra

Kan man må bra efter en våldtäkt?

Att bli utsatt för en våldtäkt eller något annat sexuellt övergrepp är fruktansvärt. Tiden brukar kunna läka de fysiska skadorna, men då det kommer till de ärr som sätter sig i själen så är det betydligt värre. Många offer säger sig lida flera, flera år efteråt - vissa säger att de aldrig kommer att bli fullt ut läkta. Det är något som man måste förstå som närstående. Lever du med en kvinna som blivit utsatt för en våldtäkt så kan det också visa sig i både ert samliv och i andra sammanhang.

Har denna våldtäkt skett av en närstående - vilket ofta är vanligt; de flesta våldtäkter sker i hemmet och av en förövare som är bekant till offret - så kan det vara svårt för henne att lita på sig fullt ut. Det måste du respektera. Vi skulle säga att såren efter en våldtäkt aldrig riktig läker, men att man som offer ändå kan må så bra som möjligt. Där behöver man dock ofta hjälp längs vägen.

Hjälp att få efter en våldtäkt

Som offer så erbjuds man i samband med polisanmälan stöd i form av psykologer och man kan även ta kontakt med kvinnojourer och olika ideella organisationer (Föreningen Storasyster exempelvis) för att få fortsatt hjälp att bearbeta det fruktansvärda. Det är en viktig del då man som offer genom detta kan känna att man inte är ensam.

Tyvärr, förstå oss rätt i det sammanhanget, så finns det extremt många offer som man kan tala med och genom dessa samtal också få stöttning och hjälp. Som sagt; man är inte ensam om att som kvinna ha blivit utsatt för en våldtäkt. Långt därifrån.

Hur du som närstående kan hjälpa

Som anhörig eller närstående till ett våldtäktsoffer så kan man lätt känna sig maktlös. Hur ska man kunna lindra smärtan? Genom att finnas där och verkligen visa att man är ett stöd hela vägen - oavsett vad. Det kan konkret innebära att man låter personen själv berätta - när tiden är mogen - och att man inte lägger några värderingar överhuvudtaget.

En annan viktig sak är att man låter personen själv styra. Det innebär att man också får respektera om hon inte orkar anmäla eller om hon inte vill driva processen vidare.

Man måste vara tålmodig och inte hålla på att stressa fram något; även om en massa år passerat så kan man inte bestämma att det, så att säga, är färdigsörjt och dags att leva som vanligt igen. Ett trauma som en våldtäkt och bearbetningen av en sådan följer ingen klocka.

Den juridiska hjälpen viktig

Man har rätt att få ett målsägandebiträde bekostat av staten efter en våldtäkt. Denne kommer att vara väldigt viktig - både i rätten, vid polisförhör och som ett rent stöd. Ett råd är att man som utsatt för en våldtäkt väljer - det har man rätt att göra - ett målsägandebiträde både efter erfarenhet och kompetens men även efter personkemi.

Det brukar ta lång tid innan en förundersökning är färdig och fallet tas upp. Därför är det viktig att man känner förtroende och tillit till den man väljer som målsägandebiträde.

16 Sep 2018