Hur mår man bra

När du har svårt att läsa texter

Många blir förvånade över att synen helt plötsligt försämras. Man blir orolig för att man aldrig har haft problem tidigare. Det blir helt plötsligt svårare att läsa texter i tidningar och böcker. Vad ska man göra nu då? Var lugn, det troliga är att du drabbats av ålderssynthet. Att kroppen försämras med åldern drabar alla och är helt naturligt. Och det gäller alla organ och så även ögonen. Det är enkelt ordnat med ett par läsglasögon och det krävs inte ens ett besök hos optikern. Det är heller dyr historia utan kan köpas från några hundralappar och uppåt. 

Numera är det även trendigt med glasögon så det är inget att skämmas för. Det har till och med blivit vanligt att det eftersökt glasögon utan slipning. 

Glasögonens historia

Man tror att de första glasögonen såg sitt ljus i slutet på 1200-talet. Innan dess användes så kallade läsestenar över texten för att det skulle vara enklare att läsa. Sedan lärde man sig att tillverkar läsestenar i glas som satter i ramar som man i stället höll framför ögat för att läsa.

Den första kända målningen på glasögon har man hittat 1352. På 1500-talet började man använda sig av konkava linser för närsynta. Man monterade linserna i ben eller läder i början.

Man lade glasögonen direkt på näsan utan bågar på öronen. Detta löstes i början med hjälp av till exempel ett sidenband runt öronen. År 1730 satte optikern Edward Scarlett stela sidodelar som vilade på öronen. Detta blev succé och 1752 annonserades glasögon med ”gångjärn på sidorna”.

På 1700-talet kom lornjetten, som var ett slags glasögon med handtag på för fina damer. Det blev mycket populärt bland societeten och blev nästan mer populärt som smycke än som synhjälpmedel. I Ryssland och Tyskland blev på 1800-talet monokeln mycket populärt bland män i överklassen. Efter första världskriget blev den dock mindre populär eftersom den troligen att den associerades med tysk militär.

På 1780-talet kom dubbla glas i glasögon för första gången. Benjamin Franklin blev trött på att han måste byta glasögon för att se bra på olika håll. I början var såklart skarven ett stort problem och man såg inget just där. Det var inte förrän i slutet på 1800-talet det kom glasögon med dubbelslipade glas. På 1800-talet var det kunden som bestämde styrkan på glasögonen och dessa köpte av kringresande försäljare som åkte runt i gårdarna.

 

31 May 2019