Hur mår man bra

Tatueringar - hur man gör dem och hur man tar bort dem

Att tatuera sig har blivit allt populärare bland allt fler, det som tidigare var förbehållet väderbitna sjömän, fängelsekunder och människor längre ner på samhällsskalan syns idag på var mans och kvinnas underarm eller nacke. För gamla tiders sjömän och kåkfarare följde tatueringarna ett strikt kodsystem, tatueringarna var en berättelse om vilka de var, vad de hade gjort i livet, vilka hamnar och fängelser de besökt och mycket annat. De angav status och en plats i hierarkin.

På samma sätt försöker människor idag ofta berätta något om sig själva med hjälp av sina tatueringar, det kan handla om namnet på ens barn, en stiliserad bild av någon artist man anser vara betydelsefull, eller något citat man stött på och funnit tänkvärt. Många andligt orienterade människor söker gärna upp österländska symboler som sägs symbolisera visdom och harmoni, något som ligger i tiden med begrepp som mindfulness och att vara i nuet.

Hur det går till

När tatueraren ska tatuera någon använder han en tatueringsmaskin med nålar av olika tjocklek för olika typer av linjer, konturer och ifyllnad. Nålarna tränger in drygt en mm i huden och det kan upplevas smärtsamt, men smärtan avtar i takt med att kroppen producerar endorfiner och adrenalin. När tatueringen är klar täcks den med plast som ska sitta kvar i fyra timmar. De följande dagarna gäller det sedan att smörja in tatueringen med en kräm så att den inte torkar ut. Man tvättar även tatueringen försiktigt en gång varje dag. Så småningom bildas en sårskorpa över tatueringen som det är viktigt att man inte pillar bort. Huden läker där under och med den din nya tatuering. Efter ett par veckor trillar den bort och du kan låta omvärlden beundra din nya tatuering.

Tatueringsborttagning

En tatuering sitter där den sitter och för vissa kanske det kommer en dag då man ångrar att man gjort den. Den kan upplevas som för stor, för ful, symbolisera något man inte längre står för och i värsta fall hindra en från att upplevas som seriös, till exempel vid jobbansökningar och andra officiella situationer. Då är det tur att det finns kliniker och mottagningar som erbjuder tatueringsborttagning. Tatueringar tas bort med laser, det finns speciella lasrar som är byggda just för tatueringsborttagning och som gör det på ett så skonsamt sätt som möjligt. För det kan göra ganska ont när lasern går in i huden och upplöser färgpigmenten. Att ta bort en tatuering kan också  vara ganska kostsamt då det ofta tar flera behandlingar. Ju nyare tatueringen är, desto fler behandlingar krävs, likadant om den är gjord med väldigt starka färger.

Det har länge gått ett rykte om en kräm som på ett mirakulöst sätt går in i huden och aktiverar kroppens immunsystem mot pigmenten, men de flesta läkare och forskare hyser starka tvivel på att det kommer att fungera. Tanken på en kräm som smärtfritt och billigt avlägsnar dina tatueringar är tyvärr en så länge bara en dröm. Istället är det laser som gäller och med dagens teknik och moderna kliniker går det att göra relativt skonsamt. Har du en tatuering som du verkligen ångrar och vill bli av med ska du absolut boka tid hos en klinik för tatueringsborttagning för konsultation.

27 Sep 2017